Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kaksi kolmasosaa Porvoosta vuonna 1760 tuhonnut tulipalo syttyi Vuorikadun yläpäässä nykyisen ravintola Wanha Laamannin naapurista.
Mika Laine
PORVOO Tänään 11.6.2018 tuli kuluneeksi 258 vuotta siitä, kun kaksi kolmasosaa Porvoosta tuhonnut suurpalo syttyi. Kuluvaa ja vuoden 1760 kesää yhdistää pitkään jatkunut kuivuus. Reilut 250 vuotta sitten tuli pääsi irti rouva Holmin keittiöstä Vuorikadun pohjoispäässä nykyisen ravintola Wanha Laamannin naapurissa. Tuli levisi vauhdilla etelään ja länteen poikkeuksellisen kovan pohjoistuulen takia polttaen hetkessä toistasataa taloa tuhkaksi. Liekit veivät mennessään myös suurimman osan ranta-aitoista.
Oheinen teksti on lainattu Porvoon kaupungin kustantamasta ja WSOY:lla painetusta teoksesta vuodelta 1994 ”Ilkka Mäntylä: Porvoon kaupungin historia II, 1609-1809”.
Kaupungin palo 1760 ja sen seuraukset
Suurin osa valtakunnan kaupungeista oli rakennettu pelkästään puusta ja siksi niissä vallitsi jatkuva tulipalon vaara. Juuri kammatut ja tuhoisat kaupunginpalot saivat esivallan taivuttelemaan kaupunkien asukkaita kivirakentamiseen. Venäläisten vuonna 1708 aikaansaamaa täydellistä tuhoa lukuunottamatta Porvoo oli pitkään säästynyt suuremmilta paloilta. Kuten edellä on kerrottu, pienempiä sattui melko useinkin. Viimeksi joulukuun alussa 1757 sattui tulipalo, jossa kauppias Didrik Mundtin mallassauna ja kauppias Erik Nilkanin aitta tuhoutuivat. Tapaus on havainnollinen osoitus niistä monista tulipalon vaaroista, jotka tuon ajan kaupungeissa piilivät. Tuli oli päässyt irti mallassaunasta, kun muuan piika käänsi maltaita ja toinen näytti hänelle päreellä valoa ja heitti sen sitten uuniin. Kauppias Mundt puolestaan arveli palon saaneen alkunsa siitä, että saunassa käytetyt puut olivat liian pitkiä, minkä takia kekäleitä oli voinut pudota lattialle. Piiat tuomittiin varomattomuudesta tulen käsittelyssä 14 vuorokaudeksi vankeuteen vedelle ja leivälle. Tulipalon vaaraa lisäsi vielä sammutusvälineiden alkeellisuus. Porvoon ensimmäinen paloruisku päätettiin hankkia vasta vuonna 1759.
1760-luvun alku oli yleensäkin hyvin pahojen kaupunkipalojen aikaa. Vuonna 1761 paloivat Skövde 3 ja Falun 4 ja seuraavana vuonna yli kolmasosa Torniosta. Porvoon kohtalon hetket löivät jo ennen näitä paloja 11.6.1760. Vallitsi epätavallisen kova pohjoistuuli ja oli pitkään ollut hyvin kuivaa. Vuorikadun pohjoispäässä olevassa porvari Anders Bergmanin talossa porvarin äiti Maria Holm oli noussut yöllä kello 3:n ja 4:n välillä ylös keittämään kalaa väelle, jota hän odotti samana päivänä taloon töihin. Keittämiseen hän käytti palovaaran takia vain pieniä tikkuja. Kun ne olivat kokonaan palaneet, oli hän sulkenut pellin ja mennyt uudestaan pitkäkseen. Kun talonväki oli nukkunut tunnin, oli porvarin vaimo Elisabet Åhman havahtunut kovaan jylinään, mennyt ulos ja havainnut, että koko hänen tupansa katto oli jo liekeissä ja hänen naapurinsa, nikkarimestari Martin Witting yritti kisälleineen sammuttaa omaa seinäänsä. Elisabet Åhman juoksi heti takaisin sisään huutaen ja heitti lapsensa ulos ikkunasta. Bergmanin naisväki ei osannut sanoa, oliko tuli päässyt irti heidän vai mestari Wittingin talosta. He huomauttivat, että Wittingillä oli tapana polttaa aamuisin höylänlastuja, mistä liekki saattoi nousta savupiipustakin.
Nikkari Witting kertoi puolestaan nousseensa aamulla ylös kello 3.30 ja käyneensä pienellä ryytimaallaan, mutta silloin ei tulta näkynyt missään. Kello 5 juoksi eräs piika huutaen, että tuli oli irti Bergmanin katolla. Hän herätti kiireesti talonväkensä ja he yrittivät ensin sammuttaa Bergmanin kattoa, mutta kun he heittivät sille vettä, luhistui koko vesikatto sisään ja suuri lieska nousi ylös niin, että heidän itsensä täytyi pelastautua sieltä. He olivat yrittäneet varjella muita rakennuksia heittämällä vettä katoille ja seinille ja repimällä niistä joitakin tulen tieltä. Witting sanoi, ettei kukaan voinut kuitenkaan kiivaassa pohjoismyrskyssä sammuttaa paloa, joka muutamassa tunnissa poltti 170 yksityistaloa tuhkaksi. Hän ilmoitti voivansa vannoa, ettei hänen talossaan oltu pidetty tulta edellisenä iltana tai sinä aamuna.
Tullikirjurin leski Katarina Ryghell asui Bergmanin talossa vuokralla erillisessä tuvassa. Hän vakuutti, ettei talossa oltu illalla pidetty tulta. Kun hän oli aamulla kello 5 mennyt keittiöön, hän oli voinut todeta, että pelti oli kiinni. Hän oli palannut omaan tupaansa kehräämään virsiä laulaen ja silloin hän oli äkkiä nähnyt ikkunastaan paksun savun nousevan. Hän oli itse huutanut, että rumpua pitäisi lyödä ja raatihuoneen kelloa soittaa. Paljon väkeä oli tullut sammuttamaan, mutta kaikki inhimillinen apu oli ollut turhaa, koska kipinöitä ja palavia kattotuohia lensi 4-5 taloon sytyttäen ne yhdellä kertaa. Katarina Ryghell sanoi, että kun kaupungissa oli levinnyt juoru, että Bergmanin vaimo olisi harjoittanut kamarissaan samana yönä viinanpolttoa tai leipomista, saattoi hän vannoa, että mitään sellaista ei ollut tapahtunut. Parhaillaan oli ollut voimassa yli kolmen vuoden ajan täydellinen kieltolaki ja pannut oli luovutettava julkisiin tiloihin. Porvari Bergmanin vaimosta ei siten saatu syyllistä eikä kenestäkään muustakaan.
Syttymiskohdasta länteen ja etelään ulottuva kaupunki muuttui hetkessä hehkuvaksi pätsiksi. Ihmisuhreiltakaan ei vältytty: piika Lena Matsintytär kuoli palossa. Pari viikkoa myöhemmin menehtyi myös porvari Erik Skogberg palo haavoihin, jotka hän arvattavasti oli myös saanut palon aikana. Ihmiset yrittivät hädissään pelastaa omaisuudestaan, minkä voivat. Tukholmaan matkustaneen kauppias Gustav Borgströmin puoliso Maria Frantzman vei veneellä säkissä plootuja, suuria kuparirahoja, joen yli Näsin kartanon rantaan. Siellä hän oli kehottanut rannalla seisovaa mylläri Gustav Andersinpoikaa ottamaan säkin huostaansa. Mylläri kantoi säkin mäelle, minne joukko kaupunkilaisia oli paennut liekkejä ja jättänyt sen sinne. Sitten hän oli mennyt pelastamaan oma a omaisuuttaan, koska oli pelättävissä, että kiivas tuuli levittäisi tulen joen ylikin. Kolme miestä oli jakanut rahat keskenään. Muutakin ryöstelyä esiintyi palon aikana.
Kiivautensa takia palo alkoi ehtyä jo kello 10:n maissa, kun tulella ei ollut enää poltettavaa. Asukkaiden palatessa talojensa savuaville raunioille voitiin tuhon suuruutta ruveta vähitellen arvioimaan. Siitä esiintyy eri lähteissä jonkin verran toisistaan poikkeavia tietoja. Maistraatti ilmoitti 14.6.1760 pormestari Gabriel Hagertille, joka oli ollut palon aikana poissa kalastusseuran asioissa, että palo oli tuhonnut lähes 3/4 kaupungin kaikista rakennuksista ja niiden mukana raatihuoneen ja siellä olleet kaupungin kassat ja myymättä olleen kauppias Johan Wulfrath nuoremman kuolinpesän omaisuuden, tupakkatehtaan, postikonttorin ja vaakahuoneen. Joukko ihmisiä ehti hädin tuskin pelastautua, mutta ei pelastaa omaisuuttaan. Suurimmalla osalla heistä ei ollut edes leipää. Kun Porvoon maistraatti ilmoitti tuhosta Uudenmaan ja Hämeen läänin maaherralle, se lisäsi tuhon kohteiksi joutuneisiin rakennuksiin myös kappalaisen talon, totesi, että kaikkien maistraatin jäsenten talot olivat palaneet ja raatihuoneen ja pormestarin kodin myötä kaikki julkiset asiakirjat sekä suurin osa käyttämätöntä leimapaperia. Yli 200 ruokakuntaa oli menettänyt asumuksensa. He eivät voineet majoittua jäljellä oleviin rakennuksiin eikä heillä ollut edes ravintoa. 11 Torsten Hartman ilmoitti aikoinaan historiateoksessaan, että palaneiden tonttien luku olisi ollut 202. Tämä perustuu kuitenkin myöhempiin vahinkoluetteloihin ja ajatukseen, että jokainen ruokakunta olisi asunut omalla tontillaan. Näin ei varmastikaan ollut.12 Lisäksi on muistettava edellä kerrottu nikkarimestari M.Wittingin todistus, jonka mukaan 170 yksityistaloa tuhoutui. Se saattaakin olla tarkin saatavissa oleva luku.
Tuhoja voidaan tarkastella myös vuoden 1760 kruunun palkka- ja maksuveron taksoitusluettelon mukaan, sillä sen marginaaliin on merkitty, mitkä talot olivat joutuneet tulipalon kohteeksi. Vähimmältä pääsi läntinen eli 1.kortteli, josta tuhoutui kolme taloa, torin länsilaidalla sijainneet Petter Schröderin, Gustav Borgströmin ja piirilääkäri Beyerstenin talot. Pohjoisessa eli 2. korttelissa paloivat kaikki rakennukset. Itäisessä eli 3. korttelissa pelastui ilmeisesti vain kaksi tonttia, todennäköisesti aivan kaupungin koillisosassa sijainneet numerot 88-89. Eteläisessä eli 4. korttelissa tuho näyttää olleen myös täydellinen. Aivan varmoja tästä ei voida olla, koska kuten toisaalla on esitetty, siellä oli myös runsaasti numeroimattomia tontteja. 13 Tuhoalueen tarkkaa hahmottamista vaikeuttaa se, ettei lähivuosiltakaan ole karttaa, johon olisi merkitty tuolloin käytetty kortteli- ja talonnumerointijärjestelmä. N. Westermarkin 1755 laatimassa A. Giökerin kartan kopiossa käytetään nimittäin vanhempaa 1720-luvun järjestelmää, jossa tonteilla oli juokseva numerointi. Kenties tuho ei ollut kaupungin eteläisimmässäkään osassa aivan täydellinen. On esimerkiksi arvoituksellista, miksi Porvoon kaupunki ei yhdessäkään valituksessaan maininnut mitään buldaanitehtaasta ja kuitenkin sen osakkaat ilmoittivat kärsineensä 25 000 kuparitaalerin vahingot. Kenties tämä on tulkittava niin, että tehdasrakennus vain vaurioitui ja menetti varastonsa. Tuli tuhosi myös suurimman osan ranta-aitoista ja niiden mukana huomattavan määrän kauppatavaraa, jota ei oltu vielä ehditty laivata Tukholmaan.
Tuhoisan palon jälkeen suoritettiin tutkimuksia kunkin yksityisen kärsimistä vahingoista. Juuri näihin valaehtoisiin todistuksiin kuuluvat edellä rakennuskannan käsittelyn yhteydessä esitetyt irtaimet luettelot. Näiden perusteella on sitten 3.-4.1761 laadittu yhtenäinen arviointi porvoolaisten palossa menettämästä omaisuudesta. Sen mukaan kaikkiaan 209 kaupunkilaista oli kärsinyt yhteensä 505 200 kuparitaalerin vahingon. Jälkeenpäin esiintyi tosin valituksia liian pienistä arvioista.
Teksti: Ilkka Mäntylä: Porvoon kaupungin historia II, 1609-1809
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot