Viikon kysymys
A-
A+
Vanhan Porvoon tunnustuspalkinnon vastaanottivat Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Dietrichin (3. vas.) johdolla yhdistyksen hallituksen jäsenet Eija Holmberg-Lehto (vas.), Tuija Elfving ja Anton Frankenhaeuser.
Marko Wahlström
VANHA-PORVOO Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvus on myöntänyt Vanhan Porvoon tunnustuspalkinnon Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistykselle ja arkkitehti Aarne Launokselle.
Palkinnon tunnuksena palkitut saivat kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykön luoman kohokuvioisen pronssilaatan kunniakirjoineen. Laattaan on kuvattu vanhan kaupungin asemakaava.
Palkinnot luovutettiin tänään torstaina.
Salvus-säätiön hallituksen puheenjohtaja Kimmo Kajaste (vas.) ja varapuheenjohtaja Rolf Gabrielsson luovuttivat palkintolaatan ja kunniakirjan Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Dietrichille.
Marko Wahlström
"Vanhan kauppapaikan juuret ovat 1500-luvulla"
Palkinnolla Salvus-säätiö haluaa kannustaa ainutkertaisen Vanhan-Porvoon kulttuurisen ympäristön ja samalla kaupunginosan elinvoiman vaalintaan.
– Ilman putiikkeja, kauppoja, kauppiaita, yrittäjiä, ravintoloita ja erilaisia yrityksiä sekä kauppiasyhdistyksen toimintaa vanha kaupunki ei olisi se, mikä se tänä päivänä on, säätiön hallituksen puheenjohtaja, maakuntaneuvos Kimmo Kajaste sanoi palkintoa luovuttaessaan.
Hän korosti, että kauppiasyhdistys on omalla toiminnallaan vaalinut niin perintöä kuin kaupunginosaa.
– Porvoo on vanha kauppapaikka, ja teidänkin toiminnan juuret ovat 1500-luvulla.
Kajasteen mukaan kauppiasyhdistyksen edustama yhteisöllisyys kuvastaa sitä elinvoimaa, jota kaupunki tarvitsee.
– Ilman aktiivisesti toimivia ihmisiä ei olisi putiikkeja, kauppoja ja yrityksiä, eikä olisi nykyisenkaltaista vanhaa kaupunkia. Se, että te olette olemassa, on erittäin merkittävä asia.
Kajaste toivoi, että Porvoon kaupunki panostaisi ja suuntaisi resursseja kaupunginosan muodostaman toiminnallisen ja fyysisen kokonaisuuden kehittämiseen.
– On aiheellista luoda Vanhalle-Porvoolle selkeä näkymä huomiseen ja samalla entistä paremmat puitteet myös liiketoiminnalle.
Vanhan Porvoon tunnustuspalkinnon luovutus kruunattiin onnittelumaljoin. Kuvassa Päivi Dietrich ja Anton Frankenhaeuser.
Marko Wahlström
Joulukauden avajaiset syntyivät jo 1950-luvulla
Yksi esimerkki kulttuuriperinnön säilymisestä on tavaratalo Simolinin 1950-luvulla aloittama joulukatuperinne, joka Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistys joulunavauksineen jatkaa.
– Silloin oli joulupukki ja jouluikkunat, Kajaste muisteli omaa lapsuuttaan.
Hän kiitti kauppiasyhdistystä siitä, että se on jaksanut ylläpitää seitsemän vuosikymmenen mittaista perinnettä.
– Sen lisäksi te olette yhteisöllisesti jaksaneet kehittää ja luoda uusia perinteitä, kuten Kummitusten ja Ostosten Yö -tapahtumat ja niiden saama suosio osoittavat.
– Aina tarvitaan ihmisiä sekä heidän osaamistaan ja ajatteluaan, Kajaste korosti.
Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistykseen kuuluu yli 50 jäsenyritystä, mikä on noin 90 prosenttia kaikista alueen yrityksistä. Yhdistys on toiminut vuodesta 1986 alkaen.
– Kauppiasyhdistys on olennaisesti lisännyt kaupunginosan toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä, Kajaste jatkoi.
– Yhdessä olemme enemmän!, Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Dietrich muistutti kiitospuheessaan.
Marko Wahlström
"Yrityksiä ja rakennuksia ylläpidetään tulevaisuutta varten"
Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Dietrich kiitti tunnustuksesta.
– On hienoa, että työmme on huomioitu, sillä olemme Vanhassa-Porvoossa tehneet pyyteettömästi työtä jo vuosikymmeniä, hän sanoi.
Hänen mukaan kauppiasyhdistyksen tehtävänä on ennen kaikkea luoda toimintaedellytykset alueen yritystoiminnalle.
– Yhtä lailla meidän tehtävä on pitää tästä ainutlaatuisesta alueesta huolta sekä tuoda sen parhaat puolet esille niin paikkakuntalaisille kuin matkailijoille, Dietrich sanoi.
Hän korosti, että kauppiasyhdistys tarvitsee sekä alueen asukkaiden että kaupungin tukea alueen vireänä pitämiseksi.
– Yhdessä olemme enemmän! Uskaltaisin väittää, että täällä Vanhassa-Porvoossa ylläpidetään yrityksiä ja rakennuksia enemmän tulevaisuutta kuin itseä varten, koska tulevaisuudella on väliä.
Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistyksen puheenjohtajina ovat toimineet historian saatossa myös Torsten Bergman, Antero Lindell, Essi Lillqvist, Ingvar Henriksson, Åke Henriksson, Airi Kallio, Raimo Manninen, Fred Sahala, Kaj Holmén, Markku Lehto, Monica Hänninen, Hilkka Ahokas, Matti Jussila, Helena Roos-Lindell, Tiina Rosendahl, Hannele Gustafsson ja Satu Hiltunen.
– Vanhan–Porvoon kaikki yritykset, niiden omistajat ja työntekijät ovat olennainen osa kaupunginosan elämää ja muodostavat keskeisen vetovoimatekijän matkailijoille ja ylpeyden aiheen porvoolaisille, Salvus-säätiön hallituksen puheenjohtaja Kimmo Kajaste totesi.
Marko Wahlström
Palkinto myös arkkitehti Aarne Launokselle
Vanhan Porvoon tunnustuspalkinnon on saanut myös arkkitehti Aarne Launos. Hänen iästä johtuen palkinto luovutettiin eri yhteydessä tänään torstaina.
– Launoksen teot ja toimet tunnetaan kaupungissa laajalti. Hän oli otettu palkinnosta, Kimmo Kajaste kertoi ravintola Porvoon Paahtimossa järjestetyssä tilaisuudessa.
Launos toimi pitkään Porvoon kaupunginarkkitehtinä. Hänen kädenjälkensä näkyy Porvoon koko kaupungin yhdyskuntasuunnittelussa ja kehittymisessä. Vuonna 1998 Launos perusti Vanhaan-Porvooseen oman arkkitehtitoimiston, jonka pöydillä hahmottui moni yksittäistalo ja suunnitelma.
Arkkitehdin johdolla syntyi muun muassa ”Vanhan Porvoon rakentamista ohjaava kokonaissuunnitelma 1972”.
– Tuo ”Valkoinen kirja” oli merkittävä työtulos ja vaikutti vahvasti Vanhan-Porvoon kehityksessä. Suunnitelmassa luotiin perusta kaupunginosan ominaisilmeen säilyttämiselle, perinteen vaalimiselle, asemakaavamääräysten käytölle sekä kulttuurihistorian ja kaupunkikuvan turvaamiselle kokonaisuutena ja yksittäisten rakennusten kohdalla tulevina vuosikymmeninä, perusteluissa todetaan.
Launos on tuttu ja arvostettu persoona Porvoon vanhassa kaupungissa. Hän oli perustamassa myös Vanhan Porvoon Asukasyhdistystä toimien sen ensimmäisenä puheenjohtajana.
»» Vanhan-Porvoon joulunavajaiset järjestetään lauantaina 2.12. kello 15–17.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot