Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Tuoreet berliininmunkit saavat paiston jälkeen vielä sokerikuorrutuksen. Kuvassa leipuri Nikolai Yurkov. Haastattelupäivän aikana munkkeja on myyty noin 150 kappaletta.
Marko Wahlström
LOVIISA, RAUHALA Leipomon ovi käy tiuhaan Seppäläntiellä Rauhalassa. Berliininmunkit sujahtavat paperipusseihin. Loviisalaisen leipomoyrityksen tulevaisuus on turvattu. kun José Fuentes, 72, löysi liiketoiminnalle jatkajan.
–?Oli vaikea tehdä päätös luopumisesta ja roikuin väkisin mukana, vaikka terveyteni oli vaakalaudalla. Kehoni oireili jo vuosia ja taistelin niitä vastaan, kuten yrittäjä yleensä, hän myöntää.
Tällä hetkellä Fuentesin mieli on kevyt.
–?Voisin olla kotona, mutta tulen mielelläni leipomolle auttamaan, että täällä päästään alkuun. Täällä on iloinen ja kansainvälinen meininki, Corint-leipomoa vuodesta 1993 pyörittänyt mies sanoo.
Vuonna 1971 perustetun leipomon perustivat loviisalaiset Katri Lövenfält ja Nils-Erik Frejborg. Fuentes osti liiketoiminnan Lövenfältiltä.
Kiinteistönomistaja Kalle Lundqvist (vas.) esittelee ruisleipää, jonka leipuri on koristanut Ukrainan tunnuksella. Vierellä Corintin uusi omistaja Orkhan Huseynov. Taustalla José Fuentes ja leipomoon työllistynyt ukrainalainen Viktorija Yurkova.
Marko Wahlström
Uusi omistaja: "Tykkään tehdä bisnestä"
Uusi leipomoyrittäjä on azerbaidžanilaissyntyinen Orkhan Huseynov, 34, joka aloitti yrittäjänä vuonna 2017.
Tällä hetkellä hän pyörittää kaupan lisäksi kansainvälisen franchising-ketju Chitir Chickenin kolmea kanaruokaravintolaa Helsingissä (Rastila ja Easton) ja Vantaalla (Tikkurila). Suomeen vuonna 2019 tulleella ketjulla on yhteensä 14 ravintolaa.
Huseynov muutti Suomeen opiskelemaan vuonna 2012.
–?Aloitin kotimaassani opiskella tietokonealaa, jota tulin tänne jatkamaan. Aalto-yliopiston suomen kielen kurssin jälkeen aloin opiskella lentokoneasentajaksi ammattiopistossa Vantaalla.
Yrittäjäksi hän päätyi ostaessaan Itä-Helsingistä kaverinsa kanssa etnisen lihakaupan, joka toimii myös tukkulihakauppana. Kauppa myy kananlihaa muun muassa Chitir Chicken -ravintoloille.
–?Ajattelin, että sillä mennään. Minulla on sellainen harrastus, että tykkään tehdä bisnestä. Tämä on elämäntapani, Huseynov sanoo.
Helsingissä asuvalla yrittäjällä on perhe, johon kuuluvat vaimon lisäksi 2,5-vuotias ja lähes 1-vuotias lapsi.
Huseynov myöntää toki viettävänsä aikaa perheensä kanssa silloin, kun ei ole töissä.
–?Nyt, kun jaksan tehdä töitä, niin teen.
Corintin uusi omistaja Orkhan Huseynov (vas.) palkkasi ukrainalaiset Jadir Huseynovin sekä Viktorija Yurkovan ja Nikolai Yurkovin töihin.
Marko Wahlström
"Ravintolamme kärsivät hampurilaissämpylöiden toimitusvaikeuksista"
Leipomon omistajuus tuli miehelle itselleenkin yllätyksenä.
–?Korona-aikana ravintolamme kärsivät hampurilaissämpylöiden toimitusvaikeuksista. Mietin, että mitä oikein teemme, kun välillä ostimme sämpylöitä jopa 200 kilometrin päästä, Huseynov kertoo.
Verkkosivuja selaillessaan hän huomasi loviisalaisen José Fuentesin myynti-ilmoituksen Corint-leipomosta.
–?Keskustelimme monta kertaa ja tapasimmekin Loviisassa. Minulla oli kuitenkin vaikeuksia saada työvoimaa, kun en tuntenut paikkakunnalta ketään.
Huseynovin veli, Ukrainassa yli 20 vuotta asunut Jadir Huseynov pakeni sodan alkaessa Suomeen.
–?Päätin palkata veljeni sekä hänen ukrainalaiset ystävänsä – Nikolai Yurkov ja Viktorija Yurkova – töihin ja tarjota heille näin mahdollisuuden uudessa kotimaassa. Välillä veljeni vaimokin tulee auttamaan leipomossa.
Leipurit Nikolai Yurkov (vas.) ja Jadir Huseynov esittelevät LOA-limppuja ja Muorin leipiä.
Marko Wahlström
Leipomolla käytössään 240 neliömetriä
Corint-leipomon liiketoiminta ja markkinointinimi siirtyi kaupalla viime vuoden lokakuun lopulla. Liiketoimintaa uusi yrittäjä harjoittaa perustamansa Family Leipomo Oy:n nimissä.
Loka–marraskuun vaihteessa Orkhan Huseynov allekirjoitti vuokrasopimuksen leipomokiinteistön omistaja Karl-Helge "Kalle" Lundqvistin, 72, kanssa.
Leipomon pintaremontin jälkeen tuotanto pääsi alkamaan joulukuun alussa. Tällä hetkellä leipomolla on käytössä isosta kiinteistöstä 240 neliömetriä.
–?Kiinteistö sijaitsee noin 3?000 neliömetrin tontilla, jolla on rakennusoikeutta jäljellä noin 600 neliömetriä, Lundqvist kertoo.
– Tämä mies on nopea oppimaan, entinen leipuri ja leipomokiinteistön omistaja Kalle Lundqvist kiittelee Nikolai Yurkovia.
Marko Wahlström
Lounaskeitto alkanee leipomomyymälässä
Huseynov jatkaa loviisalaisleipomon toimintaa ennestään tutulla ja paikallisella linjalla.
–?Uutena tuotantoon tulevat lisäksi mitä todennäköisimmin hampurilaissämpylät, hän kertoo.
Valikoimassa säilyvät niin Loviisan makumaailmaan aina Segermanin leipomo–konditorian ajoilta eli 1930-luvulta asti kuuluneet berliininmunkit ja Corintin lihapiirakat kuin Lovisa Omnejdens Andelsmejerin (LOA) leipomon ajoilta piimälimppu.
–?Kalle tuli auttamaan ja opettamaan meitäkin, Huseynov kiittelee.
Paitsi kiinteistönomistaja, niin Kalle Lundqvist on Loviisan Laatuleivän entinen omistaja ja ammattikoulun konditoriaopettaja. Laatuleipä jatkoi Vaherkylän leipomon jälkeen vuonna 1961 rakennetussa kiinteistössä.
–?Yhdistin Laatuleivässä LOA:n ja Vaherkylän parhaimmat tuotteet, Lundqvist muistelee.
Corint puolestaan on jatkanut Fuentesin aikana loviisalaista leipomoperinnettä käyttämällä tuotannossaan omien tuotteiden lisäksi osuusmeijerin ja Laatuleivän tuotteita.
–?Ajatuksenani on alkaa myydä leipomon kahvila–myymälässä leipomotuotteiden lisäksi myös lounaskeittoa, Orkhan Huseynov sanoo.
Loviisan torielämään kuulunut Corintin kahvivaunu tulee jatkamaan toimintaansa José Fuentesin hoitamana.
»» Corintin leipomon myymälä on avoinna Seppäläntie 39:ssä maanantaista perjantaihin ja lauantaisin.
FAKTA
Loviisalaisen leipomoalan lyhyt historia
» Konditoria-leipomo Segerman/Hilda Segerman: 1922–noin 1970.
» Elannon leipomo: toimi 1950- ja 1960-luvuilla Kuningattarenkatu 11:ssä eli nykyisessä kauppakeskus Galleriassa.
» Leipomo Nils-Erik Frejborg 1970–1980.
» Lovisa Omnejdens Andelsmejeri – Loviisan Ympäristön Osuusmeijeri/Ingman: 1935–1985.
» Loviisan Leipomo/Gunnar Tuominen: 1985–1987.
» Leipomo Vaherkylä/Otto ja Kalevi Vaherkylä: 1961–1986. Vaherkylän nimi säilyi Pirjo Vaherkylä-Ekin ja Håkan Ekin kahvila-konditorian nimessä 1986–2017.
» Leipomo Stefan's Bageri, Koskenkylä: Tapani Henkola – Greger Salomaa – Proste Oy: leipomoyritystä viimeksi pyörittänyt Proste Oy teki konkurssin vuonna 2015.
» Loviisan Laatuleipä/Kalle Lundqvist: 1987–1998, yritys työllisti parhaimmillaan 25 henkilöä. Laatuleipä jatkoi henkilökunnan (Torsten Södermann ja Teijo Mäkinen) voimin vuosina 1998–2005.
» Corint: 1971– edelleen. Leipomo siirtyi Gislomintieltä Seppäläntielle 18 vuotta sitten.
» Hardomin Leipä/Maija Laitikas: 2018 – edelleen.
» Kakkupiha/Sini-Päivikki Meinola: 2022 – edelleen.
Berliininmunkit odottavat paistoaan peltien päällä.
Marko Wahlström
Berliininmunkit paistuvat rasva-astiassa Nikolai Yurkovin valvonnassa.
Marko Wahlström
Pitkulainen, sokerikuorrutettu berliininmunkki on kuulunut loviisalaiseen makumaailmaan jo 1930-luvulta lähtien.
Marko Wahlström
»» Lue myös: Hardomin Leipä avasi oman myymälän Loviisaan
// Uutista päivitetty 1.2.2023 kello 14.45: Juttuun on lisätty Leipomo Nils-Erik Frejborg, joka jatkoi Segermanin leipomon tiloissa vuosina 1971–1980.
// Uutista päivitetty 2.2.2023 kello 15.52: Juttuun on lisätty Elannon leipomo, joka toimi 1950- ja 1960-luvuilla Kuningattarenkatu 11:ssä eli nykyisessä kauppakeskus Galleriassa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot