Viikon kysymys
A-
A+
Porvoolainen liikennelentäjä Niko Karhu (vas.) ja helsinkiläinen italialaisten ruokatarvikkeiden maahantuoja Pasi Ryhänen toivat pohjoismaiden ensimmäisen napolilaisen artesaanipizzan automaatin Suomeen.
Marko Wahlström
HELSINKI–VANTAA Pizza-automaateille on tällä hetkellä tilausta. Niiden markkinat ovat kehittyneet Etelä- ja Keski-Euroopassa nopeasti viime vuosina. Markkinat ovat laajentuneet nyt myös Pohjoismaihin ja Suomeen.
Itsepalveluun perustuvan pizza-automaattimarkkinan tuore haastaja on porvoolaisen Niko Karhun ja helsinkiläisen Pasi Ryhäsen perustama Pizza Pomodoro Nordic Oy, joka avasi ensimmäisen pizza-automaatin Helsinki-Vantaan lentoasemalla pari viikkoa sitten.
Automaatti on ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa.
–?Tarkoituksena on monipuolistaa lentoaseman palveluita ympärivuorokautisen toiminnan avulla, myös liikennelentäjänä työskentelevä Karhu kertoo.
–?Pandemian jälkeen monet lentokentän ravintoloista on supistanut aukioloaikojaan tai ei ole avannut ollenkaan. Palvelutason ja aukioloajat ovat pienentyneet huomattavasti, hän jatkaa.
Automaatti on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa viikon jokaisena päivänä ympäri vuoden. Se sijaitsee saapuvien lentomatkustajien aulassa juna-aseman välittömässä läheisyydessä.
–?Maailma on menossa koko ajan enemmän ja enemmän ympärivuorokautiseen suuntaan, Karhu sanoo.
Italialaisyhtiön koseptissa myös erillisiä uuneja
Tuore pizza-automaatti on pohjoismaiden ensimmäinen, joka tuo tarjolle kuluttajille aitoa napolilaista artesaanipizzaa.
–?Kaikki pizzat valmistetaan laadukkaista raaka-aineista käsin Napolissa Italiassa, Pasi Ryhänen kertoo.
Karhun ja Ryhäsen yhteisyritys toimii italialaisen Marco Urson luotsaaman Casma Holding srl -yhtiön omistaman Pizza Pomodoro -tavaramerkin pohjoismaisena jälleenmyyjänä.
Italialaisyhtiöllä on pizza-automaatteja Italian lisäksi muun muassa Belgiassa ja Ranskassa. Kaikki Pizza Pomodoro -automaatit valmistetaan yhdessä ainoassa tehtaassa Italiassa.
–?Italialaisyhtiö on kehittänyt myös omia pizzauuneja, jotka voidaan jälkiasentaa esimerkiksi ravintoloihin tai baareihin, joissa on henkilökuntaa, mutta ei valmistuskeittiötä. Tahkolla Ukko-baari ja rinneravintola Tiroli ovat ottaneet ne käyttöön, Karhu kertoo.
Napolilainen pizzanvalmistusperinne on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi.
Salami-pizza tulee paistamisen jälkeen ulos luukusta pahvilaatikossa.
Marko Wahlström
"Bisneksemme perustuu tuotteeseen, ei automaattiin"
Karhun ja Ryhäsen piti alunperin alkaa harjoittaa padel-tuotteiden maahantuontia Italiasta. Ajatus kypsyi kuitenkin pizzaan heidän yhteisen ravintola-alan tuttavuuden kanssa.
–?Konsepti kehitettiin Napolissa kaksi vuotta sitten. Aloimme tutkia sen hyödyntämistä Suomessa ja Pohjoismaissa, kävimme prosessia läpi ja allekirjoitimme sopimuksen, lähes koko elämän Italiassa asunut ja nyt italialaisia elintarvikkeita maahantuova Ryhänen kertoo.
Kaverukset kehittivät ajatusta reilu vuoden päivät ja perustivat yhteisyrityksen tasan vuosi sitten.
–?Bisneksemme perustuu tuotteeseen, ei automaattiin, joka enemmänkin lisäarvo. Meidän tuotevalikoimaan on tulossa myös muita napolilaisyhtiön tuotteita yksinmyyntioikeudella Pohjoismaissa, Karhu jatkaa.
Pizza Pomodoro Nordic Oy tulee näkymään myös ensi kesän festivaaleilla, joita ei ole virallisesti vielä julkistettu.
Napolilaisen pizzan "The Pizza" on Margherita, jonka loi Raffaele Esposito Italian kuningattaren, Savoijin Margheritan (1851–1926) kunniaksi vuonna 1889.
Marko Wahlström
Italialaispizzat rahdataan Suomeen esipaistettuina
Napolilaistyyliset artesaanipizzat esipaistetaan ja pikapakastetaan Italiassa, josta ne kuljetetaan pakasterahtina maanteitse Suomeen sulatettavaksi ja paistettavaksi.
–?Tarjolla on tällä hetkellä kaksi tuotetta: margherita ja salami. Meillä tulee olemaan tänä vuonna laitteita, joissa on neljä vaihtoehtoa, Ryhänen sanoo.
Automaatti paistaa pizzan asiakkaalle noin kolmessa minuutissa. Maksun jälkeen automaatti hakee laitteen pakastimesta tilauksen mukaisen pizzan ja paistaa sen. Valmis pizza tulee luukusta laatikossa.
–?Kaikki tuotteet on sertifioitu ulkopuolisen sertifioijan (Autentico) toimesta. Automaatista löytyvän QR-koodin avulla asiakas voi tarkistaa, mistä raaka-aineet tulevat, Ryhänen kertoo.
Helsinkiläinen Joonas Aalto on pohjoismaiden ensimmäisen napolilaisen artesaanipizza-automaatin huoltomies. –¿Automaatissa on hyödynnetty älyohjausta niin, että automaattia voidaan etäohjata vaikka kotisohvalta mobiilisovelluksen avulla. Sovelluksen kautta voidaan säätää paistouunin lämpötilaa, seurata laitteessa olevien pizzojen määrää ja laitteen vikatiloja. hän kertoo.
Marko Wahlström
Automaattia voidaan etäohjata vaikka kotisohvalta
Pizza-automaattiyritys työllistää tällä hetkellä yhden työntekijän. Helsinkiläinen Joonas Aalto on pohjoismaiden ensimmäisen napolilaisen artesaanipizza-automaatin huoltomies.
–?Automaatissa on hyödynnetty älyohjausta niin, että automaattia voidaan etäohjata vaikka kotisohvalta mobiilisovelluksen avulla, hän kertoo.
Sovelluksen kautta voidaan säätää paistouunin lämpötilaa, seurata laitteessa olevien pizzojen määrää ja laitteen vikatiloja.
–?Pizza-automaatti on kustannustehokas niin valmistuksen kuin raaka-aineiden saamisen kannalta. Kulurakenne pysyy tasapainossa niin paljon kuin mahdollista, Niko Karhu ja Pasi Ryhänen sanovat.
– Tuotteita on mennyt ympäri vuorokauden – keskellä yötä, aamulla ja päivällä ja illalla. Pizza-automaatista ostetun pizzan saa viedä turvatarkastuksen läpi mukanaan lennolle, porvoolainen Niko Karhu kertoo.
Marko Wahlström
Juna-asemat, kauppakeskukset ja huoltoasemat kiinnostavat
Pizza Pomodoro -ketjulla on yli 200 pizza-automaattia Euroopassa. Ensimmäiset automaatit avattiin pari vuotta sitten Italian Napoliin.
–?Tulemme laajentumaan ensin pääkaupunkiseudulla ja kehitämme muun muassa omaa franchising-toimintaa, Niko Karhu sanoo.
Tällä kaverukset keskittyvät konseptin hiomiseen ja näkyvyyden lisäämiseen.
–?Koitamme myös miettiä strategisesti parhaita automaattien sijaintipaikkoja. Pääkaupunkiseudun jälkeen vuorossa ovat muu Suomi ja pohjoismaat, Ryhänen jatkaa.
Pizza-automaatin sijainnissa ratkaisevaa on luontainen ihmisvirta.
–?High traffic flow -paikat eli paikat, joissa liikkuu iso määrä ihmisiä – juna-asemat, kauppakeskukset ja huoltoasemat – ovat kiinnostavia, Karhu sanoo.
Esimerkiksi Italiassa pizza-automaatteja on myös sairaaloissa, joissa on yötä päivää paljon niin potilaita ja heidän omaisiaan kuin henkilökuntaa.
–?Sairaaloissakin usein haasteena on saada laadukasta palvelua nopeasti, Ryhänen lisää.
Karhun mukaan Porvoossa pizza-automaatti voisi sijaita esimerkiksi Kuninkaanportin Shellillä, joka on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa.
–?Keskustan alueella ja kesällä Vanhassa-Porvoossa voisi olla sijansa.
"Pizzan laatu on kehittynyt Suomessa aivan hurjasti"
Kuluttajien laatutietoisuus on kasvanut maassamme viime vuosina. jota kautta on syntynyt standardi hyvästä tuotteesta.
–?Esimerkiksi Suomen burger-skene on ottanut melkoisen harppauksen viimeisen viiden vuoden aikana. Ennen hyvästä burgerista joutui maksamaan 20–30 euroa; nyt 10–15 euroa.
Artesaanipizzojen hinnat liikkuvat ravintoloissa 14–25 eurossa. Napolilaisesta pizza-automaatista pizzan saa 10,90 eurolla.
– Burgereiden tapaan myös pizzan laatu on kehittynyt Suomessa aivan hurjasti verrattuna 10 vuoden takaiseen aikaan, Ryhänen sanoo.
Italialainen keittiö kuuluu globaalisti arvostetuimpien keittiöiden joukkoon.
–?Italiassa ruokakulttuuri on niin vahva, ja liittyy ihmisten historiaan, elämiseen ja traditioon. Italian maaperän biodiversiteetti on valtavan rikas, Ryhänen jatkaa.
Napolilaista artesaanipizzaa tarjoava pizza-automaatti sijaitsee Helsinki–Vantaan -lehtoaseman saapuvien lentoimatkustajien aulassa juna-aseman välittömässä läheisyydessä.
Marko Wahlström
"Tuotteita on mennyt ympäri vuorokauden"
Kahden viikon käytön jälkeen kaveruksilla ei ole käytössä vertailukelpoista käyttödataa pidemmältä ajanjaksolta.
–?Ei voi sanoa suoraan jotain tiettyä kellonaikaa, vaan tuotteita on mennyt ympäri vuorokauden – keskellä yötä, aamulla ja päivällä ja illalla.
Tulevaisuudessa kuluttajakäyttäytymistä ja sen trendejä voidaan arvioida paremmin.
–?Lentoaseman kaltaisessa paikassa tilanteet kuitenkin muuttuvat nopeasti ja esimerkiksi myöhässä saapuvat lennot vaikuttavat automaatin käyttöön.
Pizza-automaatista ostetun pizzan saa viedä turvatarkastuksen läpi mukanaan lennolle.
Ranskalaisyrittäjän yritys toi pizza-automaatit tammikuussa 2021
Ensimmäisen pizza-automaatin toi maahamme tammikuussa 2021 ranskalaisen Alexander Benjaminin Fizza Oy, jolla on maassamme (Espoo, Kauniainen, Lappeenranta, Oulu, Tuusula ja Vantaa) kymmenen automaattia.
Ranskalaisyhtiö on laajentunut Suomen lisäksi Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Sveitsiin, Espanjaan, Belgiaan, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Pelkästään Ranskassa on tänä päivänä jo 1?600 pizza-automaattia.
Ranskalaisyhtiön pizzat valmistetaan ja esipaistetaan käsityönä tuoreista raaka-aineista yhtiön keskuskeittiössä Vantaan Koivuhaassa. Fizza ei pakasta pizzoja missään vaiheessa.
»» Italialaisen Pizza Pomodoro -ketjun verkkosivut löytyvät täältä
FAKTA
Pizza levisi Suomeen Haminasta
» Suomen ensimmäinen pizzeria oli Giovanni Tedeschin vuonna 1961 Haminaan perustama ravintola Giovanni, joka toimi 1980-luvun alkuun saakka.
» Seuraavaksi Suomeen tuli Adriano Vinciguerran Lappeenrantaan vuonna 1964 perustama Adriano Bar.
» Porvoon ensimmäinen pizzeria oli urheiluseura Sakta Fartenin kaukalopallojoukkueensa varainkeruuta varten perustama pizzeria Safakka, joka toimi Mannerheiminkadun sillan kupeessa olevassa punaisessa tuvassa. Pizzerian rakentaminen alkoi vuonna 1978. Urheiluseura sai maan ensimmäisten joukossa toimineelta porvoolaiselta pizzauunien maahantuojalta järjestyksessään toisen tai kolmannen uunin.
» Ensimmäinen Rosso avattiin Lahden keskustaan vuonna 1978. Porvooseen ketju saapui hieman Safakan jälkeen.
» Kotipizza-ketju saapui Porvooseen vuonna 1994 ostettuaan paikkakunnalla jo toimineen Noutopizza-ketjun.
Pizzasta on tullut suomalaisten "kansallisruoka". Kuvassa napolilaisen pizzan "The Pizza" eli Margherita.
Marko Wahlström
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot