Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Yhdessä sopeutuen uuteen kotimaahan. Musikaalin teemana tänä vuonna on kotoutuminen ja erilaiset syyt maahanmuuttoon. Kuvassa Ruslan Belousov (vas.), Medhi Hashem, Mohammed Rahed Al-Wanee Hussein ja Reeja Kadel.
Marko Wahlström
Suvaitsevaisuuden ja syrjinnän ehkäisyn porvoolaiseksi sanansaattajaksi kasvanut kulttuuriteko rakentuu lavalle jo kolmannen kerran.
PORVOO, KESKUSTA We are the world, We are the children, We are the ones who make a brighter day, so let's start giving, ...
Maailmankuulu hittikappale alkaa soida porvoolaisen kulttuuritalon lavalla. Solistit laulavat taustalla. Näyttelijät istuvat lavan reunalla ja muodostavat käsillään sydämiä.
Alkamassa on Respect-musikaalin ensimmäiset lavaharjoitukset.
»» Katso maistiainen musikaalin aloitusbiisistä "We are the world"."Yleisöesitykset ovat olleet ihan täynnä"
Monikulttuurisen yhdenvertaisuuden ja suvaitsevaisuuden lisäämiseen sekä syrjinnän ja kiusaamisen ehkäisemiseen tähtäävä musikaalihanke toteutetaan tänä vuonna jo kolmannen kerran.
Lukuvuosina 2022–2023 ja 2023–2024 musikaali oli suurmenestys. Tänä vuonna hanke on entistä isompi, sillä esityksiä on yhteensä seitsemän.
Koululaisnäytöksiin, jotka järjestetään tiistaista torstaihin 18.–20.3. kello 10 ja 13 on kutsuttu Porvoon ruotsin- ja suomenkielisten alakoulujen 5.- ja 6. luokkalaiset sekä kaikkien yläkoulujen oppilaat ja toisen asteen opiskelijat.
– Tänä vuonna erityisesti on hymyilyttänyt ja kummastuttanut se, että kaikki kolme aamuesitystä ovat jo täynnä. Kutsut jaettiin viikko sitten, joten koulut ovat lähteneet tosi nopeasti mukaan. Esityksiä tullaan katsomaan myös kylistä, kuten Grennäs skolasta ja Hindhår skolasta, ohjaaja Tarja Hiltunen iloitsee.
Lisäksi musikaalista järjestetään yksi avoin yleisönäytös torstaina 20.3. kello 18 alkaen.
– Yleisöesitykset ovat olleet ihan täynnä. Yllätyin, kun ensimmäisenä vuonna talo melkein tärisi, kun täällä rokattiin niin kovaa, Hiltunen jatkaa.
Australiasta maahamme saapunut Jacob Kuhlmann ja supisuomalainen Malena Lindlöf laulavat musikaalissa soolo-osuuksia.
Marko Wahlström
"Haluamme luoda tästä kestävän perinteen"
Rasismin vastaiselle hankkeelle on tarvetta. Työryhmän mukaan koulut ovat olleet erittäin tyytyväisiä edellisinä vuosina järjestettyihin näytöksiin.
– Ensimmäisenä vuonna teimme musikaalia tunnetuksi ja viime vuonna vähän enemmän tunnetuksi. Nyt tuntuu siltä, että tästä on tullut oikeasti Porvoon-juttu, jollaista ei tehdä missään muualla kaupungissa Suomessa.
Musikaali ajoittuu Suomen Punaisen Ristin koordinoimalle valtakunnalliselle rasismin vastaiselle viikolle 17.–23.3.
– Haluamme luoda tästä kestävän perinteen.
– Porvoossa on hyvä yhteistyö monikulttuurista työtä tekevien eri toimijoiden kanssa, nuorisopalvelukoordinaattori Mila Eriksson (oik.) kaupungilta sanoo. Vierellä Päivi Waldvogel SPR:n Porvoon osastosta ja taustalla tuottaja Anne Johansson Padilla kulttuuritalo Grandista.
Marko Wahlström
Porvoossa pitkät perinteet rasismin vastaiselle työlle
Musikaali toteutetaan Svenska Kulturfondenin myöntämän ison apurahan turvin.
– Emme tee tätä ihan yksin, vaan meillä on hyvät taustavoimat mukana, Hiltunen kiittää.
Myös Porvoon kaupungin sivistysjohtaja Sari Gustafsson tukee vahvasti projektia.
– Porvoossa on vietetty vuodesta 2013 alkaen rasismin vastaista teemaviikkoa aina keväällä. Meillä on hyvä yhteistyö monikulttuurista työtä tekevien eri toimijoiden kanssa, nuorisopalvelukoordinaattori Mila Eriksson Porvoon kaupungilta kertoo.
Monikulttuurista työtä Porvoossa tekevä Multicultural Association of Porvoo (MAP), Borgå Folkakademi, kulttuuritalo Grand ja Luckan Integration sekä SPR:n Porvoon paikallisosasto.
– Vuosien aikana Grandissa on järjestetty muun muassa sarjakuvatyöpaja, Storytel-tyyppinen kahvila ja draamatyöpaja, joka laajeni musikaaliksi, Eriksson jatkaa.
Yhteistyössä ovat mukana myös kaupungin Nuorisopalvelut, Porvoon kotoutumiskeskus ja Porvoonseudun Musiikkiopisto.
Tämä joukko vastaa Porvoon kolmannen Respect-musikaalin tekemisestä. Musikaalissa esiintyy kansalaisopiston maahanmuuttajille tarkoitettujen kurssien opiskelijoita ja paikallisen monikielisen draamakurssin osallistujia.
Marko Wahlström
Respect-musikaali on luonteeltaan trilogia
Ohjaaja luonnehtii Respect-musikaalia trilogiaksi.
– Ensimmäisessä musikaalissa oli paljon tarinoita musiikin ja tanssin lisäksi.
Viime vuonna kerrottiin pakolaisten matkasta, kun he lähtivät sotaa karkuun, tulivat Välimeren yli, olivat pakolaisleirillä sekä saapuivat Suomeen ja SPR otti heidät vastaan.
– Tänä vuonna teemana on kotoutuminen. Kerromme erilaisia tarinoitta perheistä, jotka asuvat samassa kerrostalossa: siellä on pakolaisia, rakkauden ja perheen takia Suomeen tulleita, opiskelijoita ja työnhakijoita sekä sotaa paenneita, Tarja Hiltunen jatkaa.
We are the world -kappale on musikaalin aloitusbiisi. Australialainen Jacob Kuhlmann ja suomalainen Malena Lindlöf laulavat sooloa. Musikaalin näyttelijät yhtyvät kertosäkeeseen.
Marko Wahlström
Ryhmässä väkeä ympäri maailmaa
Musikaali esitetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Työryhmässä on mukana 16 henkilöä. Viiden kantasuomalaisen lisäksi ulkomaalaisten alkuperäisiä kotimaita ovat muun muassa Australia, Belgrad, Iran, Irak, Nepal, Kiina ja Ukraina.
– Lavalla on Porvoon kansalaisopiston lukiryhmäläisiä ja avoimissa Meeting Point -kursseilla käyviä sekä monikielisen draamakurssin osallistujia. He kaikki tekevät tätä harrastuksenaan, ja meillä on yhdessä hauskaa. Tarja Hiltunen sanoo.
– Rakkaudesta lajiin, kolmannen kerran mukana oleva kantarespectiläinen Malena Lindlöf jatkaa.
Nepalista kotoisin oleva Reeja Kadel ja Irakista tuleva Mohammed Rahed Al-Wanee Hussein toivovat, että Suomessa kiinnitettäisiin kotoutumiseen entistä enemmän huomiota.
Marko Wahlström
"Emme puhu pelkästään jostain yksittäisestä maasta"
Musikaalinäytelmän tekijät haluavat tarjota katsojille mahdollisuuden ymmärtää paremmin eri lähtökohdista ja eri tilanteista maahamme saapuvien kokemuksia.
Työryhmässä mukana olevat pyrkimään näin ehkäisemään rasismia ja syrjintää.
– Emme niinkään puhu jostain yksittäisestä maasta, vaan yleisesti pakolaisuudesta, alunperin nepalilainen, nykyisin Porvoon nuorisovaltuuston jäsenenä toimiva opiskelija Reeja Kadel sanoo.
– Meillä on ollut tositarinoita sotia paenneista muualtakin kuin Ukrainasta, sillä sotia käydään ympäri maailmaa, hän muistuttaa.
Ohjaaja Tarja Hiltunen muistuttaa, että kaikki Suomeen tulevat ulkomaalaiset eivät ole pakolaisia. Vierellä Medhi Hashemi (kesk.) ja Jacob Kuhlmann.
Marko Wahlström
"Kaikki Suomen tulevat eivät ole pakolaisia"
Musikaalin esityksiä katsomaan tulevat koulut saavat kotoutumista käsittelevät opetusmateriaalit.
– Tärkeää on ymmärtää, että kaikki Suomen tulevat eivät ole pakolaisia. Joukossa on erilaisista syistä saapuvia ryhmiä, kuten ilman töitä tulevia, ohjaaja Tarja Hiltunen korostaa.
Musikaalin avulla halutaan kertoa, että työn hakeminen ei aina ole helppoa sekä kuinka maahanmuuttajat joutuvat vaikkapa jonottamaan Migrin vastaanottokeskukseen ja täyttämään erilaisia papereita.
– Toisaalta aina ei voi murehtia, vaan voidaan tehdä kivojakin asioita yhdessä, kuten järjestää opiskelijabileet, Hiltunen raottaa maaliskuussa ensi-iltansa saavan musikaalin teemoja.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot