Viikon kysymys
A-
A+
Biojätteen lajitteluvelvoitealueella kotitaloudet voivat itse valita, haluavatko biojäteastian, jonka biojäteauto tyhjentää vai kompostoivatko biojätteensä lämpöeristetyssä ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa.
Depositphotos
ITÄ-UUSIMAA Uudenmaan jätehuoltoviranomainen teki viime vuonna yhteensä 559 kompostointitarkastusta kiinteistöllä. Suurin osa, 478, tehtiin omakotitaloille tai paritaloille. Näistä 445 kotitaloudessa kompostointi täytti jäteasetuksen ja jätehuoltomääräysten vaatimukset. Vaatimukset eivät täyttyneet 33 kotitaloudessa.
– Tulokset ovat todella hyvät. Odotettua paremmat ottaen huomioon, että biojätteen lajittelu erikseen muusta jätteestä on pakollista, ei vapaaehtoista, niillä alueilla, joilla tarkastukset tehtiin, kertoo vastaava jäteasiaintarkastaja Pamela Ek.
Tarkastuksia suoritettiin omakotitaloille tai paritaloille Porvoon keskustaajamassa, Lohjan keskustaajamassa, Nummelan taajamassa sekä Vihdissä. Tulokset olivat parhaimmat Lohjalla, jossa jopa 97,5 prosenttia kompostoreista ja niiden käyttö hyväksyttiin. Vastaava osuus Nummelassa oli 93 ja Porvoossa 90 prosenttia. Vain 15 kotitaloudessa kompostoria ei ollut, vaikka biojätteen kompostoinnista oli tehty ilmoitus.
Suurimalla osalla muista 18:sta hylätyistä syy hylkäykselle oli se, että kompostori ei ollut suljettu, vaan kompostori oli tarkoitettu puutarhajätteen kompostointiin.
Asukkaat tyytyväisiä
Lähemmäs 100 asukasta oli läsnä tarkastuksen aikana.
– Asukkaat vastaanottivat kompostointitarkastajat erittäin hyvin. Moni paikalla olijoista olivat iloisia, että biojätteen lajittelusta on vihdoin tullut pakollista, Ek toteaa.
Tarkastusten tarkoitus oli kerätä tietoa siitä, miten iso osa kompostointi-ilmoituksen tehneistä oikeasti kompostoi ja täyttääkö kompostori kaikki vaatimukset. Tämän lisäksi tarkastajat antoivat neuvoja ja ohjeita kompostoinnista ja jätehuollosta.
– Törmäsimme myös upouusiin kompostoreihin. Tästä voidaan päätellä, että tarkastuksilla ja niistä ilmoittamisella etukäteen todella on ollut vaikutusta.
Tarkastuksia tehtiin kiinteistöille, jotka olivat ilmoittaneet, että biojätteet kompostoidaan. Jätehuoltoviranomainen valitsi asuinalueen tai osan asuinalueesta, jossa suoritti mahdollisimman monta tarkastusta.
Taloyhtiöille tarkastuksia keväällä
Myös 3–4 asunnon taloyhtiöille tehtiin tarkastuksia. Yhteensä 81 tarkastuskohteesta 77 oli hyväksyttyjä. Taloyhtiöt sijaitsivat Hangossa, Karkkilassa, Lohjalla, Loviisassa, Pornaisissa, Porvoossa, Raaseporissa, Sipoossa, Siuntiossa ja Vihdissä. Velvollisuus lajitella biojätteet erilleen muusta jätteistä koskee kaikkia Uudenmaan jätehuoltoviranomaisen toimialueen kuntien taloyhtiöitä, jossa on kolme tai enemmän asuntoa. Taloyhtiöille tehdään tarkastuksia vielä keväällä.
Jätehuoltoviranomainen teki kompostointitarkastuksia myös vuosina 2021 ja 2022. Niiden tulokset eivät ole kuitenkaan suoraan verrattavissa vuoden 2024 tuloksiin, koska aikaisemmin pientaloilla ei ollut biojätteen lajitteluvelvollisuutta.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot