Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Porvoonjoki halkoo Pukkilaa. Naarkosken idyllistä ympäristöä voidaan kehittää vielä virkistyspalvelujen osalta, selvityksessä todettiin.
Arkisto/Marko Wahlström
ITÄ-UUSIMAA Porvoonjoen Mitalla -kehittämishanke lähenee loppuaan ja Porvoonjoen palvelujen kehittämiseksi on saatu aikaan suunnitelma sekä aikataulu Porvoonjoen (Pukkila, Askola ja Porvoo) alueelle.
Hankkeen päätavoitteena oli saada esiselvityksen avulla tietoon asiat, joilla saadaan koko Porvoonjoen alueesta aiempaa houkuttelevampi ympäristö kestävään matkailuun, hyvinvointiin ja elinkeinotoimintaan.
– Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys ry sekä Porvoonjoen varrella sijaitsevat kunnat ja Porvoon kaupunki. Hankkeeseen osallistuivat työryhmätoiminnassa sekä tarvekyselyssä edellä mainittujen tahojen lisäksi Haaga-Helia sekä toimijoita ja maanomistajia Porvoonjoen varrelta, tiedotteessa kerrotaan.
Kehittämistarpeet selvitettiin haastatteluiden, maastokartoitusten ja tarvekyselyjen avulla. Lopputulemana saatiin selville useita kehittämiskohteita: Pukkilassa Naarkosken idyllistä ympäristöä voidaan kehittää vielä virkistyspalvelujen osalta. Askolan osalta kirkonkylän alueella havaittiin monia virkistyspalvelukohteita, lisäksi Hiidenkirnujen alueella on potentiaalia palvelujen lisäämiseen. Vanhan Porvoon jokialueelle ollaan kehittämässä lisää tapahtumia sen vetovoiman lisäämiseksi.
Rehevöitymiseen puututtava
Tiedotteen mukaan tarvekyselyn suurimpana yksittäisenä kehittämiskohteena tuli esiin joen rehevöityminen. Rantoja tulisikin siistiä kasvillisuudesta nopealla aikataululla.
– Porvoonjoen suvantoalue, ennen Strömsbergin koskea sekä Saksalan kylän alue kuuluu Museoviraston RKY-inventointiin (valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö). Ellei rehevöitymiselle tehdä mitään, kaislikko muodostuu paikoittain läpipääsemättömäksi jo lähivuosina. Tämä tulee haittaamaan vesien virtausta lisäten entisestään rehevöitymistä. Tämä estäisi myös joen käyttämisen vesiväylänä vapaa-ajan virkistykseen, eräässä tarvekyselyn vastauksessa todettiin.
Resurssien vähäisyys pienentää matkailun roolia
Matkailulla suurin rooli on selkeästi Porvoossa, johon erityisesti vanha Porvoo vetää matkailijoita. Pienemmissä kunnissa matkailun rooli on pienempi, vaikka alueella on matkailukohteita ja reitistöjä, joita matkailijat ja asukkaat voivat käyttää.
Matkailun roolia näissä kunnissa pienentää muun muassa resurssien vähäisyys ja yrittäjien puute. Tästä huolimatta kunnista löytyy esimerkiksi mahdollisuudet vuokrata välineitä, kuten kajakkeja ja sup-lautoja. Kunnista löytyy myös uintipaikkoja sekä laitureita, mutta kalastusmahdollisuuksia on joen varrella rajallisesti. Virallisia telttapaikkoja alueelta ei löydy ollenkaan ja nuotiopaikkojakin vain muutama.
Tiedottaminen tärkeää
Matkailupalvelujen kehittämisen kannalta kunnat kokevat tärkeäksi infran kehittämisen, kuntien välisen yhteistyön ja yrittäjien tukemisen. Kunnat korostavat alueen ainutlaatuisuutta ja pitävät tästä tiedottamista viestinnässä tärkeänä. Yritystoiminnan kehityksen kannalta tärkeää on lupaprosessien helpottaminen. Haasteet kunnissa ovat hyvin samankaltaisia.
Porvoojoen varren nykyiset palvelut.
Kehittämisyhdistys SILMU ry
Palvelut hyvällä tasolla
Porvoonjoen varrella sijaitsevat nykyiset palvelut näyttävät kartalle sijoitettuna olevan hyvällä tasolla, mutta parannettavaa löytyy. Alueelta puuttuu kuitenkin paljon sellaisia palveluita, jotka houkuttelisivat uusia matkailijoita alueelle, esimerkkinä virkistyskalastuskohteet, tulipaikat ja WC:t.
Toiminta jatkuu
Hankkeessa tehtyä kehittämissuunnitelmaa toteuttamalla saadaan joen varren palveluita ja elämyksiä lisättyä merkittävästi. Toiminta jatkuu maanomistajien ehdoilla ja eri kehittämiskohteiden rahoitusten hakemisella mahdollisuuksien mukaan. Tulevaisuus näyttää, miten kokonaisuus lähtee etenemään, syntyykö uusien palvelujen ja infran rakentamisen jälkeen matkailualaan liittyviä työpaikkoja alueelle, jos kehittämisideat saavat jatkoa investointien muodossa.
Porvoonjoen varren palveluiden kehittämistarpeet.
Kehittämisyhdistys SILMU ry
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot