Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kuvituskuva Ilolan koulusta.
Marko Wahlström
On suorastaan pöyristyttävää, kuinka Porvoon kaupungin johto ja osa poliitikoista ovat luoneet vastakkainasettelua Ilolan ja Epoon kyläkoulujen säilyttämisen ja kaikkien porvoolaisten lasten arjen välille. Miksi koululaisten arki halutaan nostaa uhriksi, kun säästökohteita löytyy aivan muualta – sivistystoimen hallinnosta ja turhista kuluista?
Kaupunginjohtajan esitys oli tyrmistyttävä: kyläkoulujen säilymisen vuoksi olisi leikattu koulunkäynninohjaajista, lastenhoitajista, välipaloista ja jopa varhaiskasvatuspalveluista. Samalla kaupungin hallinnossa paisuvat päällekkäiset rehtoritehtävät, johdon korkeat palkat ja tarpeettomat konsulttiselvitykset. Onko tämä Porvoon tulevaisuutta?
Hallinnosta säästöjä, ei lapsilta: Säästöjä saisi helposti esimerkiksi seuraavista asioista:
1. Aluerehtorien virkojen lakkauttaminen. Porvoossa on tällä hetkellä useita aluerehtoreita. Esimerkiksi kolmen viran lakkauttaminen toisi noin 234 000 euron säästöt vuodessa. Koulujen johtamista voidaan keskittää tehokkaammin ilman, että se vaikuttaa opetukseen.
2. Kaupungin johdon lomautukset. Miksi säästökuuri ei koske kaupungin johtoa? Esimerkiksi sivistysjohtajan neljän ja koulutusjohtajan kahden kuukauden lomautukset toisivat noin 60 000 euron säästöt. Lomautuksia tehdään tänä päivänä jo ministeriöitä myöten.
3. Turhat konsulttiselvitykset. Porvoo tulee todennäköisesti käyttämään joka toinen vuosi arviolta 100 000 euroa ulkopuolisiin konsultteihin selvittämään näitä palveluverkkoasioita, jotka kaupungin väki ja koululaisten vanhemmat voisivat ratkaista yhdessä – täysin ilmaiseksi. Mitä jos järjestettäisiin työpajoja, joissa näitä meille tärkeitä peruspalveluita kehitetään yhdessä vanhempien, opettajien ja lasten kanssa? Vanhempainyhdistykset voivat vaikka tuoda omat pullat ja keittää kahvitkin.
Edellämainituilla kolmella toimenpiteillä säästöjä kertyisi vuosittain lähes 350 000 euroa, ilman että yksikään lapsi menettää koulunkäynninohjaajaa, välipalaa tai varhaiskasvatuspalvelua. Me vanhemmat mielellämme konsultoimme myös lisäsäästökohteiden etsinnässä.
Miksi kaupunginjohtaja ei ole pienten lasten puolella, vaan on virkamiestensä ja hallinnon rakenteiden suojelija? Eikö kaupunginjohtajan pitäisi olla kaikkien porvoolaisten asialla? Onko tämä hänen tapansa aloittaa virassaan, ja onko hänellä koeaikaa? Alku ei vakuuta.
Katkeruus ja hyötyjät: Entä miksi tietyiltä poliitikoilta tuntuu löytyvän katkeruutta, joka heijastuu lasten arkeen? Kuka olisi hyötynyt kyläkoulujen lakkautuksista? Tätä kysymystä kukaan ei ole kunnolla avannut. Lakkauttamalla koulut säästöt olisivat kaupungin mukaan olleet 130 000 euroa vuonna 2025 – summa, joka on täysin mahdollista saavuttaa edellä kuvatulla tavalla leikkaamalla hallinnosta, ei lasten arjesta.
Säästöjä ilman lasten arjen rikkomista: On aika lopettaa pienten kylien suomenkielisten lasten, koululaisten ja meidän vanhempien syyllistäminen. Porvoon on tehtävä säästöt siellä, missä ne eivät satuta: turhassa hallinnossa, ylimääräisissä viroissa ja tarpeettomissa konsulttiselvityksissä. Tämä vastakkainasettelu on lopetettava nyt.
Suuret kiitokset vielä teille kaikille valtuutetuille, jotka äänestitte Ilolan ja Epoon koulujen säilymisen puolesta. Teillä on sydän kohdallaan ja olette hyviä ihmisiä. Teille olemme todella kiitollisia, ja teille on tulossa kutsu ensi vuoden puolella pidettäviin pieniin juhliimme. Seiskäämme yhdessä lasten puolella, sillä jos me emme seiso, ei tässä kaupungissa näköjään seiso kukaan korkeammilta tahoilta.
MALINA PURSIAINEN
PUHEENJOHTAJA
ILOLAN KOTI-JA KOULUYHDISTYS RY
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot