Viikon kysymys
A-
A+
Rondo-teatteriryhmän muodostavat Tuovi Putkonen (alarivissä vas.), Helena Markkanen, Veikko "Vexi" Junttila, Soile Nieminen ja Seija Ruotsalainen sekä Marko Putkonen (ylärivissä vas.), Helena Pellinen, Ami Jansson, Birgit Seghaier ja Minna Söderholm.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA Porvoon kansalaisopiston ikäihmisten teatteriryhmä Rondo marssittaa Porvoon Teatterin näyttämölle mielenkiintoisen näytöksen, joka on toteutettu tarinateatterin (engl. playback theatre) keinoin.
– Tarinateatterin on luonut Jonathan Fox Yhdysvalloissa 1970-luvulla. Suomessa tarinateatterikoulutus alkoi vuonna 1990, porvoolaisryhmän ohjaaja Tuovi Putkonen kertoo.
Hän valmistui maamme ensimmäisten tarinateatteriohjaajien joukossa kaksivuotisesta koulutuksesta.
Sähköyrittäjä Rainer Valo-Mattila (Veikko "Vexi" Junttila) asettuu kertojan tuoliin ja ryhtyy kertomaan tarinaansa.
Marko Wahlström
Sähköyrittäjä Rainer Valo-Mattila (Veikko "Vexi" Junttila) valmistautuu raikkoamaan enonsa pyynnöstä pihanurmea, jotta saisi toivomansa basson. Apteekkari Sirkka Ahlström (Minna Söderholm) esittää tarinan serkku Yrjöä, joka saapuu paikalle ihmettelemään puuhaa.
Marko Wahlström
Esityksen alussa on pieni näytelmällinen osuus
Tarinateatteri on improvisaatioon pohjautuva draamallisen esittämisen muoto.
– Se on ihan erilaista kuin perinteinen käsikirjoitettu näytelmä, joten siihen ei ollut tarjoutunut mahdollisuutta aiemmin.
Kansalaisopiston Rondo-ryhmässä on viime syksyn ja kuluvan kevään aikana kerran viikossa kokoontunut tusinan verran senioreita, jota lukuvuoden päätteeksi halusivat demonstroida yleisölle tarinoitaan.
– Päätimme, että teemme esityksen, joka löysästi pohjaa tarinateatteriin. Esityksen alussa on pieni näytelmällinen osuus, Putkonen kertoo.
Foto-Shopin omistaja Aune Roimala (Birgit Seghaier) kertoo oman äitinsä muistisairaudesta.
Marko Wahlström
Foto-Shopin omistaja Aune Roimalan (Birgit Seghaier) tarinan muistisairasta äitiä esittää pesulayrittäjä Toini Saari (Helena Pellinen), tytär Aune Roimalaa Lomakoti Lohen emäntä Liisukka (Soile Nieminen) ja lapsenlasta kioskiyrittäjä Marjatta Harjula (Seija Ruotsalainen).
Marko Wahlström
"Menetelmää kutsutaan myös tunneteatteriksi"
Tarinateatterin perusajatuksena on se, että yleisön joukosta tai esitysryhmästä joku kertoo tarinan, joka on juuri sillä hetkellä jollakin tavalla ajankohtainen.
– Toisaalta voi olla sovittu, että teemme tarinoita vaikkapa pettymyksistä, unelmista tai jostain muusta teemasta, Putkonen sanoo.
Kertoja istuu kertojantuolilla, kertoo tarinan ja sen jälkeen ryhmä ohjaajan avustuksella esittää tarinan. Kertoja valitsee ryhmästä tarinan esittäjät.
– Menetelmää kutsutaan myös tunneteatteriksi, koska siinä ihmeellisen paljon toteutuu kertojan tarkoittamaa juttua. Se on joka kerta yhtä suuri ihme, että näin tapahtuu!
– Se samalla myös avaa kertojalle itselleen uudenlaisia näkökulmia siihen tapahtumaan, jonka hän on kertonut. Poikkeuksetta se herättää ihmisissä, jotka esitystä seuraavat, omia referenssejä, kuten pettymyksen tuntoja tai unelmia. Tarinat ovat hyvin koskettavia.
– Tarinateatteri on yhteisöteatterimuoto, joka on improvisaatioteatteria sekä perustuu esiintyvän ryhmän ja katsojien tarinoihin, ajatuksiin ja tunteisiin, tarinateatteriohjaajaksi vuonna 1992 kouluttautunut Tuovi Putkonen kertoo.
Marko Wahlström
"Tarinateatteri tuntuu voimaannuttavalta"
Tarinateatteria käytetään nykyisin paljon työyhteisöissä, oppilaitoksissa, seurakunnissa tai muissa yhteisöissä.
– Koulutetut ohjaajat menevät koulutettujen näyttelijöiden kanssa paikalle. Tarinat tulevat yleisöstä. Esimerkiksi työyhteisössä käsitellään tarinoiden avulla, jos joku kokee jonkun asian ongelmallisena. Tarinoiden jälkeen niistä aina keskustellaan, Putkonen kertoo.
Tarinateatteriyhdistyksessä kiertäviä teatteriryhmiä on toistakymmentä.
– Tarinateatteri tuntuu itselleni mieluisalta ja voimaannuttavalta, jota se on ollut myös osallistujille, Putkonen kertoo.
Hällävaaran yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Beatrice Hildèn (Ami Jansson) ja sihteeri, apteekkari Sirkka Ahlström (Minna Söderholm) valmistautuvat jakamaan yhdistyksen Vuoden yrittäjä -palkinnon.
Marko Wahlström
"Tarkoituksena on, että tarinat ovat mahdollisimman spontaaneja"
Ensi viikon tiistaina esitettävän näytöksen perustarinan käsikirjoituksen ohjaaja laati senioriryhmän tapaamisissa syntyneiden tarinoiden pohjalta. Esitys sai nimekseen "Lomakoti Lohi, eli tarinoita elämästä".
Pienen paikkakunnan yrittäjäyhdistyksen väki kokoontuu vuosijuhlaan paikalliseen lomakotiin.
– Siellä on ruoka vähän myöhässä, ja sitä odotellessa juhlaan osallistuvat yrittäjät kertovat ja esittävät tarinoita, jotka ovat sovelluksia teatteriryhmässä yhdessä tehdyistä tarinoista vähän muunnellen, Putkonen kertoo.
– Tarkoituksena on, että tarinat ovat mahdollisimman spontaaneja, vaikka ne ovatkin etukäteen sovittuja ja pari kertaa harjoiteltu. Mitä spontaanimpi tarina, sitä yllätyksellisempi se on.
Yrittäjämaailmaan sijoitettu kehyskertomus on Putkoselle luonnollinen valinta.
– Yrittäjiähän täällä itäisellä Uudellamaalla on erittäin paljon, itsekin miehensä Markon kanssa omaa ohjelmatuotantoyritystä luotsaava ohjaaja sanoo.
Sähköalan yrittäjä Rainer Valo-Mattila (Veikko "Vexi" Junttila) esittää nuorta Raineria itse. Pettymyksen tuottavaa enoa esittää Lomakoti Lohen remonttimies Romppanen (Marko Putkonen).
Marko Wahlström
"Nuorempana olin halunnut näyttelijäksi, mutta rohkeus ei riittänyt"
Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja ja taiteilijatarvikekauppias Beatrice Hildèniä esittävä Ami Jansson kertoo, ettei aikaisemmin ole ollut mukana teatteritoiminnassa koulun joulunäytelmiä lukuunottamatta.
– Nyt, kun olen päässyt eläkkeelle ja on aikaa, päätin lähteä heti mukaan. On lasten, nuorten ja nuorten teatteria, mutta eläkeläisten teatteria ei juurikaan ole, hän sanoo.
Sähköalan yrittäjä Rainer Valo-Mattilaa esittävä Veikko "Vexi" Junttilan aiempi teatterikokemus rajoittuu kansakoulun yhteen joulunäytelmään.
– Nuorempana olin halunnut näyttelijäksi. Veljeni sanoi aina, että en voi ryhtyä näyttelijäksi, kun en osaa laulaa. Myöhemminkään rohkeus ei riittänyt harrastajateattereihin.
Vaimonsa kehotuksesta Junttila päätti tarttua tilaisuuteen, kun tieto Rondo-teatteriryhmästä tuli tietoon.
– Tuntuu mahtavalta saada olla yhdessä, kun voimme kertoa tarinoita ja kuunnella niitä. Pientä jännitystä on, kun niitä esitetään, mutta tämä on tosi kivaa!
Loppukiitokset kuuluvat teatteriin. Kuvassa Seija Ruotsalainen (vas.), Soile Nieminen, Helena Markkanen ja Veikko "Vexi" Junttila.
Marko Wahlström
FAKTA
Lomakoti Lohi, eli tarinoista elämästä
» Rooleissa: Soile Nieminen (Lomakoti Lohen emäntä Liisukka), Marko Putkonen (Lomakoti Lohen remonttimies Romppanen), Ami Jansson (Hällävaaran yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja, taiteilijatarvikekauppias Beatrice Hildèn), Veikko ”Vexi” Junttila (sähköyrittäjä Rainer Valo-Mattila), Helena Markkanen (Rainerin vaimo Elli Valo-Mattila), Helena Pellinen (pesulayrittäjä Toini Saari), Birgit Seghaier (Foto-Shopin omistaja Aune Roimala), Minna Söderholm (apteekkari Sirkka Ahlström) ja Seija Ruotsalainen (kioskiyrittäjä Marjatta Harjula).
» Tekniikka: Harri Ahvenainen
» Ohjaaja: Tuovi Putkonen