Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Porvoolainen Kimmo Kauranen ja loviisalainen Maarit Hämäläinen starttaavat pakettiauton keulan kohti Albaniaa torstaiaamuna. – Vielä ei osaa jännittää, mutta alkujännitys alkaa, mitä lähemmäksi kohde tulee. Kun konkreettinen työ pääsee käyntiin, jännitys katoaa, Hämäläinen sanoo.
Marko Wahlström
LOVIISA Loviisalais–porvoolaista yhteistyötä parhaimmillaan. Näin voisi kuvailla sarvisalolaisen hevostalli- ja oriasemayrittäjä Maarit Hämäläisen ja porvoolaisen Kimmo Kaurasen yhteistä avustusmatkaa Albaniaan, joka starttaa torstaiaamuna.
–?Olemme perhetuttavia ja Kimmo suostui lähtemään mukaan seuraavalle avustusmatkalleni, Hämäläinen kertoo.
Hän teki edellisen matkansa Romaniaan viime tammi–helmikuussa yhdessä poikansa Jeren kanssa.
–?Sielläkin teimme yhteistyötä paikallisen avustusjärjestön kanssa. Ruokaa emme vieneet Suomesta mukanamme lainkaan, Hämäläinen kertoo.
Porvoolainen Kimmo Kauranen on jo kokenut matkaaja. Ennen Albanian matkaa hän on osallistunut kahdelle pitkälle moottoripyörämatkalle, joista viimeisin suuntautui Intiaan.
Marko Wahlström
Kulkupeli jää myös Albaniaan
Sähköalan yrittäjänä työskentelevä Kauranen antaa matkan käyttöön yrityksensä vanhan pakettiauton.
–?Se jää Albaniaan, jossa se myydään eurolla. Palaamme lentäen Suomeen, mutta paluulippuja emme ole vielä varanneet, hän kertoo.
Kauranen kertoo käyttäneensä auton korjaamolla ennen matkaa.
–?Meillä on edessä 3?000–3?500 kilometriä hieman reittivalinnasta riippuen. Vuorottelemme ajamisen kanssa. Emme urakoi, vaan päiväetapit tulevat olemaan 8–10 tuntia, Kauranen laskeskelee.
Matka alkaa Helsingin Länsisatamassa torstaina kello 7.30. Tallinnasta auton keula osoittaa Latviaan, Liettuaan ja Puolaan.
–?Riippuen rajamuodollisuuksista jatkamme matkaa Tsekin, Kosovon/Serbian ja Kroatian kautta, Kauranen pohtii.
Paikallinen avustusjärjestö vastassa
Hämäläisellä odottaa Albaniassa paikallinen hyväntekeväisyysyhdistys Fundjavë Ndryshe. Sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon järjestö on ollut paljon esillä sikäläisissä tiedotusvälineissä.
–?He ovat ilmoittaneet kaikki tietomme paikalliseen tulliin, hän kertoo.
Matkan pääkohde on Albanian vuoristoalueella sijaitseva vähän alle sadan asukkaan Dristhin kylä, joka on erittäin köyhä ja ihmiset asuvat hyvin alkeellisissa oloissa.
–?Koska maa on islaminuskoinen ja vuoristoseutu on vanhoillista, minuakin on kehotettu laittamaan huivi päähän, Hämäläinen kertoo.
Hämäläinen ja Kauranen saavat vuoristoseutua varten oppaaksi paikallisen avustusjärjestön koordinaattorin ja käyttöönsä nelivetoauton.
–?Toivottavasti kelit eivät ole samanlaisia kuin Nepalissa, jossa tiet olivat todella mutaisia. Autot jäivät siellä pohjastaan kiinni, mutta me pystyimme jatkamaan matkaa moottoripyörillä, Kauranen sanoo.
Tavaraa matkassa yli sadalle henkilölle
Avustuskuormassa on tavaraa sadalle henkilölle.
–?Meillä on mukana lapsille koulutarvikkeita, ruoka-apuna kuivaelintarvikkeita, vaatteita, leluja ja erilaisia pieniä tuotteita sekä jonkin verran käsikaupassa myytäviä lääketarpeita ja terveydenhoidon apuvälineitä, kuten insuliinimittari, kainalosauvoja ja tukikenkiä, Hämäläinen luettelee.
–?Ruoasta kylässä on eniten pulaa. Saamassani viestissä sinne toivottiin eniten riisiä, makaronia sekä papu- ja tomaattisäilykkeitä, joita on satoja kiloja. Perhekoot kylässä ovat isoja, 9–13 henkeä, hän jatkaa.
Hämäläinen kertoo saaneensa etukäteen perhelistat, joiden mukaan tavarat on lajiteltu perhekunnittain jo Loviisassa.
–?Laitoin yhden ainoan ilmoituksen Facebookiin, jota kaverini ovat jakaneet. Tavaraa on tullut ympäri Suomea. Tuntuu uskomattomalta, että tavaraa tuli uskomaton määrä. Se kertoo siitä, että elämme yltäkylläisyydessä, hän toteaa.
Hämäläisen seuraava avustuskeräys tulee kohdistumaan suomalaisiin lastenkoteihin vielä ennen joulua.
– Ihmiset ovat ihmisiä joka paikassa. Kiitollisuuden tunne antaa voimia jatkaa avustustyötä, loviisalainen Maarit Hämäläinen pohtii.
Marko Wahlström
"Sitä pysyy nöyrempänä elämän edessä"
Hämäläinen tekee kansainvälistä humanitääristä avustustyötä yksityishenkilönä.
–?Siskoni ja äitini ovat molemmat sairaanhoitajia. Äitini teki aikoinaan avustustyötä lastenkoteihin ja vankiloihin niin Venäjällä kuin Suomessa, hän kertoo.
Hämäläisellä on myös sosiaali- ja terveydenhuollon peruskoulutus. Hän tekee välillä keikkatöitä Suomen Punaiselle Ristille ja Mehiläiselle.
–?Romanian matkan jälkeen syttyi palo. Avustustyö valtava rikkaus ja voimavara, joka antaa kokemusta ja jaettavaa. Ihmiset ovat ihmisiä joka paikassa. Sitä pysyy nöyrempänä elämän edessä, hän toteaa.
Kauranen vieraili edellisellä moottoripyörämatkallaan muutamassa intialaisessa kyläkoulussa.
–?Lahjoitimme opetusvälineitä tyttölasten koulutukseen. Kokemuksena oli hieno päästä katsomaan alkeellisissa oloissa toimivia kouluja, joissa on pihan perällä huussit ja lapset istuvat lattioilla sekä kirjoittavat liitutauluun, hän kertoo.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot