Viikon kysymys
A-
A+
Taiteilija Minna Kristiina Pietarisen maalaus Mikaelasta perustuu tytön viimeiseen koulukuvaan.
Mikko Ovaska
PORVOO Läski! Ruma! Vitun huora! Tapa ittes! Nämä sanat olivat osa Mikaelan arkipäivää ala-asteen kolmannelta luokalta lähtien. Ulkonäön pilkkaaminen ja itsemurhakehotukset sattuivat varmasti yhtä paljon kuin niitä seurannut fyysinen väkivalta, elleivät enemmänkin.
Arvostetun kuvataiteilijan Minna Kristiina Pietarisen maalauksessa 13-vuotias vaaleatukkainen, suloinen tyttö katsoo kohti vakavin silmin. Hän on Mikaela, koulukiusattu lapsi. Tai siis oli. Viime vuonna helmikuun 27. päivänä Mikaela hirtti itsensä kauppakeskuksen parkkihallissa. Pitkään jatkunut kiusaaminen rikkoi hänen elämänsä, ja Mikaela teki lopullisen ratkaisunsa. Hän ei enää jaksanut elää.
Pietarisen maalaus perustuu viimeisimpään Mikaelasta otettuun koulukuvaan. Katse kertoo, että hän on jo luovuttanut. Mikaelan viimeiseksi jääneessä piirroksessa pieni tyttö on kyyryssä mustien hahmojen ympäröimänä. Mikaelan äidin Kiia Kivihelmen porvoolainen puoliso Petu Hosiaisluoma sanoo, että nyt saa puhe riittää.
Pete Hosiaisluoma tarttui heti toimeen, jotta myös Porvooseen saatiin kiusaamista ehkäisevä tapahtuma.
Reija Kokkola
On aika toimia. Ettei enää yksikään lapsi kokisi Mikaelan kohtaloa. Tuo taulu Mikaelasta on nyt nähtävillä Porvoossa.
– Tuomme Porvooseen kiertävän Meidän lapset -taidenäyttelyn, ja järjestämme ikärajattoman ilmaistapahtuman koulukiusaamista, syrjäytymistä, eriarvoisuutta ja väkivaltaa vastaan. Näyttely järjestetään Aatos Caféssa ja tapahtuma Taste Day & Night -ravintolassa, Hosiaisluoma sanoo.
Mikaelan kuolema sai valtakunnallista näkyvyyttä, sillä hänen äitinsä halusi surustaan huolimatta kertoa Mikaelan tarinan. Vaikka koulukiusaamisesta puhutaan paljon, todelliset kasvot ja tarina tuovat koko maata ravisuttavan ongelman suoraan iholle ja sen läpi.
– Näyttelyssä on esillä kymmenen taideteosta koulukiusatuista. Niiden yhteydessä kerrotaan heidän tarinansa runon kera. Vastaavat näyttelyt on järjestetty aiemmin Tampereella, Espoossa ja Lahdessa. Moni ikäiseni karski mies on itkenyt näyttelyissä, kuten itsekin, Hosiaisluoma sanoo.
Toinen Tulevaisuus Oy:n järjestämä Meidän lapset -taidenäyttely avataan yleisölle Vanha 123/Aatos Caféssa 5. päivä helmikuuta, ja se jatkuu maaliskuun loppuun asti. Talkoovoimin järjestetty ilmaistapahtuma Taste Day & Night -ravintolassa pidetään tiistaina 11. helmikuuta klo 18 - 21.
Hosiaisluoma on kiitollinen niille porvoolaistahoille, jotka osallistuvat tärkeän sanoman levittämiseen omalla panoksellaan sekä yrityksille, jotka ovat mukana tapahtumassa. Aatos Cafén näyttelyyn pääsee tutustumaan kahvilan aukioloaikoina sekä tapahtumissa ja erityistilauksesta.
– Mikaelan äiti on luvannut olla erityistapahtumissa paikalla kertomassa teosten taustoista mahdollisuuksiensa mukaan, Hosiaisluoma sanoo.
Iltatapahtumassa on musiikkia, puheita, erilaisia keskusteluja ja aktiviteetteja. Porvoolaislähtöinen räppäri Tuomas Kauhanen esiintyy, ja paikalla on muun muassa Porvoon kaupungin nuorten mielenterveys- ja päihdeyksikkö Zemppi. Paikalla on myös lyhyt- ja seksuaaliterapeutteja. Oppilaitos Careerialta on saatu tilaisuuteen Onnenpyörä, jonka palkinnot tulevat yrityksiltä, kuten myös osallistujille maksuton tarjoilu.
– Tapahtumassa ei liiku raha lainkaan. Kaikki tehdään talkoovoimin ja yhteistyökumppanien avulla, Hosiaisluoma painottaa.
Pete Hosiaisluoma toivoo, ettei yksikään lapsi tai nuori kokisi Mikaelan kohtaloa.
Reija Kokkola
Hosiaisluoma pitää itse avajaispuheen. Hän seurasi Mikaela-tytön elämää – ja kuolemaa -läheltä, mutta hänellä on myös omakohtaista sanottavaa kiusaamisesta. Hosiaisluoma on itse ollut sekä kiusattu että kiusaaja. Hänen isällään oli MS-tauti, ja sehän riitti kiusaajille. Äiti oli ruotsinkielinen, eli ”vitun hurri”.
– Aina sai pelätä, milloin tulee turpaan. Kun sitten seiskaluokalla kasvoin isommaksi, ja harrastin kamppailulajeja, minusta tuli kiusaaja. Kasiluokalla tajusin, miten älytöntä kiusaaminen oli, ja lopetin. Jälkeen päin olen pyytänyt anteeksi kiusatuilta. Olen saanut kuulla, etten koskaan saa anteeksi. Se sattuu, Hosiaisluoma sanoo vakavana.
Hän on toiminut pitkän ja monipuolisen uransa varrella myös erityisluokan opettajana. Työssään hän koki fyysistä väkivaltaa, ja näki henkilökohtaisesti sen, että nykyään vanhempia ei kunnioiteta lainkaan. Hän toimi myös 30 vuotta urheiluvalmentajana.
– Jokaisella nuorella pitäisi olla edes yksi harrastus. Ja mieluiten jokin yhteisöllinen harrastus, jossa voi tuntea yhteenkuuluvuutta. Jos joku joukosta tulee kiusatuksi, niin on kaverit siinä puolustamassa, Hosiaisluoma pohtii.
Häntä kuunnellessa kiusaaminen tuntuu jopa vähättelevältä sanalta. Kyseessä on vakava väkivalta, joka johtaa pahimmillaan Mikaelan tekemään ratkaisuun. Jotta yksikään enkeli ei saisi kiusaamisen takia siipiä selkäänsä, pitää meidän tosiaan tehdä jotain.
– Kun lapsi tai nuori elää ahdistuksessa ja pelossa, voi kiusaaminen olla se viimeinen sysäys. Pahoilla sanoilla on voimaa. Meidän pitää tehdä jotain, Hosiaisluoma toistaa.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
» Meidän lapset -taidenäyttely 5.2.-31.3. Aatos Café, Kaivokatu 37 b, Porvoo. Ilmaistapahtuma ti 11.2 klo 18 -21 Taste Day & Night: Rauhankatu 29, Porvoo.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot