Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Tilastojen valossa varsinkin nuorten päihteiden käyttäjien määrä ja huumekuolemat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viime vuosien aikana.
Arkisto/Mika Laine
PORVOO, KESKUSTA Valtakunnallinen, vuonna 1984 perustettu huumetyön vapaaehtois- ja kansalaisjärjestö Irti Huumeista ry on aloittanut muutaman vuoden tauon jälkeen päihteitä käyttävien ihmisten läheisille tarkoitetun vertaistukiryhmän itäisellä Uudellemaalle.
Järjestö on yksi Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen Kumppanuustalo Myötätuulen toimijoista.
Ensimmäinen ryhmä pidettiin marraskuun alussa. Toisella tapaamiskerralla mukana oli vuoden poliisinakin palkittu huumepoliisi, rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen Helsingin poliisilaitokselta.
– Ryhmä kokoontuu joka toinen torstai toistaiseksi, Irti Huumeista ry:n Itä-Uudenmaan aluevastaava Merja Väisänen kertoo.
Järjestöllä ei tällä hetkellä ole toiminnassa muita läheisryhmiä täisellä Uudellamaalla.
Päihteiden käyttäjien määrä kasvanut merkittävästi
Päihteiden (alkoholi, huumeet ja lääkkeet) käyttäjien määrä on lisääntynyt viime vuosina. Tilastojen valossa varsinkin nuorten päihteiden käyttäjien määrä ja huumekuolemat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viime vuosien aikana.
– Se tarkoittaa sitä, että myös läheisiä on paljon, Väisänen sanoo.
Ryhmään voi tulla nimettömänä ja siellä ei tarvitse kertoa itsestään mitään, jos ei itse halua.
– Jokainen kertoo omasta henkilökohtaisesta kokemuksestaan ja ongelmistaan. Vertaistuen avulla jokainen yrittää omalla kokemuksellaan lievittää toisen läheisen tuskaa ja jakaa tietoa niistä asioista, joista pystyy, Väisänen kertoo.
Ryhmässä voidaan kertoa samalla myös yhteiskunnan tarjoamista palveluista.
– Korttitalo sortuu aika nopeasti, jos läheinenkin sairastuu läheisriippuvuuteen. Ihmisten toivoisi hakeutuvan avun piiriin matalalla kynnyksellä ja mahdollisimman nopeasti, Väisänen sanoo.
"Haluamme antaa tukea koko perheelle ja läheisille"
Läheisryhmä on maksuton ja mukaan voi tulla milloin tahansa.
– Oli reppu kuinka kevyt tai painava tahansa, niin aina on tervetullut paikan päälle, Väisänen jatkaa.
Hän toivoo, että ihmiset eivät jäisi yksin, koska päihteet koskettavat niin monen ihmisen elämää.
– Haluamme antaa tukea koko perheelle ja läheisille. Toivomme, että ihmiset rohkaistuisivat hakemaan apua, Väisänen kertoo.
Hän tietää, että käyttäjien läheisten vertaistukiryhmälle on tarvetta.
– Kynnys tulla näkyväksi asian kanssa on korkealla. Stigma elää vahvana edelleen ja ihmiset häpeävät, jos perhettä koskettaa esimerkiksi nuorten päihdeongelmat ja siihen liittyvät lieveongelmat, kuten rikollisuus, Väisänen jatkaa.
Hän kannustaa läheisiä pitämään huolta omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot