Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
PORVOO, KEVÄTKUMPU Vielä muutama vuosi sitten Porvoon Kevätkummussa sijaitsevaa omakotitaloa asutti kahdeksanhenkinen uusioperhe. Pyykkiä kertyi niin paljon, ettei pesuhuoneen lattiaa toisinaan erottanut vaatteiden alta.
Nyt osa lapsista on lentänyt pyykkeineen pesästä ja jäljellä ovat äiti Anne, isä Jari ja Joanna, 15, sekä syksyllä kotiin hetkeksi palannut Miro, 21, Wetterstrand. Silti pestävää karttui 4–6 koneellista viikossa.
Tämä oli lähtötilanne, kun Wetterstrandit osallistuivat syksyllä Energise-kokeiluun. Kokeilussa 320 kotitaloutta ympäri Euroopan haastettiin säästämään energiaa ja oppimaan uusia pyykinpesutapoja.
–?Kaikista kotitöistä juuri pyykinpesuun minulla on tietynlainen hankala suhde. Sain tästä itselleni todellisen haasteen: voinko minä, 52-vuotias pitkät pyykinpesurutiinit omaava ihminen muuttaa omia ja koko perheen tapoja?, Anne kertoo.
–?Minua kiinnosti myös se, minkälaisilla pienillä omilla teoilla voisin vaikuttaa hiilijalanjälkeemme, hän jatkaa.
Kokeilu alkoi syyskuussa mittauksilla. Perheet merkitsivät huonelämpötiloja ja pyykinpesukertoja pesulämpötiloineen päiväkirjoihin.
Mittausten jälkeen käynnistyi kahdeksanviikkoinen kokeilujakso, jonka aikana pyykinpesukertojen määrä puolitettiin ja kodin lämpötila laskettiin kokonaan tai osassa huoneista 18 asteeseen.
–?Lämpötilahaasteeseen emme tarttuneet, sillä kodissamme on aina 18–19 astetta, Anne kertoo.
Keskitytään siis puimaan Wetterstrandien likapyykkiä.
Wetterstrandien kotona puolitettiin pyykinpesukerrat muun muassa poistamalla pienet tahrat käsin ja raikastamalla vaatteita ulkona tuulettamalla. – Nyt myös lajittelen pyykit tarkemmin, Anne Wetterstrand kertoo.
Merja Forsman
"Pesimme puolipuhdasta pyykkiä vain tottumuksesta"
Wetterstrandit onnistuivat pyykinpesukertojen puolittamisessa, vaikkei tehtävä helppo ollutkaan. 2–3 koneelliseen päästiin poistamalla pienet tahrat käsin, raikastamalla vaatteita ulkona tuulettamalla ja katsomalla pyykkiä uusin silmin.
–?Huomasin, että pesemme puolipuhdasta pyykkiä vain tottumuksesta. Olen käyttänyt turhaan vettä, pesuainetta ja energiaa, koska en ole tarkkaillut tapojani, Anne kauhistelee.
Anne myös yllättyi, miten vaikea hänen on ollut sietää likaisen pyykin olemassa oloa.
–?Tajusin, että minulla on ollut jonkinlainen fobia likapyykistä. Pesen vajaita koneellisia tai laitan puolipuhtaita sekaan vain saadakseni likaiset pois. Nyt kun lajittelen pyykit tarkemmin omiin lokeroihinsa, minun on helpompi sietää likapyykkiä.
"Matalampi lämpötila riittää hyvin"
Suomalaiset pesevät vaatteitaan liian usein, liian kuumassa ja liiassa pesuaineessa. Kaikkiin näihin asioihin kiinnitettiin huomiota myös Wetterstrandien kotona.
–?Se oli silmiä avaavaa nähdä, kuinka paljon enemmän energiaa kuluu, kun pesee 60 asteessa 40 asteen sijasta! Usein matalampi lämpötila riittää hyvin. Aloimme käyttää enemmän myös eko-ohjelmia, jotka vievät huomattavasti vähemmän energiaa ja vettä, vaikka pesutulos on sama, Anne kertoo.
Eri pesuohjelmien sähkönkulutusta perheet seurasivat koneeseen asennetun sähkömittarin avulla.
Anne kiinnitti aiempaa enemmän huomiota myös pesuaineen annostukseen ja siirtyi nestemäisestä pesuaineesta pesupulveriin.
–?Nestemäinen pesuaine on enimmäkseen vettä, ja pulveripaketti on riittoisampi, Anne selittää.
"Valinnoillani on väliä"
Kokeilun myötä Anne on alkanut miettiä, missä kaikessa muussa hän voisi haastaa tottumuksensa.
–?Tällaiset kokeilut ovat hyviä. Näissä näkee konkreettisesti, miten paljon vaikutusta pienillä teoilla on. Olen todistanut itselleni, että valinnoillani on väliä. Minulla on myös parempi olla, kun tiedän, että teen jotain paremman maailman eteen.
Annen mukaan yhden ihmisen teoilla on merkitystä ja muutos alkaa pienistä asioista.
–?Yksi asia johtaa toiseen. Seuraavaksi ajattelin ottaa kaupassa käymisen tottumukseni tarkkailuun, Anne suunnittelee.
MERJA FORSMAN
toimitus@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot