Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kirjoittajalla on pelko siitä, että alueellamme ylletään tilanteeseen, jossa potilaat odottavat jatkohoitopaikkaa päivystyksessä useita vuorokausia.
Arkisto/Mika Laine
Hoidin muutama vuosi sitten yövuoroni aikana iäkästä potilasta HUS:n sairaalapäivystyksessä. Hän oli erittäin sekava, liikuntakyky oli kadonnut kuntoutuksen puutteesta ja hänen mahdollisuutensa selviytyä jatkossa vielä kotiinsa tuntui siinä vaiheessa lähes mahdottomalta. Tämä kaikki oli seurausta hänen odotettuaan huomattavan pitkän ajan osastopaikkaa päivystyksessä. Tunsin surua ja sääliä, sillä hän joutui olemaan päivystyksessä varsin epäinhimillisissä olosuhteissa: valot olivat lähes koko ajan päällä, jatkuva meteli ei edesauttanut unen saantia, makuupaikka sijaitsi osan aikaa käytävällä ja henkilöstön vaihtuessa hän joutui aina kohtaamaan uuden, hänelle tuntemattoman ihmisen. Hänelle vuorokausi päivystyksessä oli seitsemäs eli hän oli odottanut jo viikon osastopaikkaa perusterveydenhuollosta. Täysin kohtuuton odotusaika oli seurausta Helsingin kaupungin päätöksestä vähentää osastopaikkoja.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto äänesti joulukuussa terveyskeskuksen sairaalaosaston lakkauttamisesta, äänestin lakkauttamista vastaan.
Alueemme seuraa Helsingin esimerkkiä siitäkin huolimatta, että osastojen käyttöaste on ollut lähes kaikilla alueemme osastoilla yli 100 prosenttia. Osaston lakkautusta perusteltiin muun muassa muussa toiminnassa esiintyvällä henkilöstövajeella. Väitteen mukaan suljettavan osaston henkilöstöä saataisiin siirrettyä toisaalle, jossa on henkilöstöpulaa. Logiikka on sama, kuin hölmöläisten kansansadussa, jonka mukaan hölmöläiset jatkoivat liian lyhyttä peittoa leikkaamalla sen päästä suikaleen ja ompelemalla sen toiseen päähän. Tämän järjettömän aluevaltuuston päätöksen seuraukset ovat arvattavissa. Mitään varmuutta siitä, että lakkautettavan osaston henkilöstö jäisi hyvinvointialueelle edelleen töihin, ei ole.
Kun ihmisten sairastavuus ei luonnollisesti samaan aikaan laske, on selvää, että potilaat makaavat jatkossa Porvoon sairaalan päivystyksessä yhä pitempään odottaen hyvinvointialueen osastolta vapautuvaa paikkaa ja HUS:n hyvinvointialueelle määräämät siirtoviivemaksut kasvavat. Tästä edelleen seuraa se, että päivystyksen lääkäreiden ja hoitajien aikaa kuluu entistä enemmän jatkohoitopaikkaa odottavien potilaiden hoitoon – sen lisäksi ne uudetkin potilaat tulisi tutkia ja hoitaa. Päivystyksessä tullaan viettämän tulevaisuudessa yhä enemmän aikaa odottaen tutkimuksia, hoitoa ja jatkohoitopaikkaa. Todennäköisesti eduskunnan oikeusasiamiehen mm. vuonna 2021 Porvoon sairaalan päivystykselle antama huomautus lainvastaisesta menettelystä saa jatkoa.
Kanadassa tehdyn laajan tutkimuksen perusteella pitkä odotusaika päivystyksessä lisää kuolemanvaaraa. Yli kuusi tuntia päivystyksessä viettäneiden vaara kuolla tai tulla sairaalaan otetuksi viikon kuluessa oli lähes kaksinkertainen verrattuna alle tunnissa selvitettyihin potilaisiin. Vaara oli suurempi kiireellisissä tapauksissa. En uskalla edes arvailla, millaiset riskit ovat potilaan odottaessa osastopaikkaa vuorokauden tai jopa seitsemän vuorokautta. Yksistään rahalla mitattuna vahingot voivat olla tulevaisuudessa mittaamattomissa.
Hyvinvointialueen taloudellinen tila on surkea. Vielä surkeammaksi tilanne etenee järjettömien päätösten myötä, epäinhimillisyydestä puhumattakaan. Pelkään, että alueellamme ylletään Helsingin päivystyksen kaltaiseen tilanteeseen, jossa potilaat odottavat jatkohoitopaikkaa päivystyksessä useita vuorokausia. Sanotaan, että ennätykset on tehty rikottavaksi. Aika näyttää, mihin saavutuksiin HUS yltää Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen päätöksen myötä.
MARKUS PIETIKÄINEN
SAIRAANHOITAJA
ALUEVALTUUTETTU, VALTUUSTORYHMÄ ITÄ-UUDENMAAN HYVINVOINNIN PUOLESTA PJ.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot