Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Vihreä siirtymä on jumissa ja ottaa jopa taka-askelia. Ruotsissa akkuyhtiö Northvolt keräsi nopeasti miljardirahoituksen akkutehtaiden rakentamiselle, mutta ilman teollista historiaa ei tuotanto oikein toiminut. Yhtiö irtisanoo 1600 työntekijää ja jäädyttää investointinsa Ruotsissa. Hyvä, että firma ei tullut Suomeen.
Tanskalainen vihreiden polttoaineiden kehittäjäyhtiö perui Keski-Ruotsiin suunnitellun e-metanolitehtaan rakentamisen ja ilmoitti ottavansa aikalisän. Laivaliikenteeseen tarkoitettu hiilidioksidista ja vihreästä vedystä valmistettu e-metanoli ei kiinnostanut riittävästi varustamoja eikä pitkäaikaisia toimitussopimuksia syntynyt.
St1 on lykännyt tästä samasta syystä hamaan tulevaisuuteen Lappeenrantaan suunniteltua e-metanolitehdasta. Peruutuksia tulee varmasti lisää, koska Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n listauksessa vihreiden investointien kokonaisarvo Suomessa on 270 mrd euroa. Niistä ehkä runsas viisi prosenttia voi toteutua muutamassa vuodessa.
Energiainvestoinnit ovat mielestäni vinksallaan. Tuulivoimalat ja aurinkopaneelit eivät edusta viihtyisää ympäristöä eikä toimitusvarmuutta. Sähkökatkot ja sähkönhinnan heittelyt luovat turvattomuutta. Aina ei tuule eikä paista. Ympärivuotista energiaa tuotetaan ydinvoimaloissa. Niitä tarvitaan lisää, jos talous kasvaa.
Porvoossakin on vihreän siirtymän hanke mennyt nurin. Domargårdin kaatopaikkakaasu metaani ei ollutkaan tarpeeksi "väkevää" ja tuotanto hiipui. Rakennettu lämpölaitos jäi tyhjän pantiksi.
Amerikkalaisyhtiö Plug Power suunnittelee mm. Tolkkisiin uusiutuvan vedyn laitoksia. Toivottavasti osaaminen riittää, rahoitus järjestyy ja syntyy pitkäaikaisia toimitussopimuksia. Julistettiinhan Porvoossa äskettäin pidetyssä Clean World -tilaisuudessa, että Suomi nousee "vetytalouden suurvallaksi" (UM 20.9.). Tätä tosin epäiltiinkin.
Porvoon teollisuuden lippulaiva Neste vaihtaa korkeita johtajiaan. Pörssikurssi matelee alamaissa. Tulosvaroituskin on annettu. Yhtiön tärkein liiketoiminta on uusiutuvat polttoaineet. Niissä kansainvälinen kilpailu on kiristynyt. Onko vaarana, että Neste jää huomattavasti suurempien kilpailijoiden jalkoihin?
Jalostamon suurseisokin ja uusiutuvien polttoaineiden heikentyneen markkinan vuoksi Neste teki vuoden toisella neljänneksellä tappiota 119 miljoonaa euroa. Tulos on heikoin Nesteen koko pörssihistorian aikana.
EU jatkaa panostamista teollisten investointien tukeen. Saksa ja Ranska houkuttelevat niitä miljardiluokan tuilla. Suomella ei tähän ole varaa. Pystymmekö edes vaikuttamaan EU:ssa siihen, mitkä ovat tärkeitä ja tuettavia vihreitä investointeja.
ILKKA ALAVA,
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot