Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Atomitien läheiselle työmaalle rakentuu puhtaan vedyn testituotantolaitos. Hankkeen kaupallinen johtaja Eveliina Laitinen on inspiroitunut tulevaisuuden tekemisestä.
Iina-Kaisa Viheriävaara
LOVIISA Loviisassa käynnistyy suunnitellusti ensi vuoden lopussa puhtaan vedyntuotannon pilottihanke. Vedyn markkinamahdollisuudet ovat tulevaisuudessa entistä monipuolisemmat.
Fortumin Loviisan voimalaitos on Suomen ensimmäinen ydinvoimalaitos. Siellä tuotetaan noin kymmenen prosenttia koko Suomen sähköstä. Nyt voimalaitoksen läheisyyteen rakennetaan vedyntuotannon pilottilaitosta, jonka testituotantojakson on tarkoitus selvittää vedyn markkinamahdollisuuksia.
Vihreän siirtymän edistämiseksi energiantuotannossa tarvitaan kestäviä ja ennustettavia ratkaisuja. Fortumilla pilottihanketta johtava Eveliina Laitisen mukaan kestävyys ja ennustettavuus muodostuvat vakaan ja vaihtelevan sähköntuotannon toimivasta yhdistämisestä. Fortumilla vakaa energiantuotanto tapahtuu muun muassa ydinvoimalaitoksella ja vaihteleva esimerkiksi tuulivoimaloissa.
Jotta pystyisimme entistä paremmin kattamaan sellaisia hetkiä, jolloin esimerkiksi vaihtelevassa tuotannossa on taukoja, tarvitsemme joustavuutta eli energian varastoimista, Laitinen selittää.
– Vety on yksi mahdollisuus tulevaisuudessa tähän joustavaan palettiin.
Eveliina Laitinen kertoo, että kaksi erilaista elektrolyyseriä mahdollistavat kokonaisvaltaisen tarkastelun.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Puhtaalle vedylle on useita käyttökohteita. Laitinen kertoo, että nykypäivänä teollisuudessa vedylle on niin jo olemassaolevia markkinoita kuin vasta kehitteillä olevia markkinoita. Vety tarjoaa myös tätä energiantuotantoon pitempään kaivattua joustoa.
– Hiilidioksidivapaalla energiantuotannolla ja vedellä saamme vetyä, jota voidaan paitsi käyttää sellaisenaan teollisuuden materiaalina ja polttoaineena, myös jatkojalostaa, Laitinen selittää.
Vetyä voidaan sitten hyödyntää esimerkiksi kemianteollisuudessa erilaisten kemikaalien lähtöäaineena ja esimerkiksi polttoaineena.
– Meillä on Suomessa paljon biogeenistä tai biopohjaista hiilidioksidia, jota voidaan vedyn kanssa yhdistää puhtaaksi metanoliksi tai metaaniksi. Näin päästään irti fossiilisesta riippuvuudesta, Laitinen selittää.
Biopolttoaineisiin siirtyminen on käynnistynyt, mutta helppoa ja nopeaa se ei ole. Yhdeksi esimerkiksi Laitinen nostaa lentoteollisuuden, jonka runsaan määrän vuoksi ei vain yksinkertaisesti olisi kestävää tuottaa biopolttoaineita nykyisillä menetelmillä. Puhdas vety astuisi tässäkin asiassa pelastajaksi.
– Silloin voidaan ottaa talteen hiilidioksidia näistä bioprosesseista ja yhdistää sitä puhtaaseen vetyyn, jolloin saadaan uusiutuvia lentopolttoaineita, Laitinen avaa.
Mia Willberg on toiminut yhteistyöasioissa muun muassa Loviisan kaupungin suuntaan.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Fortumilla tutkitaan tällä hetkellä vedyn erilaisia ja monipuolisia markkinamahdollisuuksia. Atomitien pilottihankkeen on määrä käynnistyä vuoden 2025 lopussa, ja pilottituotantojakson pituus on kaksi vuotta. Pilottihankkeen tarkoitus on varmistaa tuotantoprosessien turvallisuus, kysyntä ja kannattavuus ennen suurempien investointien tekemistä.
Puhtaan vedyn tuotannossa on omat ympäristövaikutuksensa. Vaikka verkkosähkö onkin Suomessa maailman puhtaimpien joukossa, ei energia-alalla voida toistaiseksi välttyä hiilidioksidipäästöistä. Niin sähkön- kuin vedyntuotannossakin syntyy runsaasti hukkalämpöä.
– Noin kolmasosa vedyntuotannon tehosta on hukkalämpöä, jota hyödynnämme muun muassa kaukolämpöverkkoon, Laitinen selittää.
Viestintäjohtaja Jami Arvolan mukaan pyrkimys hiilineutraliuuteen on kova.
Iina-Kaisa Viheriävaara
– Fortum tekee yhteistyötä muun muassa Microsoftin kanssa, jolloin hukkalämpö ohjataan Espooseen kaukolämmöksi, ydinvoimalan viestintäjohtaja Jami Arvola avaa.
Hiilineutraaliuustavoitteisiin tähtäämisessä otetaan huomioon sekä dekarbonisaatio että defossilisaatiotavoitteet. Useassa teollisessa prosessissa on toistaiseksi mahdotonta olla täysin hiilidioksidipäästötön, mutta vapautuvat päästöt voi uusiokäyttää muussa tuotannossa.
– Hiilidioksista ei sinänsä päästä eroon, mutta se kiertää. Ei esimerkiksi oteta hiiltä. On sellaisia prosesseja, joissa polttamisesta ei päästä eroon, esimerkiksi jätteenpoltossa. Sitä hiilidioksidia kuitenkin syntyy, ja se voidaan uusiokäyttää, jolloin pääsemme tällaiseen syklisen talouden muottiin, Laitinen selittää.
Miriikka Laakkonen vastaa hankkeen viestinnästä.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Atomitien läheisyyteen rakentuu kaksi konttimaista elektrolyyseriä, joista toinen kuljetetaan Virosta ja toinen Norjasta. Kaksi erilaista laitetta mahdollistavat kokonaisvaltaisen tuotantoprosessin tarkastelun sekä turvallisuuden että kannattavuuden kannalta. Alkali ja PEM teknologioilla toimivia elektrolyysereitä vertaillaan koko parin vuoden testituotannon aikana. Suomesta ei toistaiseksi löydy osaamista elektrolyysereiden valmistamiseen, mutta Fortumin tiivis pohjoismainen yhteistyö mahdollistaa vaihtoehdot mahdollisimman läheltä.
Suunnitelmien mukaan vetylaitos valmistuu vuoden 2025 loppuun mennessä.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Vihreän siirtymän kannalta tärkeä hanke on tärkeä myös paikallisuusnäkökulmasta. Hankkeen rakentaminen on jo tuonut ihmisiä muualta Loviisaan, ja energiateollisuuden paikallinen kehittäminen tuo näkyvyyttä ja edelläkävijyyttä itäiselle Uudellemaalle.
– On ollut hienoa työskennellä tämän hankkeen parissa. Tuntuu inspiroivalta luoda uutta ja tulevaisuutta, Laitinen hymyilee.
– Paikallisuusnäkökulmasta Loviisassa on pitkät perinteet ydinvoimalaitoksen kanssa. Olemme integroituneet hyvin paikallisesti, Arvola lisää.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot