Viikon kysymys
A-
A+
Kirjasto on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, muistuttaa kirjastonhoitaja Hanna Lindroos (vas.) vierellään hankesuunnittelija Jaana Laaksonen.
Arto Wiikari
LOVIISA Aluehallintoviraston rahoittama Loviisan kirjaston palvelu- ja tilatarpeiden osallistava ”Kirjasto Nyt!” ‑kartoitushanke on valmistunut. Selvitys osoittaa, että uudelle kirjastolle on suuri tarve, ja kuntalaisten toiveet kirjaston toiminnoista ovat vahvasti tässä päivässä kiinni.
Hankesuunnittelija Jaana Laaksonen teki monipuolisesti taustatutkimuksia ja tutustui muualla jo toteutuneisiin hankkeisiin ja parhaisiin käytäntöihin. Lisäksi hän paneutui julkisen sektorin vastaaviin suunnitteluhankkeisiin ja väitöskirjatutkimuksiin.
Yksi selvitystyön keskeisistä elementeistä oli jalkautuminen kirjaston nykyisten ja potentiaalisten käyttäjien pariin ja asukkaiden osallistaminen.
– Saimme 130 vastausta asukaskyselyyn. Tein 110 asukashaastattelua ja vedin 14 työpajaa, joihin osallistui yhteensä 155 henkilöä. Lisäksi varhaiskasvatuksen työpajoissa valmistui yhteensä 41 lasten suunnittelemaa unelmien kirjastoa. Tätä työtä on todella tehty yhdessä kuntalaisten kanssa, hankesuunnittelija Laaksonen kertoo tiedotteessa.
Selvät sävelet
Asukkaat toivovat uuteen kirjastoon monipuolisia, muunneltavia ja yhteisöllisiä tiloja, joissa yhdistyvät toiminnallisuus ja viihtyisyys.
– Toiveena on, että kirjastosta tulee monipuolinen oppimisen, hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden keskus, jossa on selkeästi rajatut alueet eri käyttötarkoituksiin. Hiljaisen tilan tarve korostui useissa vastauksissa.
Samalla vastaajat näkivät henkilökunnan keskeisenä osana kirjaston hyvää ilmapiiriä. Myös yhdistykset, kansalaisopisto sekä paikalliset taiteilijat ja kulttuurityöntekijät haluavat tiivistää yhteistyötä kirjaston kanssa.
– Se oli ilahduttava tieto. Kirjojen halutaan säilyvän pääroolissa, mutta tilan tulee mukautua myös muuhun käyttöön. Viihtyvyys, turvallisuus, saavutettavuus ja tasa-arvoisuus toistuivat keskusteluissa usein.
Lasten ja nuorten toiveissa painottuivat toiminnallisuus sekä tilojen muunneltavuus, viihtyisyys ja teknologiset ratkaisut.
Mitä toivottiin?
Keskusteluissa ja vastauksissa korostettiin, että hiljaiset tilat ovat tärkeitä. Keskeisiä tilatoiveita olivat lisäksi varattavat työ- ja kokoushuoneet, pelitilat, musiikkihuoneet sekä erilaiset tilat niin yksin oleiluun kuin ryhmätilanteisiin. Kirjojen ohella lainauslistoille toivottiin muun muassa ompelukoneita ja 3D-tulostimia.
Kahvila, välipalatila ja asukaskeittiö nähtiin myös tärkeiksi tukemaan yhteisöllisyyttä ja tapahtumien järjestämistä.
– Kulttuuritilat olivat toiveissa korkealla. Kaikille avoimia tiloja konserteille, teattereille, tanssiesityksille, näyttelyille ja työpajoille kaivattiin, Laaksonen listaa.
Uuden kirjaston suunnittelusta vastaava työryhmä saa nyt kattavan ja tarpeellisen tiedon palvelu- ja tilatarpeista. Aineistoa voidaan hyödyntää myös kunnallisen päätöksenteon tukena.
Jaana Laakson (oik.) teki Kirjasto Nyt -kartoitushankkeessa 110 asukashaastattelua. Heini Vikström vastaili kysymyksiin Loviisan torilla viime elokuussa.
Daniela Talvitie
Tarpeeksi tilaa myös kulttuurille
Kuntalaisten käsitys kirjastosta on selvityksen perusteella selvästi laajentunut käsittämään myös tarpeeksi tilaa kulttuurille.
– Kirjasto on matalan kynnyksen kohtaamispaikka ja kuntalaisten hyvinvoinnin kannalta merkittävä toimija. Kirjaston toiminta on laajaa ja monipuolista, sitä edellyttää jo kirjastolaki. Teemme nyt jo yhteistyötä kulttuuritoimen ja kansalaisopiston kanssa, joten olisi luontevaa, jos sijoittuisimme samoihin tiloihin, kuten vastauksissa selvästi toivottiin, Loviisan kirjastonjohtaja Hanna Lindroos kertoo.
Nyt työ jatkuu saumattomasti toiseen selvitystyöhön, Loviisan uuden kirjasto- ja kulttuuritalon kokonaissuunnitelman selvitystyöhön.
– Selvitystyössä vertailemme kirjasto- ja kulttuuritalon eri sijoitusvaihtoehtoja, toimintakonsepteja ja liiketoimintamalleja sekä kartoitamme eri rahoitusvaihtoehtoja niin yksityisten kuin julkisten tahojen kanssa, selvitystyön tekijä, konseptisuunnittelija Päivi Ahvonen kertoo.
Työn etenemistä voi seurata tilaakulttuurille.fi-sivustolta.