Viikon kysymys
A-
A+
Ensin oltiin huolissaan ilmastosta. Pelastakaa puut! Pelastakaa meret! Pelastakaa kilpikonnat! Nyt tilataan kuitenkin nettikaupoista tuotteita, miettimättä lainkaan niiden tarpeellisutta.
Vähäarvoisten verkkokauppatilausten määrä on lisääntynyt viime aikoina moninkertaisesti. Tullin 15.1. tekemän selonteon mukaan suomalaiset tilasivat viime vuonna suoraan Kiinasta 22,7 miljoonaa vähäarvoista pakettia. Siis neljä pakettia jokaista suomalaista kohti.
Ilmastohuolet näyttävät ihmisiltä kaikkoavan heti, jos tavaraa on saatavilla halvalla ja helposti.
Tässä lisää faktaa: viime vuonna suomalaiset tilasivat vähäarvoisia, eli alle 150 euroa maksavia paketteja yhdeksän kertaa enemmän verrattuna edellisvuoteen. Pääosin tämän taustalla ovat viime vuosina suosiota niittäneet halpaverkkokaupat – Kiinalaiset Temu ja Shein.
Mikä sitten on ongelma? Ainahan Kiinassa valmistettua tavaraa on tuotu Eurooppaan? Usein Kiinalaisista halpaverkkokaupoista suoraan tilatut tuotteet eivät käy läpi minkäänlaista laaduntarkistusta, eikä niissä ole palautusoikeuksia. Tilaajat siis turvautuvat muiden käyttäjien jättämiin arvioihin, joita tavarantoimittajien on helppo vääristää.
On myös löydetty näyttöä, että osa tuotteista teetetään pakkotyöllä, eikä kaikissa tuotteissa ole pakollisia tuotemerkintöjä. Temu on myös saanut syytöksiä koskien käyttäjien tietojen kalastelemista haittaohjelmien avulla, puhumattakaan sovellusten tietoturvaongelmista.
Ei kuulosta hyvältä kaupalta. Kuka laittaisi rahansa tuollaiseen? Halukkaita ilmeisesti löytyy. Vetonaulana näille tuotteille toimivat naurettavan halvat hinnat, jotka tekevät ostamisesta lähes ilmaista. Viime vuonna Kiinasta tilatun vähäarvoisen paketin keskimääräinen hinta oli 6,05 euroa.
Mitä väliä, vaikka verkkokaupasta tilattu vaate näyttää erilaiselta kuin tuotekuvassa? Sehän maksoi vain muutaman euron? Halvat hinnat ja tilaamisen helppous kannustavat kuluttamaan enemmän: tilaus on parin klikkauksen päässä, eikä se juurikaan tunnu lompakossa.
Ihmiset tilaavat nettikaupoista turhaa tavaraa, jota he eivät olisi välttämättä edes tarvinneet. Turhan tavaran tuottamiseen ja kuljettamiseen kuluu luonnonvaroja ja vapautuu ylimääräisiä päästöjä. Laadunvalvonnan puuttuessa käyttökelvottomat tuotteet päätyvät kaapin perälle tai kaatopaikoille.
Ihmiset eivät näe muuta kuin halvan hinnan. Kaikki muu – ilmastonmuutos, liika kulutus ja työntekijöiden epäinhimillinen kohtelu – jäävät huomiotta.
Nykyään puhutaan paljon kulutuskulttuurin haittapuolista, ilmastoahdistuksesta ja siitä, kuinka ihmisillä on liikaa tavaraa. Huoli ja ahdistus eivät kuitenkaan näy teoissa. Haluamme pelastaa maailman – kunhan se ei tarkoita luopumista omista mukavuuksistamme.
OSKARI RAUMANNI
Kirjoittaja on Linnankosken lukion abiturientti
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot