Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine
Porvoo on ottanut kunnianhimoisen ilmastotavoitteen ja on jopa budjetoinut siihen merkittävän siivun varoja. Ensimmäiset rahat jaettiin, noin 450 000 euroa ja niiden avulla saadaan niihin yrityksiin muutoksia. Mutta mikä on vaikutus ympäristöön tai ilmastoon, mitätön vai olematon?
Ja tässä se ongelma piileekin. Verorahoja tai tukirahoja jaetaan näennäisesti vaikuttaviin projekteihin, koska ilmastonmuutos. Silloin tuntuu rahaa riittävän, samaan aikaan moni muu tärkeä kohde jää ilman rahoitusta. Tavoitteet ja toteutuminen tehdään laskukaavoilla, joka on ymmärrettävää, sillä ilmastonmuutosta ei voida kaupunkikohtaisesti mitata.
Onko mikään taho selvittänyt sitä, miten tämä kaupungin hiilineutraalius tavoitteen saavuttaminen vaikuttaa, siis oikeasti vaikuttaa. Ilmastoon sillä ei ole mitään vaikutusta, sehän on kai kaikille selvää. Saammeko kaupunkina tästä jotain selkeää hyötyä, muuttovoittoa tai yritysmahdollisuuksia?
Mielestäni varatut varat kannattaisi käyttää luonnonsuojeluun, koska siellä saataisiin ihan oikeita vaikutuksia aikaiseksi. Esimerkiksi vesistön tila voisi olla paljon parempi, niin jokialueella kuin rannikolla. Tähän on tehty jo parannuksia, mutta parannettavaa löytyy vielä paljon.
Saariston ja rannikon pitäminen aktiivisena sekä puhtaana on tietenkin yksi rannikkokaupungin tärkeimpiä mainosvaltteja, siihen kannattaa panostaa. Porvoo on panostanut rannikon luonnonsuojelualueisiin jo paljon, tuhansia hehtaareja meri ja maa-alueita.
Vain harva tekee ilmastotekoja omasta halusta sekä omasta palkkapussistaan, yleensä tarvitaan veroja, kiristystä sekä lahjontaa. Edes kovimmat ilmastopuolueet eivät ole lopettaneet lentomatkustelua tai yksityisautoilua, vaikka tätä muilta kansalaisilta vaativat. Mitä jos ottaisimme toisen suunnan ja lopettaisimme ilmastohömpötyksen?
KARI SUOMALAINEN,
KUNTAVAALIEHDOKAS,
PORVOO (PS.)
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot