Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Tullisillalla sijaitseva, Everstin linnana tunnettu huvilamainen talo on rakennettu noin vuonna 1910. Talossa on 283 neliömetriä ja kymmenen huonetta.
Jan-D. Oker-Blom
LOVIISA, TULLISILTA Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom on tehnyt perjantaiaamuna talokaupat. Eikä mitkä tahansa kaupat, vaan hän on ostanut isänäidinisänsä, jääkärieverstiluutnantti Ragnar Nordströmin (1894–1982) perheen kodin, Everstin linnana tunnetun talon Tullisillalta.
–?Talolla on minulle tunnearvoa. Se on hieno talo, joka on päässyt rapistumaan, kaupunginjohtaja kommentoi Itäväylälle.
Loviisanlahden rannalla sijaitsevan kivitalo on ollut tyhjillään yli 30 vuotta. Talossa ei ole asunut kukaan jouluyönä vuonna 1982 kuolleen Ragnar Nordströmin jälkeen.
–?Talon on jäänyt Ab R. Nordström & Co Oy:n haltuun. Näin kukaan ei ole ollut siitä henkilökohtaisesti vastuussa eli kuka taloa käyttäisi tai hoitaisi on ollut ongelma, Oker-Blom kertoo.
Nordströmin suvun varustamoyhtiö on vuosien varrella miettinyt muun muassa talon ottamista yhtiön edustustilaksi tai toimitusjohtajan virka-asunnoksi.
–?Mikään näistä vaihtoehdoista ei ole tuntunut sopivalta, Oker-Blom sanoo.
Kunnostus maksaa enemmän kuin 7 vuoden nettopalkka
Aloittaessaan Loviisan kaupunginjohtajana Jan D. Oker-Blom sanoi lehtihaastattelussa, että hänen unelmansa olisi ostaa jossain vaiheessa iso talo Loviisasta.
–?Päädyin kuitenkin kerrostalokaksioon, joka on oikein viihtyisä ja jostain on aloitettava. Aikani mietittyä isänäidinisäni talo alkoi tuntua sopivimmalta, hän sanoo.
Oker-Blom myöntää, että Everstin linnan ostoa seuraava mittava kunnostusurakka tulee olemaan iso projekti.
–?Kunnostus tulee maksamaan enemmän kuin, mitä tienaan nettona kaupunginjohtajana seitsemän vuoden aikana. Eli ansaitsemani raha tulee konkreettisesti jäämään Loviisaan, hän sanoo.
Kaupunginjohtaja kertoo maksaneensa talosta toistasataatuhatta euroa. Kiinteistön edullinen hinta selittyy mittavilla remonttikuluilla.
–?Jossain määrin koen, että päätökseni ostaa Everstin linna, on myös kulttuuriteko, Oker-Blom sanoo.
Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom haluaa esimerkillään näyttää, että Loviisassa kannattaa ostaa ja omistaa. – Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma on tehnyt vapaaehtoisvoimin paljon hyvää kaupungille. Kaupungin pitää nyt pystyä jatkamaan jalostamaan tätä kehitystä, kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom, 42, sanoi Itäväylä-lehden haastattelussa viime vuoden marraskuussa.
Arkisto/Marko Wahlström
Kaupunginjohtaja haluaa näyttää esimerkkiä
Kaupunginjohtaja haluaa ostopäätöksellään myös näyttää esimerkkiä.
–?Uskon siihen, että Loviisassa kannattaa ostaa ja omistaa. Kaupunki on tunnettu erityisesti vanhoista taloistaan sekä täältä löytyy paljon järkeviä ja mahdollisia ostokohteita.
Oker-Blomin mukaan Loviisalla on mahdollisuuksia kuulua Uudenmaan kasvavien alueiden joukkoon. Kaupungissa pidetään muun muassa valtakunnalliset asuntomessut vuonna 2023.
–?Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikkoinen päätös hyväksyä Östersundomin yleiskaava siirtää rakentamisen painopistettä Helsingistä itään. Tämä tulee vaikuttamaan myös Loviisaan, hän uskoo.
283 neliömetriä, 10 huonetta
Everstin linnana tunnetussa huvilassa on yhteensä 283 neliömetriä. Talo on rakennettu yli 100 vuotta sitten eli noin vuonna 1910.
–?Talossa kymmenen huonetta sekä ullakko ja kellari, joten remontoitavaa tulee riittämään, Oker-Blom sanoo.
Remonttilistalla ensimmäisenä on katto ja sen jälkeen julkisivu.
–?Putkityöt tehdään varmasti ensi keväänä ja sen jälkeen alkavat sisäpuoliset työt, Oker-Blom kertoo aikataulusta.
Kaupunginjohtaja tulee osallistumaan talollaan yhtenä kohteena myös ensi kesän Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaan.
–?Toivon, että ainakin osa järeämmistä peruskorjaustöistä on siihen mennessä saatu tehtyä, hän sanoo.
Talo on kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomin isoäidin, vuonna 1923 syntyneen Gretan synnyinkoti. Greta avioitui sittemmin Ole Oker-Blomin kanssa.
–?Olen saanut isoäidiltä perintönä kaksi vanhaa maalausta, jotka tulevat nyt palaamaan takaisin Loviisaan, Oker-Blom sanoo.
FAKTALAATIKKOGustaf Ragnar Enos Nordström
* Laivanvarustaja, jääkärievestiluutnantti, siirtokarjalaisten heimoaktivisti ja poliittinen taustavaikuttaja, harmaa eminenssi.
* Oli ammatiltaan konttoristi ja prokuristi ennen värväytymistään jääkäripataljoonaan vuonna 1915. Menetti oikean käsivartensa Lempäälän Kelhon taisteluiden seurauksena vuonna 1918.
* Perusti laivanvarustamo Ab R. Nordström & Co Oy:n Loviisaan vuonna 1924.
* Konserni työllisti parhaimmillaan 1?700 henkilöä ja varustamon laivastoon kuului yhteensä 60 alusta.
* Nordström harjoitti 1930-luvulla Petsamossa kalastus- ja kalanjalostustoimintaa perustamiensa Petsamon kala Oy:n sekä Petsamon öljy- kalajauhotehdas Oy:n nimissä.
* Talvi- ja jatkosodan jälkeen rakennutti asevelitaloista kaupunginosan Loviisaan.
* Vastusti J.K. Paasikiven politiikkaa ja osallistui Stella Polaris-operaatioon. Kirjoitti muistelmansa vuosina 1945–48 ollessaan maanpaossa Ruotsissa, jonne hän siirtyi Ylitornion Ainolan kodistaan syyskuussa 1945. Valtiollinen poliisi (Valpo) jahtasi Nordströmiä kolme vuotta asekätkennän, kommunismin vastaisen toiminnan ja saksalaissuhteiden takia.
* Nordström oli Urho Kekkosen läheinen ystävä. Hän muun muassa huolehti tasavallan presidentin sotasokeasta veljestä, majuri Jussi Kekkosesta palkkaamalla tämän yritykseensä.
* Sotien jälkeen oli merkittävä sijoittaja Suomen yrityselämässä omistaen osakkeita muun muassa Fenniasta, Enso-Gutzeitista ja Kansallis-Osake-Pankista. Laivanvarustamotoiminta joutui 1950-luvulla suuriin vaikeuksiin ja lopulta vararikkoon.
* Nimettiin Loviisan kaupungin kunniaporvariksi vuonna 1954.
* Avioitui Nina Seisen kanssa. Perheeseen kuuluivat lapset Greta, Brita, Martti-Ragnar, Inga, Immo-Ragnar, Raimo-Ragnar ja Veli-Ragnar.
Asiasta kertoi ensimmäisenä Loviisan Sanomat verkkosivuillaan
(Juttua korjattu 26.10. klo 7.39: Talon omistuksessa ei ole epäselvyyttä, vaan siinä, kuka taloa jatkossa hoitaisi/käyttäisi. Kaupunginjohtajan mukaan Loviisa ei suinkaan ole tällä hetkellä Uudenmaan ainoita alueita, joka kasvaa, vaan enemminkin jutun ko. kohdassa katsotaan tulevaisuuteen.)
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot