Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
– Näyttelyn kokoamisesta tuli hyvä fiilis kaikille. Kerhossa jotkut ovat innostuneet lähettämään valokuviaan myös kilpailuihin, Myrskylän valokuvaus- ja kamerakerhon vetäjä Kauno Kuusela sanoo.
Marko Wahlström
MYRSKYLÄ, KIRKONKYLÄ Myrskylän valokuvaus- ja kamerakerhon vetäjä Kauno Kuusela, 72, haluaa innostaa paikallisia kuvaajia mukaan harrastuksen saloihin.
–?Tämä on kuudes vuosi, sillä aloitimme vuonna 2017, hän kertoo ja katselee samalla kerhon tuoreinta näyttelyä paikallisessa kirjastossa.
Myrskylässä on ollut kerhomuotoista valokuvaustoimintaa Myrskylän suomalaisen nuorisoseuran nimissä jo 1970-luvulta asti. Kerhotoiminnan käynnistäjä oli vuonna 2020 edesmennyt kyläkuvaaja ja järjestöaktiivi Pentti Urhonen.
Kymmenisen vuotta sitten toiminta oli Wellamo-opiston alaisuudessa.
–?Opistolta alkoi tulla liikaa ohjausta siihen, mitä toiminta pitäisi pitää sisällään, jolloin kerhotoiminta alkoi ryytyä. Nyt olemme päättäneet olla sitoutumattomia ja edetään sen mukaan, jonka koemme itse tärkeäksi, Kuusela korostaa.
Lähtökohta nykytoiminnalle oli Pyhä yö -tapahtuma
Lähtökohta myrskyläläiskerhon toiminnalle ennen koronaa oli Pyhä yö -tapahtuma, jossa olimme mukana.
–?Tapahtumassa esiintyvän paikallisen kuoron kirkossa esittämiin lauluihin teimme kuvia. Näitä esityksiä ehdimme pitää kaksi ennen koronaa, Kuusela sanoo.
Toissa vuonna kirkonkylälle syntyneessä Iisibiisi-galleriassa kerho oli mukana ensimmäistä kertaa viime vuonna.
–?Kirjaston galleriaseinä on uusin näyttelypaikka, johon saimme ensimmäisenä teoksia esille. Näyttelyn pystytyksestä tuli kaikille hirveän hyvä fiilis, Kuusela kuvailee.
Näyttelyssä on esillä on 16 kapa-levylle pohjustettua valokuvaa. Nähtävillä on luontomaisemia, matkakuvia, asetelmia, koronapandemian ajankuvaa ja kylähistoriaa.
Näyttelyn kuvaajat ovat Paula Kaikkonen, Kauno Kuusela, Marja Lähdemäki, Jyri OIlila, Outi Peacock, Kristiina Taittonen-Ruopsa, Timo Salminen ja Sophia Ziessler-Korppi.
– Viimeisin projektimme kerhossa on ollut kuvata tämän vuoden joulukortteja, yli 60 vuotta valokuvausta harrastanut Kauno Kuusela kertoo.
Marko Wahlström
Vertaistukiryhmä, joka kohtaa kameran kautta
Kerholaiset ovat opetelleet kameraa ja kameran käyttöä, sillä osalla jäsenistä on kokemusta ja osalla ei.
–?Me olemme tällainen vertaistukiryhmä, joka kohtaa kameran kautta.
Kerho toimii täysin vapaaehtoispohjalta, eikä ole mitenkään järjestäytynyt yhdistykseksi.
–?Kunnalta olemme vuosittain saaneet avustuksen näyttelykuvien valmistamiseksi, Kuusela jatkaa.
Kerholaisten alkuvuoden projektina on ollut tämän vuoden joulukorttien kuvaaminen valmiiksi ensi jouluksi.
–?Kerhoillassa meillä oli hyvä pöhinä, kun teimme kuvauksia valokaapissa hyvässä tasaisessa valossa.
Seuraavaksi kerholaiset valmistautuvat ensi kesän Iisibiisi-gallerian näyttelyn kokoamiseen.
–?Meillä on ollut kovaa keskustelua aiheista. Viime vuonna oli noin 40 valokuvaa 12:lta kuvaajalta, ja saimme käyttöömme yhden huoneen, Kuusela jatkaa.
Yli 60 vuotta valokuvausta harrastanut Kauno Kuusela, 72, kerää myös vanhoja kameroita. Kädessä hänellä on Yashica Mat -merkkinen laatikkokamera, jonka negatiivikoko on 4 x 4 senttimetriä.
Marko Wahlström
Kerhossa toimii 14 aktiivista jäsentä
Myrskylän valokuvaus- ja kamerakerhossa toimii tällä hetkellä 14 aktiivia ja ringissä on noin 20 henkilöä, jotka ovat tosi innostuneita.
–?Tiedän, että kylällä on enemmänkin valokuvauksen harrastajia. Mukaan voi tulla kuka tahansa – tuottaapa kuvia kännykällä tai kameralla, Kuusela innostaa.
Kerho kokoontuu joka toinen viikko maanantai-iltaisin kirkonkylän koululla.
–?Käytössämme on 80-tuumainen älykosketustaulu. Kerhoilloissa katsottavat kuvat toistuvat hyvin näytöltä, Kuusela jatkaa.
Hän kuvailee kerhoa täysin paikalliseksi toimijaksi, joka toimii perinteisesti.
–?Kerhotoiminta mahdollistaa hyvin erilaisia rooleja paikallistasolla.
Kameralla voi vaikuttaa paljon kuvanottohetkellä
Kuuselaa valokuvassa ja valokuvaamisessa kiehtoo ainutkertainen hetki, joka ei koskaan toistu samanlaisena.
–?Jonain päivänä kohde voi olla synkkä ja toisena päivänä aurinkoinen. Myös se kuinka paljon pystyt kuvaan vaikuttamaan kameralla kuvanottohetkellä.
Luonto on lähellä Kuuselan sydäntä.
– Kohteet vaihtelevat jaksoittain alkaen yötaivaasta ja pohjoisen revontulista.
Hän korostaa, että valokuvaharrastus on niin moniulotteinen ja laaja, josta jokaiselle löytyy oman mielenkiinnon kohde.
–?Kun oikein jää koukkuun, sitä käy itse ottamassa valokuvan jostain maailmankuulusta paikasta – ja pettyy lopputulokseen, joka ei ehkä olekaan niin dramaattinen. Mutta ainutkertainen hetki sekin oli, hän naurahtaa.
"Toivottavasti yhteisöllisyys kasvaisi"
Kerhovetäjä on taustaltaan partiopoika, jonka sydän sykkii yhteisöllisyydelle. Mies toivoo, että kirjastogallerian kaltainen toiminta lisäisi yhteisöllistä toimintaa piskuisessa Myrskylässä..
–?Valokuvauksen rinnalla voisi olla niin maalaamisen, piirtämisen kuin muiden taidelajien harrastajia, joita löytyy kyläyhteisöistä paljonkin.
Kuusela harmittelee sitä, että yhteiset tilat ovat valitettavan usein kiven alla.
–?Yhteinen tila, jossa tehdä taidetta olisi tavoitetila, hän sanoo.
»» Myrskylän valokuvaus- ja kamerakerhon näyttely kirjastossa (Virastotie 5) tammikuun loppuun asti. Lisätietoja kerhosta antaa Kauno Kuusela puhelimitse numerossa 0400?443?688.
FAKTA
Kauno Kuusela
» Syntynyt 72 vuotta sitten.
» Asunut ikänsä Helsingissä. Muutti eläkepäivillään Myrskylään, josta isänsä vanhemmat ovat kotoisin. Mökkeillyt Myrskylässä mummolansa naapurissa 1990-luvulta asti.
» Harrastanut valokuvausta yli 60 vuotta setänsä innostamana. K.O. Sjöströmin kirjoittama kirja "Amatöörivalokuvaaja" toimi oppikirjana. Taustaltaan partiopoika.
» Teki työuransa lääketieteellisen kuvantamisen parissa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot