Viikon kysymys
A-
A+
Georg Christiernin keräsi upean valokuvakokoelman, josta museolehtori Hannele Tenhovuori kertoo videolla.
Mika Laine
PORVOO Porvoon museon ja Itäväylän tämänkertaisessa museovideossa kerrotaan Georg Christierninin valokuvakokoelmasta.
Porvoon kaupungininsinööri Georg Christiernin (1887-1980) keräsi elämänsä aikana upean valokuvakokoelman, joka kertoo muuttuvasta Porvoosta 1930-luvulta 1970-luvun loppuun asti. Kokoelma on osa Porvoon museon valtavaa valokuvakokoelmaa, joka pitää sisällään satoja tuhansia valokuvia, negatiiveja ja diapositiiveja sekä myös digitaalista kuvamateriaalia.
– Georg Christierninin kokoelma käsittää noin 2?500 valokuvaa, 150 negarullaa ja 500 lasinegatiivia. Hän keräsi ne toimiessaan kaupungininsinöörinä vuodesta 1930 1950-luvun alkuun. Mutta hän jatkoi vielä sen jälkeen kaupungin maisemien ja tapahtumien dokumentointia, Porvoon museon museolehtori Hannele Tenhovuori kertoo.
Valokuva on tärkeä dokumentti
Kokoelma on hyvin tarkka ja kattava dokumentointi siitä mitä kaupunkikuvassa on tapahtunut.
– Hän teki dokumentointia erityisellä tarkkuudella. Kuvista löytyvät ajat ja paikat sekä myös vertailua siitä, miltä sama paikka on näyttänyt vaikkapa 1930-luvulla ja 1950-luvulla. Meillä varmasti itse kullakin on vanhoja valokuvia, mutta yhä harvempi jaksaa merkitä kuviin kuka on kuvannut, missä, milloin ja ketä on kuvannut.
– Tämä kokoelma osoittaa sen mitä kaikkea valokuva voi kantaa mukanaan ja kuinka tärkeä dokumentti se on, silloin kun kaikki tieto on kuvassa mukana.
Tenhovuori nostaa videossa esille toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia.
– Georg Christiernin oli aktiivisesti mukana väestönsuojelutyössä Porvoossa ja hän teki muun muassa karttoja mistä löytyy väestönsuojia. Hän myös kuvasi suojien rakennustyötä sekä pommitusten tuhoja kaupungissa.
Videolla annetaan myös vinkkejä siitä, kuinka säilyttää omia kuva-aarteitaan.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot