Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Hannu Toivonen on julkaissut yli 200 artikkelia tekoälystä.
Teos
PORVOO Hannu Toivosen kirjan "Mitä tekoäly on?" julkaisemistilaisuus oli nyt perjantaina 13.10 Heurekassa. Toivonen on pyrkinyt kirjoittamaan kansantajuisen kirjan kaikille, jotka haluavat tietää tekoälystä enemmän. Toivonen on ollut professorina Helsingin yliopistossa vuodesta 2002 lähtien ja julkaissut yli 200 artikkelia tekoälystä. Tietoa aiheesta on paljon, mutta nyt se on muotoiltu sellaiseen muotoon, että jokainen voi sen ymmärtää.
– Tieteelliset tekstit ovat yksiselitteisiä ja täsmällisiä ja siksi usein pitkiä ja vaikeaselkoisia, mutta kirjassa pyrin yksinkertaistamaan ja pelkistämään monimutkaisia asioita, sanoo Toivonen.
Kirjassa sata kysymystä tekoälystä
Kirjassa on sata kysymystä tekoälystä, joihin Toivonen on kirjoittanut vastaukset. Kirjan voi lukea läpi tai sitten etsiä sisällysluettelosta ne kysymykset, jotka itseä kiinnostaa. Jokaisen vastauksen perässä on myös viittauksia muihin kysymyksiin, jotka liittyvät aiheeseen. Kirjaa voi lukea paloissa tai sitten viettää aikaa pidempään kirjan parissa.
Kirjassaan Toivonen pyrkii vastaamaan kysymyksiin kuten "Pitäisikö minun olla huolissani?", "Voiko koneoppimisella poistaa syrjinnän?" ja "Onko tekoälylle sattunut vahinkoja?". Kysymykset ovat konkreettisia ja kiinnostavia ja niihin on vastattu ensin lyhyesti ja sitten pidemmin. Lukija voi valita, lukeeko vain lyhyen vastauksen vai myös pidemmän vastauksen kysymykseen.
Tekoäly automatisoi rutiiniluonteiset tehtävät
Kirjalla pyritään lisäämään tietoa tekoälystä ja olemaan vastapainona lehtien välillä raflaaville otsikoille.
– Tekoäly perustuu usein koneoppimiseen, joka on oppimista matkimalla.
Hetken voisi kuvitella, että tekoäly ei pystyisi tekemään mitään luovaa, mutta tämä ei täysin pidä paikkaansa. Tulevaisuudessa koneäly voi olla se, joka kirjoittaa tämänkin jutun lehteen. Toivonen kertoo osallistuneensa työryhmään, jossa tekoäly tuotti raportteja vaalituloksista. Tekoäly pystyy tälläkin hetkellä luomaan lyhyitä uutisia, jotka perustuvat johonkin dataan. Esimerkkinä tästä on muun muassa talous- ja urheilu-uutiset, jotka perustuvat talouden lukuihin tai urheilutuloksiin.
Tekoälyn tulevaisuus huolestuttaa monia juuri sen takia, että se vähentää työvoiman tarvetta. Kone ei tarvitse työssään taukoja ja pystyy analysoimaan datamassoja, joiden käsittelemiseen ihmisellä menisi ikä ja terveys. Kone on joissain asioissa tavallista ihmistä parempi työntekijä.
– Rutiiniluonteiset tehtävät automatisoidaan. Kun tekoäly kehittyy, uusia tehtäviä voidaan automatisoida.
Tekoäly toimii parhaiten ihmisen kanssa yhteistyössä
Tekoälyä on aivan kaikkialla ympäristössä. Hakukoneet ovat hyvä esimerkki tekoälystä, joka toimii tehokkaasti. Googlen hakutulokset syntyvät sekunnin murto-osassa tietokannasta, johon on kerätty valtavasti tietoa.
Työn ohella tekoälyssä huolestuttaa myös sen käyttö aseteollisuudessa. Toivonen myöntää tekoälyssä olevan riskinsä silloin, kun ase laukaistaan automaattisesti. Entä jos tekoäly ei aina erotakaan sitä, kuka on omalla puolella tai siviili? Vaikka tekoäly on ylivoimainen datamassojen käsittelyssä, se ei ole virheetön.
– Vahinkoja sattuu, kun automaatiota lisätään.
Kaikista huolenaiheista huolimatta tekoäly toimii parhaimmillaan ihmisen kanssa yhteistyössä. Moni asia toimii tehokkaammin ja helpommin tekoälyn avulla.
Toivosen kirja ei vanhene hetkessä
Toivonen on miettinyt lähes kaikki kysymykset tekoälystä itse, mutta joitakin on tullut myös Heurekasta. Jotkut kysymykset ovat johtaneet uusiin kysymyksiin, kun vastaus olisi muuten venynyt liian pitkäksi. Kaikista kysymyksistä löytyy lähes varmasti niitä, joita on joskus pohtinut.
Toivosen kirja jaetaan Helsingin yliopiston toimesta kaikille kansanedustajille. On tärkeää, että päättäjillä on ymmärrystä tekoälystä.
Jatkoa kirjalle on jo kysytty, mutta Toivonen ei ainakaan toistaiseksi lupaa jatko-osaa. Toivosen mukaan kirjan sisältö ei vanhene ihan hetkessä, vaikka tekoäly kehittyykin huimaa vauhtia.
Toivonen kehottaa tarttumaan ennakkoluulottomasti kirjaan silloinkin, kun tekoäly epäilyttää. Toivosen mukaan tyypillinen harhaluulo on se, että tekoäly pystyisi kaikkeen. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tekoälyllä ja sen hyödyntämisessä on omat rajoituksensa. Loppupeleissä on ihmisen käsissä se asia, millaiseksi tekoäly muodostuu tulevaisuudessa.
TARJA HONKKILA
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot