Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Valokuitu on nopeaan tiedonsiirtoon kykenevä tapa käyttää internetiä. Valokuituyhteys ei pätki tai hidastele, sillä maanalaista putkea pitkin kulkeva data on suojassa sääilmiöiltä ja kaikenlaisilta häiriöiltä.
Arkisto/Mika Laine
SIPOO Sipoossa on käynnistetty nopeat internet-yhteydet mahdollistava valokuituhanke. Hankkeesta vastaava valokuituyhtiö Täyskuitu tekee rakentamispäätöksen siinä vaiheessa, kun noin neljännes alueen kotitalouksista on tilannut valokuidun kotiinsa.
Itse valokuituliittymä ei maksa tilauksen tehneille kotitalouksille mitään, sillä rakentamiskuluista ja kuidun ylläpidosta vastaa Täyskuitu. Käyttäjät maksavat vain internet-liittymästä valitsemansa maksiminopeuden mukaan.
–?Tällä hetkellä kampanjahintamme alkaa 100-megaisesta 29,90 euroa kuukaudessa määräaikaisena, Adola Oy:n toimitusjohtaja Tommi Linna kertoo.
"Kyllä me olemme ihan oikeita ihmisiä"
Ensimmäisenä herää epäilys, että onko tämä liian hyvää ollakseen totta.
–?Se on se kysymys, mikä ihmisiä kaikista eniten askarruttaa, mutta mitään koukkua siinä ei ole – ei pienellä präntättyä tekstiä, Linna korostaa Oulun murteellaan.
Asia herätti Sipoon Facebook-ryhmässä runsaasti keskustelua.
–?Keskustelun käydessä kuumillaan postasin oman kuvani ja esittäydyin. Some-tiimissämme on töissä myös abiturientteja, joista yksi sattuu olemaan tyttäreni. Kyllä me olemme ihan oikeita ihmisiä, eikä tämä ole tuulesta temmattu juttu, Linna naurahtaa.
Hänen mukaan yhtiön omistajilla on vahva tahtotila saada syntymään maahamme valokuituverkkoja, joista on pulaa.
–?Markkinoilla jo olemassa olevien valokuituverkkojen ongelmana on nähty liittymismaksut
Täyskuituverkkojen rakentamisesta vastaavan Adola Oy:n omistavat kansainvälinen pääomasijoittaja, infrastruktuurien rakentamista globaalisti rahoittava DIF Capital Partners (pääomistaja) ja valtion enemmistöomistama Cinia Oy. Yhtiö investoi Suomessa lähivuosina valokuituverkkojen rakentamiseen satoja miljoonia euroja.
–?Omistajiemme raha on kärsivällistä rahaa, joten olemme lähteneet liikkeelle siitä, että rakennamme valokuituverkon ilmaiseksi. Se on kuitenkin hyödyke, jota tullaan käyttämään "seuraavat sata vuotta", joten ajan oloon sijoitus on lopulta kannattava, Linna toteaa.
Täyskuidun valokuituverkko toimii jo neljällä paikkakunnalla
Markkinointinimellä Täyskuitu operoiva yhtiö rakentaa valokuituverkkoa avoimeksi verkoksi.
–?Keräämme jatkuvasti verkkosivujemme kautta tietoa siitä, missä päin Suomea valokuidulle on eniten kysyntää, Linna kertoo.
Yhtiön valokuituverkko toimii Siikajoella ja Haukiputaalla Oulun seudulla sekä Kouvolan Myllykoskella ja Haminassa.
–?Tälle kesälle rakentamispäätökset ovat olemassa Kouvolaan, Kotkaan ja Lappeenrantaan sekä Keminmaalle ja Tornioon. Työt ovat alkaneet Kotkassa ja Lappeenrannassa, Kouvolassa on lupatyöt käynnissä. Keminmaalla ja Torniossa ei vielä rakenneta, vaan siellä on lupaprosessi käynnistetty.
Yhtiön tavoitteena rakentaa verkko koko kuntaan kerrallaan
Itäisellä Uudellamaalla yhtiö on tehnyt tunnusteluita Sipoossa, jossa kysyntä on ollut Linnan mukaan todella suurta.
–?Olemme iloisia, että vastaanotto on ollut innostunut. Olemme olleet yhteydessä Sipoon kuntaankin, jossa nähdään valokuituverkkojen syntyminen tärkeänä,. Hyvässä yhteistyössä kunnan kanssa hanketta edistetään, Linna sanoo.
Sipoon osalta yhtiöllä on tavoitteena tehdä rakentamispäätös vielä tämän vuoden aikana.
–?Haluamme ensin pystyä varmistamaan, että meillä on riittävät resurssit eli materiaalit, tekijät ja luvitus. Olen hyvin luottavainen, että asia etenee myös Sipoossa, Linna sanoo.
Täyskuituyhtiön tavoitteena on rakentaa valokuituverkko koko kuntaan kerrallaan.
–?Emme lähde rakentamaan kadunpätkä, vaan rakentamispäätös koskee aina laajasti kunnan asuntoalueita suunnitellussa järjestyksessä, Linna sanoo.
Hän muistuttaa, että valokuituverkkojen rakentamisessa on kyse aina isoista projekteista.
–?Sipoonkin osalta puhutaan useiden miljoonien eurojen investoinnista, Linna jatkaa.
"Ei kalliilla harvoille, vaan halvalla, mutta laadukkaasti kaikille"
Maamme valokuituhankkeissa kytkentä- ja liittymismaksut ovat olleet useita tuhansia euroja, Sipoossakin 2?000–3?000 euron luokkaa.
–?Eli rakennetaan kalliilla harvoiille. Me pyrimme rakentamaan halvalla kaikille, mikä ei tarkoita laadun heikkenemistä. Päinvastoin meille on erittäin tärkeää tehdä hyvää laatua, koska se on pitkässä juoksussa ylläpidollisesti ainoa oikea tapa, Linna kertoo.
Yhtiön politiikkana on ollut hinnoitella tuote niin, että yksittäisen liittyjän kustannuis pienenee määrän kasvaessa.
–?Ideologinamme on tuoda kuitu kaikille niille, joille se vain kelpaa, Linna korostaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot