Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine
Jorma Wiitakorpi peräänkuuluttaa kolumnissaan (UM 9.1.25) tosiasioiden tunnustamista ja “järki mukana” -päätöksentekoa. Hyvä niin, sillä tosiasiat ovat juuri niitä, joita olemme yrittäneet tuoda esiin Porvoon kouluratkaisuista käytävässä keskustelussa. Mikä jää valitettavasti tässä huomiotta, on se, ettei järkevä päätöksenteko tarkoita pelkkää Excel-taulukoiden tuijottamista.
Kirjoittaja viittaa siihen, että tunteet ja järki ovat päätöksenteossa vastakkaisia voimia. Olivatko Ilolan ja Epoon koulupäätökset tunteisiin pohjaavaa huonoa politiikkaa? Ei, päinvastoin. Näiden pienten kyläkoulujen puolustaminen on nimenomaan järkiperusteista politiikkaa. Kun kylät pidetään elinvoimaisina, varmistetaan koko kaupungin tasapainoinen kehitys ja asukkaiden ja yrittäjien sitoutuminen seutuun. Pienyrittäjinä väitämme, että tämä jos jokin on pitkäjänteistä talousajattelua.
Kirjoituksessa esitetään useasti, että käyttötalous ja investoinnit ovat eri asioita. Kuitenkin jättimäiset investoinnit, kuten Kokonniemen liikuntakeskus (60 miljoonaa euroa) tai Gammelbackan uusi koulukeskus (35 miljoonaa euroa), vaikuttavat väistämättä kaupungin käyttötalouteen. Rakennukset vaativat ylläpitoa, huoltoa ja henkilökuntaa ja lainarahat maksettuja korkoja.
Onko todella oikeasti järkevää rakentaa uusia, kalliita ja tilavampia kouluja tilanteessa, jossa oppilasmäärien ennustetaan laskevan ja nykyiset koulurakennukset seisovat osittain vajaakäytöllä? Peipon koulu on tästä hyvä esimerkki. Se, että kaupunki ei pidä huolta olemassa olevista rakennuksistaan, on valmis maksamaan niiden purusta lähes rakennusten kunnostamisen verran ja suunnittelee uusia, kalliita ja ylisuuria komplekseja niiden tilalle, ei vaikuta järkevältä eikä taloudellisesti vastuulliselta päätöksenteolta.
Pelkkä säästöjen etsiminen ei riitä – myös tulojen kasvattaminen on välttämätöntä. Yksi konkreettinen ratkaisu on kaavoittaa kyliin, esim. Ilolaan ja Epooseen uusia pientalotontteja ja saattaa jo lainvoiman saaneet tontit myyntikuntoon. Jos alueille saataisiin myyntiin esimerkiksi 50 uutta tonttia, kiinteistöverotulot kasvaisivat noin 150 000 eurolla vuodessa. Lisäksi jokainen uusi lapsiperhe tuo kunnalle runsaasti verotuloja ja elävöittää samalla paikallisia palveluja. Kaupunki voisi houkutella rakentajia tarjoamalla kilpailukykyisiä tonttihintoja ja sujuvia lupaprosesseja. Myös neliöiltään suurempien tonttien kaavoittaminen kyliin tarjoaisi tämän aikakauden kaivattua väljyyttä ja houkuttelisi perheitä rakentamaan kyliin ahtaiden kaupunkitonttien sijaan.
Toinen merkittävä tulonlähde voisi löytyä matkailun ja paikallisen yrittäjyyden kehittämisestä. Porvoon kylillä on valtava potentiaali luonto- ja kylämatkailun keskuksina. Investoimalla esimerkiksi retkeilyreitistöihin, majoituspalveluihin ja tapahtumiin – luonnollisesti kyläläisiä kuunnellen ja luontoa kunnioittaen - kylät voisivat houkutella tuhansia uusia vierailijoita vuosittain. Jos kylämatkailu kasvattaisi matkailutuloja esimerkiksi 2 miljoonalla eurolla vuodessa, kaupunki saisi tästä välillisesti jopa 200 000 euroa lisää verotuloja. Samalla kylät profiloituisivat vetovoimaisina ja elinvoimaisina asuinalueina.
Porvoon päätöksenteossa tarvitaan nyt maalaisjärkeä. Käytetään ensin olemassa olevat resurssit, korjataan nykyiset koulurakennukset ja suunnitellaan tulevaisuutta realististen oppilasennusteiden pohjalta. Samalla kaupunkilaisten kuunteleminen ja vastuullinen taloudenpito on yhdistettävä. Ne eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan molemmat ovat hyvän päätöksenteon kulmakiviä. Kaupunki on asukkaitaan varten - ei rakennusyhtiöitä, konsultteja tai virkamiehiä varten - ja sitä tulee kehittää asukkaita aidosti kuunnellen.
Porvoon kylät ja haja-asutusalueet ansaitsevat tasapainoista ja vastuullista kehittämistä. Kaupungin kehittäminen ei saa olla pelkästään keskustaan komeasti esiteltyjä suurhankkeita, joiden todelliset vaikutukset jäävät tarkemmin arvioimatta ja jotka vain edistävät alueiden eriytymiskehitystä.
MALINA PURSIAINEN,
YRITTÄJÄ, ILOLA
ANELLA AHOKAS,
YRITTÄJÄ, EPOO/PIIRLAHTI
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot