Viikon kysymys
A-
A+
Georgialaisen ruoan suuri ystävä, näyttelijä Ville Haapasalo on viimeiset kahdeksan kuukautta kiertänyt leipomoyrityksensä vaunujen kanssa ympäri Suomea. – On tässä yksi georgialainen sana tullut opetettua suomalaisille, hän sanoo.
Marko Wahlström
LOVIISA, KESKUSTA Pieni vihreä vaunu loviisalaisen ruokakaupan pysäköintialueen laidalla. Herkullinen leivän tuoksu tulvahtaa sieraimiini. Luukusta kurkkaa mies, joka ei juuri esittelyitä kaipaa.
–?Ville, nahkaiseen hattuun ja mustaan t-paitaan sonnustautunut mies sanoo.
Miehen paidassa ja piskuisen vaunun kyljissä koreilee sama logo – Haapasalon Hatsapuri.
Vaunun ulkopuolelle alkaa kertyä ihmisiä – osa tulee ostamaan hatsapurileipää, osa tapaamaan elokuvista ja televisiosta tuttua hahmoa.
Ville Haapasalon kiertävä hatsapuri-vaunu on ollut Loviisan K-Supermarketin pihamaalla tiistaista asti. Lämpimiä hatsapuri-leipiä voi ostaa suoraan kärryistä vielä huomenna lauantaina.
Marko Wahlström
"Ilman koronaa en ehkä olisi tässä"
Venäläisten rakastama suomalainen supertähti, näyttelijä Ville Haapasalo joutui viime vuoden keväällä miettimään uusiksi työkuvionsa, kun pandemia laittoi leipätyön tauolle.
–?Minulle kävi samoin kuin niin monelle muulle tunteiden myyjälle – työt loppuivat kokonaan. Ilman koronaa en nähtävästi olisi tässä, 25 vuotta näyttelijän työtä tehnyt mies sanoo.
–?Toivon, että muutkin rohkaistuvat kokeilemaan jotain uutta.
Miehellä oli kymmenkunta eri liikeideaa.
–?Ryhdyin myymään Puumalan torilla hatsapurileipää viime kesänä.
Ville Haapasalo on välillä itsekin vaunussa myymässä georgialaista juustoleipää.
Marko Wahlström
Leipomoala tuli tutuiksi nettiä kahlaamalla
Myymänsä leivät hän leipoi itse.
–?Luin ensin netistä kaiken, mitä on leipominen ja sen jälkeen ostin verkosta leipomotarvikkeita. Kokeilujen ja erehdysten kautta saimme tuotteen haluamaksemme.
Leipomoala oli miehelle vieras ala ennestään.
–?Löysin vuonna 2011 tehdyn väitöskirjan leipomoteollisuuden kulurakenteesta, jonka luin kaksi kertaa läpi. Hävikkiasian onnistuimme ratkaisemaan pakasteilla.
Hän ajatteli tuolloin, että on tyytyväinen, jos saa 2?000 leipää myydyksi.
–?Utopistinen tavoite oli 5?000 leipää, mutta 68 päivään myytiin 25?000 leipää, mies kertoo.
Haapasalon Hatsapuri on perustettu Puumalassa Etelä-Savossa vuonna 2020.
Marko Wahlström
Syntyi positiivisuuden kiertuetempaus
Yrittäjänä mies ei voinut jättää kesätyöksi suunnittelemaansa asiaa siihen.
–?Hetken mietin jatkoa ja päätin, että lähdemme kiertämään Suomea. Yrittäjävetoiset K-kaupat olivat meille luonnollinen kumppani.
Ajatus leivän leipomisesta ei ollut pitkäjänteisen suunnittelun ja strategiatyön tulosta.
–?Asiat vain lähtivät etenemään. Saapuessamme jollekin paikkakunnalle, ihmiset olivat jonottamassa leipää.
Suunnittelematta kiertueesta tuli Haapasalon mukaan positiivisuuskiertue.
–?Hirveän paljon kojullemme on tullut ihmisiä, jotka ovat sanoneet, etteivät edes tiedä mitä myymme, mutta kertovat näin lähteneensä tukemaan yrittäjiä, Haapasalo sanoo.
Haapasalon Hatsapuri -vaunun sisällä on kaksi pizzauunia, jossa leivät paistetaan noin 300 asteessa. – Ja vähän rasvaa päälle, vaunussa apuna oleva Pekka Lehtonen sanoo.
Marko Wahlström
Kolme kiertävää vaunua, kaksi lisää
Haapasalon Hatsapuri -vaunu on nyt kiertänyt maatamme kahdeksan kuukauden ajan.
–?Pienin paikka, jossa olemme olleet taisi olla 1?100 asukkaan kylä. Tuntuu, että mitä pienempi paikkakunta, sitä suurempi on myös myyntimme ja ihmisten kiinnostus – mitenkään väheksymättä isoja kaupunkeja, Ville Haapasalo sanoo.
Vaunuja on tällä hetkellä liikkeellä kolme.
–?Kaksi vaunua tulee lisää, jolloin meillä on viisi kiertävää vaunua ja yksi paikoillaan oleva Helsingissä.
Vaunut jatkavat kierrosta ainakin tämän vuoden loppuun.
– Kun samaa hommaa on tehnyt 25 vuotta, niin on ihan hauskaa tehdä jotain ihan muuta välillä, yrittäjä Ville Haapasalo sanoo.
Marko Wahlström
Kiinteät myyntipaikat tulevat kesäksi
Toiminta tulee myös laajenemaan.
–?Parhaillaan neuvottelemme kesäksi 15–20 kiinteää myyntipaikkaa ympäri Suomen.
Haapasalon mukaan varsinaista myyntityötä ei ole tarvinnut tehdä.
–?Meihin on otettu yhteyttä ja kysytty, voisitteko tulla myymään ja tuoda kärryn tänne, tai voimmeko me alkaa myymään leipiä
Mies ei ole enää aikoihin pysynyt laskuissa, paljonko hatsapurileipiä on jo myyty.
–?Kirjanpidostamme tarkka luku selviää, mutta on niitä mennyt paljon.
Haapasalon yritys rakentaa parhaillaan Puumalaan Etelä-Savoon uutta leipomorakennusta, joka on määrä valmistua kesäksi.
–?Toivon, että kesällä työllistämme välillisesti noin 40 ihmistä. Jos pelkästään siitä tulee hyvä mieli.
Puumalan leipomolle palkattiin eilen (torstaina) johtaja, jota ryhtyy luotsaamaan yritystä.
–?Odotan innolla, kun saamme leipomon käyntiin ja pääsen osallistumaan koeleivontaan.
Perinteinen georgialainen juustoleipä maksaa 12 euroa. Perustuote saa ensi kesänä rinnalleen lihaisan 200 grammaa naudanlihaa sisältävän version.
Marko Wahlström
Lihaisa leipä tulee markkinoille kesällä
Tällä hetkellä leipomoyrityksessä tehdään tuotekehitystä.
–?Autossa olevassa vihkossani on kuusi–seitsemän eri tuoteideaa, mies sanoo.
Kesällä perusleipä saa rinnalleen lihaversion.
–?Yhteen leipään tulee sisälle noin 200 grammaa naudanlihaa. Sitä voi jo kutsua lihaisaksi leiväksi, mutta olkoon sen nimi Hatsapuri lihalla.
Lihaleivän ensimmäiset koe-erät Haapasalo teki viime kesänä.
Hatsapuri on georgialainen juustoleipä, joka painaa noin 450 grammaa. Puolet leivän raakapainosta on suluguni-juustoa, joka muistuttaa halloumi- ja mozzarella-juustosta tehtyä massaa. Maukas leipä on todellinen kaloripommi, jolla vatsansa saa täyteen.
Marko Wahlström
Valio alkaa tehdä hatsapurin juustoa
Hatsapuri on georgialainen perinneruoka, jota maassa tehdään 5?000 vuotta vanhalla reseptillä.
–?Hatsapuri (khachapuri) on samalla maailman suojelulistalla kuin esimerkiksi parmankinkku. Ruoalla on Georgiassa oma liputuspäivä (27.2.), Haapasalo sanoo.
–?Leipä oli tärkeä ruoka-aine. Mitä köyhempi kansa, sen parempaa leipää se teki, hän jatkaa.
Georgialaisen ruoan suurena ystävänä tunnettu ja maan ruokakulttuurista ammentavan Purpur-ravintolan Helsinkiin avannut mies pyrkii pitämään perusleivässä sen kunniakasta perinnettä yllä.
–?Se on rasvainen, maitopohjainen vehnätaikina. Puolet raaka-aineesta on suluguni-juustoa. Halloumista ja mozzarellasta syntyisi samantyyppinen massa, Haapasalo sanoo.
Tähän asti mies on tuottanut suluguni-juuston Eestistä.
–?Puolen vuoden neuvotteluiden jälkeen Valio alkaa tehdä meille juustoa, jolloin voimme käyttää kotimaista. Ensimmäinen koe-erä juustosta on jo tekeytymässä.
Kouvolan Myllykoskelta vuonna 2009 Loviisaan muuttanut Pirkko Kujala sai faniltaan Ville Haapasalolta nimikirjoituksen. Leipää hän kävi ostamassa jo torstaina.
Marko Wahlström
Pirkko Kujala: "Mie en muuta syönytkään sinä päivänä"
Loviisalainen Pirkko Kujala poikkesi hatsapuri-vaunulle jo toistamiseen.
–?Kävin jo eilen (torstaina) – ja tykkäsin. Se on ruokaisaa, sinä päivänä mie en muuta syönytkään kuin sen, Haapasalo-faniksi tunnustautuva rouva sanoo ja pyytää Villeä kirjoittamaan nimikirjoituksen kuvakorttiin.
Haapasalo muistuttaa georgialaisen perinneherkun lähtökohdasta.
–?Jos joku resepti pysyy jossain ruoassa 5?000 vuotta muuttumattomana, jotain hyväähän siinä täytyy olla, Haapasalo sanoo.
Näyttelijän työt suosikkitähdellä ovat jäädytettyinä ainakin tämän vuoden loppuun.
–?Venäjän sulkupäätöksen myötä kaikki elokuvaprojektit siirtyivät vuodelle 2022, Haapasalo sanoo.
Siihen asti hän myy georgialaista leipää suomalaisille.
Haapasalon Hatsapurin myyntikärry vierailee loviisalaisen K-Supermarketin parkkipaikalla (Mariankatu 33) tänään perjantaina 23.4. kello 11–18 ja huomenna lauantaina 24.4. kello 11–18.
»» Haapasalon Hatsapurin verkkosivut löytyvät täältä
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot