Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Loviisalaiset toimittaja–kirjailija Sonja Ilvetsalo-Koskinen (vas.), arkkitehti–kuvataiteilija Kai Andersson ja toimittaja Maria Schulgin ideoivat poikkitaiteellisen kirjaprojektin vuonna 2017. Kirjan pastelliliituteokset ovat Kai Anderssonin käsialaa.
Marko Wahlström
LOVIISA Seinilläkin on korvat. Jos vanhat talot osaisivat puhua, niillä olisi paljon kerrottavaa eletystä elämästä.
Vanhoista taloistaan tunnetuksi tulleesta Loviisasta putkahtaa syksyn kirjallinen uutuus, joka rohkeasti yhdistää taidetta, historiaa ja kaunokirjallisuutta.
Teoksen on toimittanut loviisalainen Maria Schulgin, jonka ideasta Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma sai aikoinaan alkunsa.
Hirsi huokaa, kivi kuiskaa -kirjassa keskeistä roolia näyttelevät loviisalaisen arkkitehti Kai Anderssonin loviisalaisia taloja kuvaavat ekspressionistiset pastelliliituteokset.
Omakustanteessa ääneen kertojan asemassa pääsee 20 vanhaa loviisalaistaloa. Pienoisnovelleissa eletään arkea ja juhlaa peräti 300 vuoden ajalla.
Arkkitehti Kai Andersson on piirtänyt lapsuudesta asti. Mies tutkailee kirjassa julkaistuja talopiirroksiaan sanataiteilija Sonja Ilvetsalo-Koskisen kanssa.
Marko Wahlström
Sanataiteilija etsi tueksi fakta-pohjaista tietoa
Sanataiteilijana talojen maailmaan heittäytyi intohimoisesti loviisalainen kirjailija–toimittaja Sonja Ilvetsalo-Koskinen.
Hän on paneutunut talojen kohtaloihin ja kuunnellen herkällä korvalla kunkin talon ominta ääntä.
–?Talojen kertomat tarinat voivat tulla yllätyksenä talojen omistajille, hän hymähtää.
Ilvetsalo-Koskisen mukaan helpointa oli astua sisään tuntemattomampaan taloon, jonka tarina ja historia eivät olleet kirjoittajalle entuudestaan rasite.
Hänen on vaikea nimetä taloa, joka kuiski hänelle parhaiten.
–?Jouduin myös lukemaan paljon faktatietoa esimerkiksi viinanpolton historiasta ja vanhoista ammattitaudeista sekä tutkimuksia nälkävuosista. Seurahuonetta varten luin myös uusimman tutkimuksen homeesta ja sen ihmiselle aiheuttamista ongelmista.
”Yletön juopottelu on helposti parannettavissa. Hankkikaa ruumis, kaatakaa sen suuhun viinaa. Malttakaa hetki ennen kuin kaadatte tuliliemen talteen ja juottakaa se juopolle. Tehokasta ja nopeaa. Ei tarvetta raittiusliikkeille, ei eloa ahdistavalle kieltolaille, koska ongelmaa ei enää ole.” – Lainaus kirjasta
"Onnellisesta talosta oli vaikeinta kirjoittaa"
Vaikein kirjoitettava Ilvetsalo-Koskisen mielestä oli Onnellinen talo (Sundströmska huset).
–?On helppo kirjoittaa epäoikeudenmukaisuudesta, katkeruudesta, surusta ja tuskasta kuin jatkuvasta onnellisuudesta. Miten tehdä siitä mielenkiintoisen – ilman, että teksti muuttuu imeläksi ja ällöttäväksi.
Kirjan tekemistä hidasti se, että yhden pienoisnovellin noin 4?000:een merkkiin piti Ilvetsalo-Koskisen mukaan ahtaa niin faktaa kuin historiaa sekä yrittää saada talo puhumaan mielin kielin.
–?Esimerkiksi Vackerbackan talon tarinaan on yhdistetty niin raittiusliike kuin ydinvoimalan tulo kaupunkiin – talon pitkäaikaisen omistajan mukaan.
Kirkko mukana sisällissodan melskeissä
Kirjan kohteista mielenkiintoisimmaksi Ilvetsalo-Koskinen mainitsee Loviisan uusgoottilaista tyylisuuntaan edustavan kirkon.
–?Vuoden 1918 sisällissodan aikaisista tapahtumista, kun punaiset ryntäsivät sisälle kirkkoon, on olemassa kahdenlaista tarinaa. Jouduin miettimään miten sen ratkaisen, kun on kaksi eri totuutta, jotka eivät vieläkään kohtaa. Kirjoitin molemmat tarinat, hän kertoo.
Henkilökohtaisesti sydäntä sykähdyttävimmäksi hän koki Tinanvalajan talon, joka tuhopoltettiin marraskuussa 2018.
–?Tinanvalajan ammatti tuntuu myös kiehtovalta. Kävin katsomassa Suomen viimeisen tinanvalajan tekemiä töitä Loviisan kaupungin museossa. Siitä se laajeni Napoleonin sotiin ja tinanappeihin, tinaruttoon sekä tinaan alkuaineena, Ilvetsalo-Koskinen sanoo.
Kirjoittamansa tarinan lopussa maamme viimeisen tinanvalajan talo kuolee, ja huutelee nykyihmisille postuumisti.
Kai Andersson ideoi taloista kertovaa kirjaa jo vuonna 1981
Arkkitehti, kuvataiteilija Kai Anderssonin käsialaa ovat kaikki kirjassa julkaistut piirroskuvat.
–?Sain kerran idean tehdä väripläjäyksen naivistisella otteella ja mietin mitkä talot olisivat siihen sopivia.
Idea juontaa juurensa vuoteen 1981, kun hän yhdessä kirjapaino Östra Nylands Tryckerin silloisen toimitusjohtaja Christer Baumgartnerin kanssa hän ideoi kirjan, jossa olisi julkaistu hänen grafiikkapiirroksia ja tarinoita loviisalaistaloista. Ajatus jäi, kun Baumgartner kuoli.
–?Myöhemmin siirryin pastelliliitutekniikkaan, ja pidin taloteoksista näyttelyn Saltbodanin näyttelyaitassa 2015–2016. Kirjaa varten tein kahdeksan uutta teosta, joita minulla ei ollut entuudestaan, Andersson kertoo.
Andersson on piirtänyt lapsuudestaan asti. Hän on asunut Loviisassa vakituisesti vuodesta 1974 asti.
–?Vanhempani hankkivat täältä vuonna 1963 kesäasunnokseen talon, jossa me nyt asumme.
Hirsi huokaa, kivi kuiskaa -kirjasta on otettu 700 kappaleen painos.
Pitkä kirjaprosessi kesti yli neljä vuotta
Kirjan ulkopuolelle jäi kuutisen sellaista taloa, joista ei löytynyt kirjan kannalta punaista lankaa.
–?Kaksi viimeistä taloa – muun muassa Everstin linna – tulivat mukaan tänä vuonna. Kirjassa on mukana myös koronaviruspandemia ja home, Maria Schulgin kertoo.
Kirjaprosessi oli pitkä rupeama.
–?Jo vuonna 2017 päätimme, että ruvetaan tekemään sitä. Pikkuhiljaa aloimme kehittelemään ajatusta, kunnes se aina siirtyi erinäisistä syistä. Mutta nyt idea lähti voimalla liikkeelle.
Kirja on painatettu virolaisessa painolaitoksessa.
–?Loviisan kaupunki on ennakkotilannut teosta sata kappaletta. Kirjaa käytetään asuntomessujen yhteydessä lahjoina, Schulgin kiittää.
Teoksen painosmäärä on 700 kappaletta, josta ennakkotilauksia on noin 500 kappaletta.
–?Teos on ajaton ja on 20 vuoden kuluttua samanlainen kuin nyt. Sitä voi lukea itsekseen tai lapsilleen tai katsoa pelkästään kuvia, Maria Schulgin sanoo.
Tekijät haluavat teoksella herättää myös kotiseuturakkautta ja -tietämystä sekä saada sellaisetkin ihmiset kiinnostumaan historiasta, joita se ei suuremmin kiinnosta.
Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma on käynnissä 28.–29.8. Uutuuskirjaa on myynnissä tapahtuma aikana.
FAKTA
Hirsi huokaa, kivi kuiskaa -kirjan talot
* Komendantin talo, Puistokatu 2
* Tinanvalajan talo, Itäinen Tullikatu 27
* Malmska gården – Malmin talo, Sepänkuja 10
* Degerby Gille, Sepänkuja 4
* Suola-aitat, Laivasilta
* Ortodoksikellotapuli, Itäinen Tullikatu 7
* Smirnoffin talo, Kuningattarenkatu 6
* Vanha viinatehdas, Karttuhuoneenkatu 2
* Raatihuone, Mannerheiminkatu 4
* Villa Kuhlefelt, Kuhlefeltinkatu 9
* Loviisan kirkko, Brandensteininkatu 2
* Sundströmin talo, Aleksanterinkatu 13
* Ringströmin talo, Puutarhakatu 31
* Vackerbacka, Puutarhakatu 34
* Bongan linna, Linnankuja
* Anderssonin talo, Mariankatu 5
* Liisantalo, Mariankatu 2 C
* Seurahuone, Kuningattarenkatu 24
* Everstin linna, Laivurinkuja 8
* Garnisonin kaarisilta, Itäinen Tullikatu
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot