Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
LOVIISA, KESKUSTA–RAUHALA Legendaariseksi leipomotuotteeksi kasvaneen pitkulaisen berliininmunkin tekijä on lopettamassa ja myymässä yritystään. Loviisassa kehitetyllä munkkituotteella on ikää jo lähes 90 vuotta.
Lapinjärveläinen Carola Kaleva istahtaa loviisalaisen torikahvilan pöytään yhdessä äitinsä Kristina Mattssonin kanssa.
Hän ottaa pahvilautaselta legendaarisen loviisalaisleivonnaisen, berliininmunkin.
Lapinjärveläinen Carola Kaleva muistaa Loviisan berliininmunkit jo lapsuudestaan ja kouluajoiltaan.
Marko Wahlström
–?Ennen kuin bussi lähti kotiin, pääsimme Segermaniin (konditoria-leipomo Aleksanterinkadulla), hän muistelee lapsuusvuosien kohokohtaa Loviisassa.
Myöhemmin käydessään Loviisan ruotsinkielistä yläastetta hän karkasi koulusta kavereidensa kanssa tuolloin Kuningattarenkadulla sijainneeseen leipomo Corintiin.
–?Ollessani lapsenlikkana Loviisassa 1950-luvun puolivälissä opin tykkäämään berliininmunkista. Myöhemmin eroni jälkeen käydessäni yksin Loviisassa piti minun viedä kotiin tuliaisiksi lapsille munkkeja, äiti Kristina Mattsson muistelee.
Lapinjärveläiselle Carola Kalevalle (vas.) Loviisan berliininmunkki on ollut kohokohta lapsuudesta lähtien. –¿Minulle tämä on se ainoa oikea, hän sanoo äidilleen Kristina Mattssonille, joka ei gluteenittomuutensa vuoksi voi syödä herkkua.
Marko Wahlström
"Ja siinä kreemissä, siinä on varmasti sen salaisuus"
Kaleva haukkaa palan berliininmunkistaan.
–?Kukaan, joka ei ole näitä syönyt, ei tiedä, että sen olevan niin erilainen muualla myytäviin berliininmunkkeihin verrattuna.
Loviisalaismunkki eroaa muista koostumuksensa ansiosta.
–?Taikina ei ole paksu ja painava, vaan hyvin kuohkea. Ja siinä kreemissä, siinä on varmasti sen salaisuus. Lisäksi kuorrute on hyvin pehmeä, hän kuvailee.
Loviisalainen berliininmunkki poikkeaa niin ulkomuodoltaan kuin koostumukseltaan monen suomalaisen tuntemasta pyöreästä berliininmunkista, jota turkulaiset kutsuvat piispanmunkiksi.
Marko Wahlström
Loviisan berliininmunkin historia alkoi 1930-luvulta
Loviisalaisen berliininmunkin historia alkaa Hilda Segermanin konditoria-leipomosta jo 1930-luvulla eli lähes 90 vuoden takaa.
Segermanin lopettaessa toimintansa lovisalaiset Katri Lövenfält ja Nils-Erik Frejborg perustivat Corint-leipomon vuonna 1971.
–?Katri (Lövenfält) osti tai sai haltuunsa berliininmunkin reseptin, joka on salaisuus. Munkkia on kutsuttu vuosien aikana 21 eri nimellä suomeksi ja ruotsiksi, leipomoa viimeiset 28 vuotta pyörittänyt yrittäjä Jose Fuentes kertoo.
–?Se koostuu hyvistä raaka-aineista. Pelkkä resepti ei ratkaise, vaan tapa miten se tehdään on oleellista. Kreemin tekotapaan liittyy myös salaisuus, Fuentes paljastaa.
Ruotsiin muuttaneet loviisalaiset eivät lähde takaisin ennen kuin ovat saaneet mukaansa berliininmunkkeja.
– Moni on sanonut, että heillä ei ole paluuta kotiin, jos eivät tuo munkkeja mukanaan, Fuentes naurahtaa.
Chilessä syntynyt Jose Fuentes ajautui sattumalta paperiteollisuuden myyntityöstä leipomoalalle.
Marko Wahlström
Sattumalta leipomoalalle ja Laatuleivän osto
Sattumalta leipomoalalle päätynyt mies osti Gislominkadulla toimineen loviisalaisleipomon Katri ja Leo Lövenfältiltä.
–?Kymmenen vuotta myöhemmin tarjoutui tilaisuus ostaa Kalle Lundqvistiltä Loviisan Laatuleivän liiketoiminta. Silloin yhdistimme Laatuleivän ja sen hallussa olleet LOA:n (Lovisa Omnejds Andelsmejeri) leipomotuotteet Corintin tuotevalikoimaan, Fuentes kertoo.
Leipomo toimii vuokralla Kalle Lundqvistin omistamassa kiinteistössä Seppäläntiellä Rauhalassa.
Corintin kahvivaunu kulkee Loviisan torille Fordin vetämänä.
Marko Wahlström
"Elämästä pitää vielä osata nauttia"
Nyt Fuentes on lopettamassa ja etsimässä yrityksensä liiketoiminnalle jatkajaa. Eläkkeellä hän on virallisesti ollut jo jonkin aikaa, mutta jatkanut vielä työntekoa leipomossa kahdestaan yhden työntekijänsä kanssa.
–?Elämästä pitää vielä osata nauttia. Ja silloin, kun tulee aika, on osattava tehdä lopullinen päätös. Minulla on vielä äiti elossa Chilessä ja haluan ehtiä viettämään hänenkin kanssaan aikaa terveenä, tänä vuonna 72 vuotta täyttävä Fuentes sanoo.
Hän harmittelee, että hänelle rakkaat harrastukset ovat viime vuosina saaneet jäädä yrittäjän työn tieltä.
–?Kesällä harrastan moottoripyöräilyä ja avoautolla ajelua sekä moottoriveneilyä. Lisäksi matkustan mielelläni.
Hyväksi ystäväksi tai rakkaaksi lapseksi muodostunutta yritystä mies ei myy kenelle tahansa.
–?Ostajalla pitää olla edellytykset jatkaa perinteisen leipomon liiketoimintaa hyväksyttävästi ja uskottavasti. Varteenotettavia ehdokkaita on tarjolla Helsingistä, Orimattilasta ja Loviisasta, Fuentes sanoo.
Hän on asettanut takarajaksi tämän vuoden syyskuun viimeisen päivän.
–?Silloin pistän ovet lukkoon ja tyhjennän leipomon, jos ostajaa ei ole siihen mennessä löytynyt, Fuentes jatkaa.
Lihapiirakoita, Ellen Svinhufvud -kakkua, Tosca-rullia, ...
Leipomo tunnettiin aikoinaan berliininmunkkien lisäksi erityisesti lörtsymäisistä lihapiirakoistaan, joita ei ole viime vuosina enää saanut. Corint on valmistanut myös Stella Konditorian reseptillä Ellen Svinhufvud -kakkua sekä Tosca-kolmioita ja -rullia.
–?Tuotteitamme ei ole ollut koskaan toimitettu jälleenmyyntiä varten pieniä erikoiseriä lukuunottamatta, koska tämä on käsityötuote. Teollisessa tuotannossa laatu helposti kärsii, Fuentes muistuttaa.
Tällä hetkellä kahden hengen leipomo valmistaa berliininmunkkien ja hillomunkkien lisäksi voipullia, pikkupullia sekä ruukista Muorin leipää, täysjyväleipää ja piimälimppua.
–?Päämäärämme on aina ollut palvelu ja laatu, Fuentes sanoo.
– Loviisa on antanut minulle kaikki urheilusta alkaen. Olen saanut kasvaa perheenisänä sekä toimia yrittäjänä ja työnantajana, Jose Fuentes kiittää.
Marko Wahlström
"Torielämä on hiljentynyt viime vuosina"
Fuentes on nähnyt myös Loviisan torielämän kehityksen palvellessaan asiakkaita Corintin kahvivaunussa.
–?Rakastan torielämää, joka on viime vuosina hiljentynyt. Aiempina vuosina minulla oli palkattuna apulaisia vaunussa. Nyt olen yksin, mutta täytyy vain ajatella, että vähemmän tuloja, vähemmän menoja, hän jatkaa.
Loviisalainen ehti yrittäjäuransa aikana rakennuttaa Loviisan torin laidalle kahvilakiinteistön, jossa nyt toimii Hesburger.
–?Jo silloin rakennustöiden aikana alkoi loppuunpalaminen, hän myöntää.
Fuentes korostaa kuitenkin lopettavansa hyvillä mielin.
–?Vaikka mieleeni on jäänyt kaihertamaan kateellisuus, joka tätä yhteiskuntaa vaivaa. Monen ihana kannustus loppui, kun kahvilakiinteistö rakennettiin.
Corint-leipomon tunnistaa tästä logosta leipuriukkoineen.
Marko Wahlström
Liiketoimintaa ajettu alas kolme vuotta
Corintin liikevaihdon suuruuden kohdalla ei puhuta sadoista tuhansista euroista.
–?Olen ajanut toimintaa alas viimeisen kolmen vuoden ajan. Liikevaihto on laskenut kolmasosan siitä, mitä se oli ennen Venäjälle asetettuja pakotteita. Meidän suuri asiakasryhmä olivat venäläiset, joiden tulo loppui kokonaan pandemian aikana, Fuentes kertoo.
Corintilla oli aiemmin myös sopimus Loviisan kaupungin kanssa leipomotuotteiden toimittamisesta muun muassa alueen kouluihin.
–?Kun sopimus päättyi, en jättänyt uutta tarjousta, koska olin tehnyt päätöksen lopettamisesta, Fuentes kertoo ja myöntää haastattelussa väsyneensä työntekoon.
Loviisalainen Janne Lindberg maistaa berliininmunkkia ensimmäistä kertaa. – Hyvää, hän kommentoi ensipuraisulla.
Marko Wahlström
Ensikertalaisen arvio: "Tässä on jokin omalaatuisensa maku"
Palataan vielä tunnetun loviisalaisherkun äärelle.
– Kahvi ja Loviisan-munkki, kiitos! Kaksi kahvia, yksi mustana ja toinen maidolla, loviisalainen Janne Lindberg tekee tilauksen kahvivaunuun astuttuaan.
Helsingistä Loviisaan vuosi sitten yhdessä puolisonsa Maija Virtasen ja lapsiensa kanssa muuttanut mies sai median kautta tietää loviisalaisesta erikoisuudesta.
Tuoreet loviisalaiset Maija Virtanen ja Janne Lindberg eivät olleet ehtineet vielä maistaa uuden kotikaupunkinsa suosikkimunkkia ennen viime perjantaita.
Marko Wahlström
–?Leipomolla olemme käyneet ostamassa muun muassa leipää ja sokerimunkkeja. Corintin sitruunakakku on oma lempparini, Virtanen sanoo.
Lindberg nostaa munkin huulilleen ja puraisee.
–?Tämä on kyllä hyvää. Tässä on jokin omalaatuisensa maku; vähän vaniljainen, mutta ei se sitäkään täysin ole, hän arvuuttelee ja ojentaa maistiaisen puolisolleen.
Munkkikulttuurin erikoisuuksia löytyy muualtakin maastamme.
–?Dragsvikin sotilaskodissa myydään pitkulaista Sputnik-munkkia, joka on tunnettu Raaseporissa ja lähes koko Länsi-Uudellamaalla, Janne Lindberg tietää kertoa.
Haastattelun kuluessa suositut Loviisan berliininmunkit myytiin loppuun niin, että perjantaipäivän viimeinen leivottu munkki oli siirtynyt parempiin suihin kello 12.15:een mennessä.
–?En ole nostanut munkkien hintaa viimeiseen kahteen vuoteen. Se tekee 2,50 euroa, kiitos!, Jose Fuentes hymähtää ja ojentaa munkin asiakkaalle.
FAKTA
Jose Fuentes
* Syntynyt Chilessä 72 vuotta sitten.
* Työskenteli Saksassa, josta tuli Loviisaan ensimmäisen kerran lomareissulla vuonna 1973. Pestautui seuraavana vuonna töihin Loviisan ydinvoimalaitokselle.
* Palasi 6,5 vuodeksi Chileen, josta tuli takaisin Loviisaan vuonna 1983 – tällä kertaa jäädäkseen.
* Työskenteli paperiteollisuuden laitteiden kansainvälisessä osto- ja myyntityössä ennen leipomoyrityksen ostamista.
* Pelasi jalkapalloa Atomit-seurassa. Hyökkääjää houkuteltiin muun muassa Kotkan Työväen Palloilijoiden (KTP) riveihin, mutta "loviisalaisen perheseuran hyvä henki ja mielenkiintoinen työ voimalaitoksella veivät voiton".
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot