Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Porvoon vaellusnäytelmän ydinjoukko iloitsee, että Via Crucis toteutuu tänä keväänä kuuden vuoden tauon jälkeen. Kuvassa Lucas Snellman Svenska Yleltä (vas.), tuottaja Esa Valkeajärvi, ohjaaja Jermo Grundström, tukiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Mikael Helenelund ja hallituksen jäsen Marit Björkbacka sekä ohjaajan assistentti ja näyttelijä Kim Gustafsson.
Marko Wahlström
VANHA-PORVOO Pääsiäisnäytelmä tekee paluun Vanhaan-Porvooseen tämän vuoden ptkäperjantaina. Edellisestä vaellusnäytelmästä on ehtinyt kulua jo kuusi vuotta.
– Koronapandemian takia jouduimme perumaan vuoden 2022 vaelluksen,, jonka olisi pitänyt olla viides, hallituksen puheenjohtaja Mikael Helenelund Via Crucis Porvoo Tuki ry:stä kertoi mediatilaisuudessa tiistaina.
Tulevan kevään vaellusnäytelmän valmistelut ovat edenneet jo melko pitkälle.
– Iso asia tänä vuonna on se, että näytelmä lähetetään suorana Yle Areenassa, Helenelund hehkutti.
Suoran lähetyksen lisäksi näytelmä esitetään uusintana pitkäperjantain jälkeisenä lauantaina television Yle Fem -kanavalla.
Ylen ruotsinkielisistä hartausohjelmista vastaava toimittaja, pappi Lucas Snellman (oik.) kuvaili Porvoon Via Crucis -vaellusnäytelmää elämykseksi, joka nyt halutaan tarjoilla myös laajemmalle katsojajoukolle. Vierellä tapahtuman osa-aikainen tuottaja Esa Valkeajärvi, joka on toiminut tuottajana eri produktioissa nykytanssista nykysirkukseen.
Marko Wahlström
"Tämä on ensimmäinen kerta Ylelle"
Svenska Ylen myötä pitkäperjantain vaellusnäytelmä tulee samaan aiempaa suuremman yleisön. Aiempina vuosina tapahtuma on kerännyt paikan päälle 1 500–3 000 ihmistä.
– Porvoon näytelmä on hieno kaksikielinen pääsiäisvaellus, joka toteutetaan uniikissa kaupunkimiljöössä, Ylen ruotsinkielisistä hartausohjelmista vastaava toimittaja, pappi Lucas Snellman kertoi.
Svenska Yle esitti kärsimysnäytelmän "Kärlekens väg" Sipoon kirkosta huhtikuussa 2022.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun toteutamme vaellusnäytelmän. Nämä ovat erilaisia tapoja tuottaa yleisölle hartausohjelmia, Snellman jatkoi.
Hänen mukaan vaellusnäytelmän televisiotaltointi toteutetaan todennäköisesti kuudella kameralla.
– Kolme niistä on liikkuvaa yksikköä, jotka siirtyvät paikasta toiseen yleisön mukana, Snellman kertoi.
Porvoon vaellusnäytelmä ohjaa tänä vuonna teatteriohjaaja Jermo Grundström (vas.). Assistenttinaan hänellä on Via Crucis -konkari, porvoolaisnäyttelijä Kim Gustafsson.
Marko Wahlström
Ohjaaja visiostaan: "Haluan luoda toivoa"
Vaellusnäytelmän ohjaajaksi marraskuussa valittu teatteriohjaaja Jermo Grundström iloitsee siitä, että saa olla mukana produktiossa, joka yhdistää erilaisia ihmisiä.
– Maailmassa on tällä hetkellä niin paljon pimeää, että joskus voisivat valot jo syttyä. Haluan luoda toivoa, hän kiteytti omaa visiotaan.
Joulukuussa hän löysi yhdeksi päänäyttelijäksi porvoolaisen Kim Gustafssonin, joka on jo kolmannen kerran mukana Porvoon vaellusnäytelmässä. Ammattinäyttelijä on toiminut aiemmin sekä ohjaajana että esittänyt muun muassa Juudasta.
– Tänä vuonna toimin sekä ohjaajan assitenttina että esitän Pontius Pilatusta. Olen siis edennyt pettureiden roolissa, hän naurahti paljastaessaan oman roolinsa.
Porvoon vaellusnäytelmän pohjana on kirjailija Maria Peuran käsikirjoitus, josta kirjailija Tua Forsström laati kaksikielisen version ruotsinkielisillä runoilla täydennettynä.
Vaelluksen lähtöpaikka siirtyy Maariin
Toinen iso muutos aiempiin vuosiin on vaellusnäytelmän lähtöpaikan siirtyminen Porvoonjoen länsipuolelta itärannalle.
– Maari on hieno, avoin rantapuisto, joka sopii hyvin näytelmän henkeen. Siellä on mahdollista saada myös kolmiulotteisuutta ja luoda korkeuseroja kameroiden avulla, Jermo Grundström ja Kim Gustafsson kuvailivat ideaansa.
Uuden lähtöpaikan valintaan vaikutti osaltaan myös vanhan kaupungin sillan peruskorjaus, josta johtuen Tykkipuisto on työmaa-alueena.
Vaellusnäytelmän reitti noudattaa muuten aiempia vuosia: Maarin lisäksi ulkoilmanäyttämöitä ovat Vanha Raatihuoneentori ja Tuomiokirkon pihamaa.
Via Crucis Tuki ry:n hallituksen puheenjohtaja Mikael Helenelund (vas.) iloitsi, että tänä vuonna ohjaajaksi saatiin Jermo Grundström. Häntä kysyttiin jo edellisellä kerralla.
Marko Wahlström
Amatöörinäyttelijöiden info-tuokio tiistaina 14.1.
Porvoon Via Crusis perustuu ammattilaisten ja harrastajien yhteistyöhön. Vaellusnäytelmään etsitään parikymmentä näyttelijää.
– Näytelmään mukaan haluaville amatöörinäyttelijöille järjestetään ilmoittautumistilaisuus Borgå Folkakademin Åsalenissa (Lukiokatu 2) tiistaina 14.1. kello 18 alkaen. Näytelmä toteutetaan kurssina, Mikael Helenelund vinkkasi.
Näyttelijöiden info-tilaisuudessa paikalla ovat pääsiäisnäytelmän ohjaaja ja tuottaja.
– Jos ei pääse itse paikan päälle, voi ottaa yhteyttä esimerkiksi tuottajaan, Helenelund jatkoi.
Kappaleiden laulusta vastaa Porvoon Oratoriokuoro, jonka riveissä tullaan näkemään 30–40 laulajaa. Oratoriokuoro aloittaa harjoitukset lauantaina 25.1.
– Näyttelijöiden ja kuorolaisten lisäksi meillä on tarve suurelle joukolle taustahenkilöitä, Helenelund muistutti.
– Kauheus on samalla se kauneus, joka koostuu live-näytelmästä ja oikeista ihmistä sekä yleisön reaktioista paikan päällä, näyttelijä Kim Gustafsson (oik.) sanoi ohjaaja Jermo Grundströmille.
Marko Wahlström
Näytelmä toteutetaan noin 70 000 euron budjetilla
Porvoon vaellusnäytelmän budjetti on noin 70 000 euroa.
– Sen rahoittamiseksi puolet on kasassa, mutta meillä on aika paljon hakemuksia odottamassa vielä käsittelyä, Via Crucis Tuki ry:n hallituksen puheenjohtaja Mikael Helenelund kertoi.
Suurimat tukijat ovat Porvoon suomen- ja ruotsinkieliset seurakunnat, Aktiasäätiö Porvoo, Svenska Kulturfonden ja Konstsamfundet.
– Budjetissa on myös säästöä edellisestä, peruuntuneesta vaellusnäytelmästä, Helenelund jatkoi.
Viime lokakuussa aloittanut osa-aikainen tuottaja Esa Valkeajärvi on luottavainen myös Porvoon kaupungin rooliin yhtenä tukijana.
– Kaupungin kanssa on käyty keskusteluita, ja se on osoittanut kiinnostuksensa, hän uskoi.
Valkeajärvi ja Helenelund korostavat, että kyse ei ole näytelmästä, joka vain esitetään katsojille.
– Yleisö myös osallistuu yhtä paljon. Vaellusvirsien sanat painetaan käsiohjelmaan, Helenelund sanoi.
FAKTA
Porvoon Via Cruciksen lyhyt historia
» Ensimmäinen vaellus toteutettiin pitkänäperjantaina 2012.
» Näytelmän ohjaajina ovat toimineet Leena Havukainen (2012), Frank Skog (2014), Kim Gustafsson (2016) ja Maryelle Eklund-Vasama (2019). Jeesusta ovat esittäneet Matti Ristinen, Wilhelm Grotenfelt, Simon Häger ja Arttu Kapulainen. Via Crucis -kuoroa ja Porvoo Brass Kollektiv -yhtyettä on johtanut Eric-Olof Söderström.
» Vuonna 2021 järjestettiin virtuaalivaellus podcastina ja vielä vuonna 2022 vaellus jouduttiin peruuttamaan. Keväällä 2024 lapset pääsivät heille suunnitellulla Perheiden pääsiäispolulla.
» Pääsiäisvaellusta on seurannut enimmillään 3 000 ihmistä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot