Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kuudennen kerrran järjestettävä valofestivaali Porvoon Valot houkuttelee ulkoilemaan ja liikkumaan ympäri kaupunkia. Kuva vuoden 2024 tapahtumasta.
Mika Laine
PORVOO Valofestivaali Porvoon Valot toteutetaan kuudennen kerran 14. ja 15. helmikuuta 2025 kello 18–21 välisenä aikana. Vuoden festivaalin yhteinen nimittäjä on liike.
– Teema näkyy monessa teoksessa ja festivaalin tärkeäksi osaksi onkin muodostunut ulkoilu ja liikkuminen ympäri kaupunkia, kaupungin tiedotteessa todetaan.
Tänä vuonna teoksia on 15. Mukana on kohteita hieman keskustaa kauempana.
Tänäkin vuonna yleisöllä on mahdollisuus hypätä Rinkeli-bussin kyytiin, joka kuljettaa festivaalivieraat eri kohteisiin. Busseja kiertää kolme illan aikana ja ne liikkuvat reitillä non-stop. Rinkeli on maksuton palvelu kaikille vierailijoille. Rinkelin reitti ja pysäkit sekä kaikki muu ajankohtainen tieto julkaistaan visitporvoo.fi verkkosivuilla lähiviikkojen aikana.
VUODEN 2025 TEOKSET JA KOHTEET
Taidetehdas
Läntinen Aleksanterinkatu 1: Anette Sundströmin valokuviin perustuva mediateos Sinä kelpaat, olet kaunis. Teoksen pääteema on kehorauhan edistäminen. Teos pyörii non-stop Taidetehtaalla perjantaina Tehdassalissa ja lauantaina Avanti-salissa.
Valojumppa Aleksinpuistossa
Osallistujat saavat valonlähteenä toimivan rannekkeen käyttöönsä. Liikkuvat ihmiset muodostavat kokonaisuuden yhteisen kevyen jumppatuokion aikana. Osallistu rohkeasti yhteiseen valojumppaan ja ole osa festivaalin kokonaisuutta. Jumppaa vetää liikuntapalveluiden Mari Römpötti-Karlsson ja Kati Nikkanen. Jumppatuokiot toteutetaan 30 minuutin välein kello 18, 18.30, 19, 19.30, 20 ja 20.30 kumpanakin iltana. Haaga-Helian opiskelijat ovat mukana auttamassa rannekkeiden jakamaisessa ja takaisin keräämisessä.
Kävelysilta
Maalaa näyttävä valoteos kävelysillan kylkeen. Haaga-Helian opiskelijat ovat mukana auttamassa ja opastamassa kävelysillan länsipuolella.
Winter Bazaar Jokirannassa
Makuja maailmalta, musiikkia ja esityksiä jokirannan alueella. Winter Bazaar toteutetaan yhteistyössä nuoriso- ja kotoutumispalveluiden kanssa. Taidetehtaan tanssikoulun opiskelijoista koostuva valotoukka matelee eteenpäin keskustan alueella tanssin voimalla.
Vaeltajat
Inter; Acts kollektiivin Vaeltajat-teoksen valohahmot ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Hahmot levittäytyvät festivaalin alueelle opastaen kävijöitä eteenpäin reitin varrella. Löydät hahmoja erityisesti Winter Bazaarin läheisyydestä Mannerheiminkadun sillan alta sekä Borgströmin puistosta.
Valaistut jättimarionetit
Raatihuoneen torilla. Aapo Repo rakentaa Vanhaan Porvooseen installaation, joka on saanut innoituksen Joel Lehtosen teoksesta Putkinotko.
Kappalaisen talon sisäpiha
Mikko Kiviharjun luoma laserteos muodostaa holvimaisen katon Kappalaisen talon sisäpihalle. Teoksessa myös äänimaailma.
Näsin kartano
Näsinmäentie 1: Salaperäinen puutarha. Näsin kartanon pihapiiristä löytyy salaperäistä valoa hohtavia kukkia sekä satuhahmoja. Salaperäinen puutarha valmistuu yhteistyössä lasten kanssa. Työryhmä: Anne Lihavainen, Filippa Hella ja Liini Laes.
Vanha silta, Vanha Helsingintie/Jokikatu
Porvoon Vanha silta nostetaan kerran vielä paraatipaikalle Capital Creativen Max Lapinsuo-Sylwénin suunnittelemassa teoksessa. Teoksen inspiraationa lähteenä toimii sillan uudistuminen kohti tulevaa. Teoksessa hyödynnetään tehokkaampia valonheittimiä kuin mitä Porvoon Valoissa on aiemmin nähty. Tarinallinen teos valaisee sekä taivaan, että historiallisen sillan.
Tuomiokirkko
Kirkkotori 1: Mitä sinä heijastat? kysyy Aleksi Hakalan ja Frans Anderssonin suunnittelema kokonaisuus, jossa yhdistyy valo ja ääni sekä livemusiikki. Tuomiokirkko valaistaan ulkoa ja sisältä. Sisäpuolen teoksen kesto on noin 5 minuuttia. Kirkon sisäpihalla myös mehutarjoilu
Runeberginkatu 36
Porvoon suurin vuokranantaja A-yhtiöt täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja käynnistää juhlavuoden viettämisen valaisemalla asuintalon keskustassa. Samalla tuodaan valokeilaan A-yhtiöiden merkitystä porvoolaisille kohtuuhintaisen ja pysyvän asumisen tekijänä.
Porvootalo
Kaivokadun ja Papinkadun kulma: Mikko Kiviharju herättää paljon puhutun Porvoontalon henkiin ja muistuttaa, että kaunis rakennus tarvitsee elämää, jotta se säilyy myös tuleville sukupolville.
Pääkirjasto
Papinkatu 20: Valoa ja liikettä kirjaston käytävillä. Taidetehtaan tanssikoulun ja Mikko Kiviharjun yhdessä suunnittelema teos pääkirjastossa yhdistää tanssin liikkeen ja valon kokonaisuudeksi, jota voi ihailla ulkopäin
Helluntaiseurakunta esittää Joen, linnan ja kirjan kaupunki
Adlercreutzinkatu 31. Valoteos ja äänimaisema. Mahdollisuus tulla sisään seurakuntaan ongintaan ja kasvomaalaukseen. Aikuiset voivat tulla kuuntelemaan musiikkia tai vain olemaan ja hiljentymään.
Pensselitehdas avaa ovensa
Teollisuustie 11–15: Pensselitehtaalle rakentuu valo- ja videoteos, jonka sisään voi sukeltaa ja tulla osaksi metsänpeittoa. Käsinmaalatut sienet, sammalet ja jäkälät muuttavat muotoaan teosta varten suunnitellun äänimaiseman siivittäessä kokemusta. Työryhmässä kuvataiteilija Nora Helsinki, valosuunnittelija Pyry Pakkala-Petterberg ja äänisuunnittelija Jaakko Kujala.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot