Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine
Vaaleissa puolueilla on usein mahdollisuus loistaa ja näyttää tukensa. Mutta kun puhutaan ehdokaslistoista, vaikuttaa siltä, että kaikki keskittyy määrään, ei laatuun.
Edellisissä kunta- ja aluevaaleissa minuun otti yhteyttä useita puolueita, jotka halusivat minun asettuvan ehdolle heidän listoilleen. Ensireaktio oli tietysti, että tuntui hienolta tulla kysytyksi. Mutta mitä enemmän asiaa pohdiskelin, sitä selvemmäksi tuli, ettei kysymys ollut oikeastaan minusta henkilönä. Puolueet olivat enemmän kiinnostuneita täyttämään listansa nimillä, ja nopeasti ymmärsin, että kyse oli enemmän numeroista kuin siitä, että löydettäisiin joku, joka oikeasti jakaisi puolueen arvot ja ideologian. Nyt, tulevia vaaleja varten, olen myös kuullut, että ehdokashankinta on ollut melko tunkeilevaa ja välillä jopa ahdistavaa. Mihin on käytöstavat unohtunut? On syytä muistaa, että tällainen yhteydenotto on samalla myös puolueen markkinointia, ja tällä lähestymistavalla puolue antaa itsestään mielestäni varsin negatiivisen vaikutelman.
Puolueet keskittyvät niin paljon siihen, että saavat mahdollisimman monta ehdokasta, että unohtavat, ensinnäkin käytöstavat, mutta myös sen, sopivatko nämä henkilöt ylipäänsä puolueen poliittiseen ideologiaan. Kun ehdokas yhtäkkiä onkin skandaalin keskiössä tai osoittautuu omistavansa arvoja, jotka eivät todellakaan vastaa puolueen linjaa, se heijastuu koko puolueeseen. Enää ei ole kyse vain yhdestä ehdokkaasta, vaan koko puolueen uskottavuus on vaakalaudalla.
Onko tässä kyse sittenkin kilpailusta siitä, kuka saa kerättyä eniten nimiä, kuin oikeasti vahvan ja uskottavan politiikan rakentamisesta? Toki, useampi nimi voi näyttää hyvältä papereissa ja tuoda mahdollisesti ääniä puolueelle, jotka muuten olisivat jääneet saamatta. Rohkenen silti väittää, että pitkällä aikavälillä, kun skandaalit paljastuvat, on tästä puolueelle loppupeleissä enemmän haittaa kuin hyötyä.
Miksi ei siis ajateltaisi toisin? Puolueet voisivat panostaa enemmän siihen, että ymmärtävät, ketä he ehdottavat, mitä nämä edustavat ja ovatko heidän arvonsa todella linjassa puolueen kanssa. Uskon, että äänestäjät arvostaisivat tätä lähestymistapaa enemmän, sillä se antaisi puolueesta kuvan, että siellä ei ole kyse määrästä, vaan laadusta ja että päätöksiä ja ratkaisuja tehdään aidosti harkiten, pohdittuna ja tiedolla johdettuna.
Tällaisen puolueen takana olisi helppo seistä. Koen että puolue, joka on sitoutunut arvojensa ja linjansa mukaisiin päätöksiin, saa aidosti kannatusta, eikä sitä tarvitse kerätä keinotekoisesti.
JEANETTE BROMAN,
ALUE- JA KUNTAVAALIEHDOKAS (KOK.),
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot