Viikon kysymys
A-
A+
Odd Fellow -järjestön toiminta perustuu perinteisiin, symboleihin ja rituaaleihin. Itä-Uudenmaan alueen Linna-leirin pääpatriarkka Mikko Kutvonen ja Itä-Uudenmaan rebekka-alueen piiripresidentti Eliisa Roine asettuivat regaalit kaulassaan Porvoon loosisaliin, jossa on puheenjohtajan ja kokousvirkailijoiden pulpetit sekä tuolit kokouksen osallistujille.
Marko Wahlström
PORVOO Komea talo Vanhassa-Porvoossa kätkee sisälleen veljeskunnan, johon liittyy salaisia rituaaleja ja komeita käätyjä. Itäväylä pääsi tutustumaan Odd Fellow -veljeskunnan toimintaan. Maailmanlaajuinen Odd Fellow -yhteisö tulee tänä vuonna toimineeksi Suomessa 100 vuotta.
Veljeskunta kehittyi Englannissa 1700-luvulla, jolloin ei ollut hyvinvointivaltiota, kansallista terveydenhuoltoa tai sosiaaliturvaa. Porvoossa Odd Fellow -toimintaa on ollut lähes 60 vuotta.
Porvoon Odd Fellow -yhdistykset avaavat loositalonsa ovet yleisölle tulevana sunnuntaina.
– Haluamme nyt avata suurelle yleisölle sitä, että tällainenkin harrastusmahdollisuus Porvoosta löytyy, Itä-Uudenmaan alueen (Porvoo, Sipoo, Loviisa, Kouvola, Lahti ja Joensuu) piiripresidentti ja Porvoon rebekkaloosi numero 15:n eli Hannan jäsen Eliisa Roine sanoo.
Roine kuvailee Odd Fellow -toimintaa sanoilla "tavallinen, mutta hieman eri asioihin perustuva".
– Veljeskunta tarjoaa mahdollisuuden henkiseen kasvuun, yhdessäoloa perinteitä kunnioittavalla ja arvokkaalla tavalla, rentoutumiseen mielekkään harrastuksen parissa, lämminhenkisiä kohtaamisia ja tapahtumia sekä uusia ystäviä, hän jatkaa.
Vanhojen periaatteiden mukaan veljeskunnan jäsenten tulee käydä tervehtimässä sairaita, auttaa hädänalaisia, haudata kuolleet ja kasvattaa orvot.
– Arvomme ohjaavat toimintaa, jossa vaalitaan pitkiä veljeskunnan perinteitä arvokkaalla tavalla, Roine korostaa.
Porvoon Odd Fellow -yhdistykset toimivat loositalossa, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Vanhassa-Porvoossa Jokikatu 55:ssä. Talon seinässä olevan järjestön rengassymboli kuvastaa ystävyyttä, rakkautta ja totuutta.
Marko Wahlström
Veljeskunnan toiminta perustuu looseihin, jotka pitävät säännöllisesti kahdenlaisia kokouksia.
– Meillä on työkokouksia, joihin sisältyy aina ideologinen osuus, Eliisa Roine kertoo.
Odd Fellow -veljeskunnan toiminta-ajatuksena on kehittää luonteen hyvyyttä ja keskinäistä yhteenkuuluvuutta painottamalla suvaitsevaisuuden ja lähimmäisenrakkauden merkitystä ihmisten välisissä suhteissa.
– Yhteenkuuluvuus, suvaitsevaisuus, armeliaisuus ja keskinäinen avunanto ovat toiminnassamme hyvin tärkeitä perusperiaatteita, joista pidetään erilaisia esityksiä työkokouksissamme, Roine jatkaa.
Työkokousten lisäksi Odd Fellow -looseissa pidetään niinsanottuja astekokouksia. Kokousten asterituaaleissa saadaan henkiseen kehitykseen liittyviä opetuksia. Rituaalit ovat hyvin vanhoja ja perinteisiä; ne ovat kaikissa sisar- ja veljeslooseissa samanlaisia.
Veljeskunnassa puhutaan henkisen kasvun polusta: käymällä aktiivisesti kokouksissa, jäsen voi saada uusia haasteita.
– Astekokousten rituaaleja ei voi tarkemmin avata. Ne liittyvät jokaisen jäsenen omaan henkiseen kasvun tiehen, ja siksi ne ovat ainutkertaisia kokemuksia, Roine sanoo.
Kokoukset loosisalissa kestävät yleensä 1–1,5 tuntia, jonka jälkeen kokoonnutaan sisar- tai veljesaterialle.
– Kokouksiimme liittyy paljon vanhoja perinteitä ja symboliikkaa, jotka avautuvat tarkemmin niille, jotka ovat mukana toiminnassa, Itä-Uudenmaan alueen Linna-leirin pääpatriarkka ja Porvoon miesten loosi numero 28:n eli Johannes Linnankosken jäsen Mikko Kutvonen sanoo.
Odd Fellow -veljeskunnan symbolin kolme rengasta kuvaavat ystävyyttä, rakkautta ja totuutta.
Marko Wahlström
Yhteisön alkuperäinen nimi tulee englanninkielestä, joka voidaan suomentaa sanoilla outo kaveri.
– 1700-luvun Englannissa oli outoa, että autettiin toista ihmistä. Silloin elettiin hyvin itsekeskeisessä maailmassa, jossa yritettiin vain selvitä itse elämästä, joka oli rankkaa tai vaikeaa. Silloin oudot kaverit alkoivat auttaa hädänalaisia, työttömiä tai sairaita, Eliisa Roine sanoo.
Jäsenistön kokousten lisäksi Porvoon Odd Fellow -loosit järjestävät erilaisia retkiä, tapahtumia ja vierailuja toisiin looseihin. Myös hyväntekeväisyys on osa toimintaa.
– Olemme muun muassa tehneet lahjoituksia Porvoon seudun vähävaraisille lapsiperheille ja Ukrainaan. Avustushankkeet voivat olla muutakin kuin rahallista apua, kuten kotiapua iäkkäämmille jäsenille. Teemme työtä nöyrästi ja hiljaisuudessa lähimmäsenrakkaudella, Roine korostaa.
Viime syksynä yhdistykset toteuttivat hernekeitto-tempauksen, josta saadut tuotot lahjoitettiin Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen Porvoon neuvoloiden kautta vähävaraisille lapsiperheille.
Porvoon Odd Fellow -yhdistykset toimivat loositalossa, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Vanhassa-Porvoossa Jokikatu 55:ssä. Talon seinässä olevan järjestön rengassymboli kuvastaa ystävyyttä, rakkautta ja totuutta.
Marko Wahlström
Avointen ovien päivän yhtenä tavoitteena on hankkia lisää jäseniä Porvoon Odd Fellow -yhdistyksiin eri looseihin.
– Jäsenemme ovat muun muassa kertoneet, että loosikokoukset auttavat irrottamaan ajatukset työstä ja muusta arjen kiireestä. Monelle eläkeläiselle loositoiminta on tuonut uutta sisältöä elämään, kun työ ja arki eivät sitä enää entiseen tapaan tarjoa, Eliisa Roine sanoo.
Nykymuotoiseksi Odd Fellow on kehittynyt kiltajärjestelmä-tyyppisestä toiminnasta, jossa omista pidettiin huolta.
– Tänä päivänä meillä ei ole ammatillista yhteenkuuluvuutta, vaan jäseniä on maalareista toimitusjohtajaan. Hyvin vähän edes puhumme toistemme ammattitaustoista, Mikko Kutvonen sanoo.
FAKTA
» Odd Fellow -jäseniä yli 9 000
» Odd Fellow on maailmanlaajuinen yhteisö, joka on toiminut Suomessa vuodesta 1925. Ensimmäinen veljesloosi perustettiin Vaasaan.
» Suomen Odd Fellow -veljeskunnassa on yli 9 000 jäsentä ja toimintaa on 32 paikkakunnalla. Paikalliset rekisteröidyt yhdistykset ovat looseja, joita on yhteensä 120.
» Porvoossa toiminta on jakaantunut kahteen ruotsin- ja kahteen suomenkieliseen veljes- ja rebekkaloosiin, joissa on yhteensä noin 300 jäsentä.
» Lähimmät muut loosit löytyvät Sipoosta, Loviisasta, Kouvolasta, Lahdesta, Helsingistä ja Vantaalta.
» Lisätietoja järjestöstä ja jäseneksi liittymisestä saa verkkosivulta www.oddfellow.fi.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot