JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viikon kysymys

Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestys alkoi 2.4. Onko ehdokkaat jo löytynyt?
Edelleen hakusessa.
Valitsen ehdokkaat vasta äänestyspäivänä.
Kyllä on jo ehdokkaat selvillä.
Valinnan vaikeutta kun kahdet vaalit samaan aikaan.
En aio/voi äänestää.

A-

A+

20230929122645

Juttuvinkki

Sano se!

Kerro se kuvin

Onnittele

Menovinkki

Yhdistysilmoitus

Palaute

20230929122645

Mitä jokaisen aikuisen tulisi tietää nuorten päihteiden käytöstä? – Vaatteet vaihtuvat vapeen

Uutiset
29.9.2023 11.37
Porvoon nuorisopalvelujen edustajat toivat tilaisuuteen sähkösavukkeita, jotta vanhemmat tietäisivät, miltä vapet haisevat.

Porvoon nuorisopalvelujen edustajat toivat tilaisuuteen sähkösavukkeita, jotta vanhemmat tietäisivät, miltä vapet haisevat.

Merja Forsman

POR­VOO, KES­KUS­TA Mitä mei­dän ai­kuis­ten tu­lee tie­tää nuor­ten päih­tei­den käy­tös­tä Por­voos­sa juu­ri nyt? Mis­tä tun­nis­tam­me, jos nuo­ri käyt­tää päih­tei­tä? Mitä se vape eli säh­kö­tu­pak­ka oi­kein on ja en­nen kaik­kea, mitä van­hem­pien pi­täi­si teh­dä, et­tei lap­si kään­tyi­si päih­tei­den puo­leen?

Lin­na­jo­en ylä­kou­lus­sa jär­jes­tet­tiin vii­me tiis­tai-il­ta­na ti­lai­suus, jos­sa kou­ral­li­nen asi­an­tun­ti­joi­ta ker­toi tär­keim­mät tär­pit van­hem­mil­le nuor­ten päih­tei­den käy­tös­tä.  

Ti­lai­suu­den jär­jes­ti Por­voon van­hem­pai­nyh­dis­tys ry.

Linnajoen rehtori Arttu Piispanen kertoi, millaista on arki yläkoulussa.

Linnajoen rehtori Arttu Piispanen kertoi, millaista on arki yläkoulussa.

Merja Forsman

Säh­kö­tu­pa­kois­ta on tul­lut il­miö

En­sim­mäi­sen pu­heen­vuo­ron piti Lin­na­jo­en reh­to­ri Art­tu Piis­pa­nen, joka ra­ot­ti por­voo­lai­sen ylä­kou­lun ar­kea.

– Ylä­kou­lui­käi­set ovat elä­män­sä mur­ros­vai­hees­sa. Hor­mo­nit hyr­rää­vät, ja se lait­taa ai­vot se­kai­sin. Vaik­ka nuo­ri voi ol­la ai­kui­sen mi­tas­sa, ai­vot ovat jos­kus 7–8-vuo­ti­aan ta­soa.

Piis­pa­sen mu­kaan ar­ki kou­lus­sa su­juu pää­o­sin hy­vin. Isom­pia vä­li­koh­tauk­sia on har­vem­min, mut­ta päih­tei­siin ylä­kou­lu­ar­jes­sa tör­mä­tään har­mil­li­sen usein.

– 1980-lu­vul­la oli tu­pak­ka­pai­kat, joi­hin men­tiin jou­kol­la röö­kil­le. Täl­lä het­kel­lä pe­rin­teis­tä tu­pak­kaa polt­taa noin 5–10 op­pi­las­ta, jois­ta eh­kä vii­si sään­nöl­li­ses­ti. Pe­rin­tei­ses­tä tu­pa­kas­ta ei siis tar­vit­se ol­la huo­lis­saan.

Mis­tä sit­ten pi­tää ol­la huo­lis­saan? Muun mu­as­sa nuus­kas­ta.

– Nuus­kaa käyt­tää mei­dän kou­lun op­pi­lais­ta jopa kym­me­net sa­tun­nai­ses­ti. Ko­ke­mat­to­mat ei­vät osaa pii­lot­taa nii­tä huu­len al­le ja jää­vät sit­ten kiin­ni. Muu­ten nuus­kaa on­kin mu­ka­va syl­jes­kel­lä ik­ku­noi­hin ja lat­ti­al­le.

Nuus­kan li­säk­si säh­kö­tu­pa­kat eli va­pet ovat mo­nien huu­lil­la.

– Säh­kö­tu­pa­koin­ti on ol­lut il­miö 2–3 vuot­ta, ja vape on var­mas­ti käy­te­tyin päih­de. Ves­san ohi kun kul­kee, hen­to ja miel­lyt­tä­vä­kin haju tart­tuu jos­kus nok­kaan, Piis­pa­nen ker­toi.

Lin­na­jo­en kou­lus­sa on lin­jat­tu, et­tä ves­saan saa men­nä vain yk­si hen­ki­lö ker­ral­laan. Ai­em­min yh­teen kop­piin saat­toi ah­tau­tua kym­me­nen­kin ih­mis­tä va­pet­ta­maan eli polt­ta­maan säh­kö­tu­pak­kaa. 

Al­ko­ho­liin ja kan­na­bik­seen liit­ty­viä ti­lan­tei­ta kou­lus­sa on noin 1–3 vuo­des­sa.

Elämänä Sankari ry:n Veera von Hertzen latasi tiukkaa faktaa nuorten päihteiden käytöstä.  Esimerkiksi sähkösavukkeissa voi olla yli keksi kertaa enemmän nikotiinia kuin perinteisessä tupakassa. – Nikotiini aiheuttaa vahvaa riippuvuutta, ja nuoret koukuttuvat aikuisia helpommin.

Elämänä Sankari ry:n Veera von Hertzen latasi tiukkaa faktaa nuorten päihteiden käytöstä. Esimerkiksi sähkösavukkeissa voi olla yli keksi kertaa enemmän nikotiinia kuin perinteisessä tupakassa. – Nikotiini aiheuttaa vahvaa riippuvuutta, ja nuoret koukuttuvat aikuisia helpommin.

Merja Forsman

Va­pet­ta­jat ovat va­li­tet­ta­vas­ti ko­e­ka­nii­ne­ja 

Koti on tär­kein eh­käi­se­vän päih­de­työn yk­sik­kö, pai­not­ti Vee­ra von Hert­zen eh­käi­se­vän Elä­mä­ni San­ka­ri -jär­jes­tös­tä. Elä­mä­ni San­ka­ri ry on eh­käi­se­vän päih­de­työn jär­jes­tö.

Von Hert­zen tu­tus­tut­ti van­hem­mat tuo­rei­siin ti­las­toi­hin: 4.–5.-luok­ka­lai­sis­ta por­voo­lais­ty­töis­tä 2,7 pro­sent­tia ja po­jis­ta 7,4 pro­sent­tia on käyt­tä­nyt säh­kö­sa­vuk­kei­ta vä­hin­tään ker­ran.

8.–9.-luok­ka­lai­sis­ta jopa puo­let va­pet­ta­vat jos­kus, ja kym­me­ne­so­sa käyt­tää va­pea päi­vit­täin.

– Säh­kö­tu­pa­kan vai­ku­tuk­sia ei ole tut­kit­tu. Em­me siis voi tie­tää, mit­kä ovat sen käy­tön pit­kän ai­ka­vä­lin seu­rauk­set. Va­pea polt­ta­vat ovat siis ko­e­ka­nii­ne­ja, von Hert­zen ker­toi.

Säh­kö­tu­pak­kaa myy­dään usein hou­kut­te­le­vis­sa pak­kauk­sis­sa, ja nii­tä käy­te­tään yh­des­sä ma­ku­nes­tei­den kans­sa. Ma­ku­nes­tei­den myyn­ti säh­kö­sa­vuk­kei­siin on kiel­let­ty Suo­mes­sa.

– Mo­net nuo­ret luu­le­vat, et­tä va­pet ovat ve­si­höy­ryä! von Hert­zen ker­toi.

Toi­sin kuin jot­kut us­ko­vat, vape ei ole har­mi­ton. Va­pes­sa voi ol­la yli kak­sin­ker­tai­nen mää­rä ni­ko­tii­nia pe­rin­tei­seen tu­pak­kaan näh­den ja usei­ta mui­ta­kin hai­tal­li­sia ai­nei­ta.

– Ni­ko­tii­ni ai­heut­taa vah­vaa riip­pu­vuut­ta, ja nuo­ret kou­kut­tu­vat ai­kui­sia hel­pom­min, von Hert­zen muis­tut­ti.

– Va­pes­sa ja ma­ku­nes­teis­sä on vaik­ka mitä ke­mi­kaa­le­ja, jois­ta ei edes tie­de­tä. Jos­kus ma­ku­nes­teet ovat jon­kun it­se te­ke­miä, von Hert­zen ker­toi.

Säh­kö­tu­pa­koi­ta nuo­ret os­ta­vat ikä­to­ve­reil­taan ja esi­mer­kik­si Snapc­ha­tis­ta ja Te­leg­ra­mis­ta.

Sähkösavukkeissa käytettävä makunesteet on kielletty Suomessa. Makunesteet sisältävät useita haitallisia aineita.

Sähkösavukkeissa käytettävä makunesteet on kielletty Suomessa. Makunesteet sisältävät useita haitallisia aineita.

Merja Forsman

Vah­vas­sa hu­ma­las­sa ker­ran kuus­sa

Al­ko­ho­lin suo­sio jat­kuu vuo­des­ta toi­seen. Sitä on ko­keil­lut liki 60 pro­sent­tia 8.–9.-luok­ka­lai­sis­ta por­voo­lai­sis­ta. Joka kym­me­nes on tosi hu­ma­las­sa ker­ran kuus­sa.

Pe­rin­tei­sen nuus­kan si­jaan mo­net käyt­tä­vät ni­ko­tii­ni­pus­se­ja, joi­den pur­kit voi­vat ol­la hy­vin­kin hou­kut­te­le­via nuo­ril­le. Ni­ko­tii­ni­pus­se­ja käyt­tää ty­töis­tä noin 6 pro­sent­tia ja po­jis­ta 12 pro­sent­tia sil­loin täl­löin tai päi­vit­täin.

Kan­na­bis­ta por­voo­lai­sis­ta 8.–9.-vuo­ti­ais­ta on ko­keil­lut noin 10 pro­sent­tia.

– Näi­tä lu­ku­ja kan­nat­ta men­nä kat­so­maan THL:n si­vuil­ta! von Hert­zen suo­sit­te­li pai­nok­kaas­ti.

Pu­heen­vuo­ros­saan hän ha­lu­si tuo­da esiin myös mui­ta riip­pu­vuuk­sia.  

– On tär­keä pu­hua päih­teis­tä, mut­ta myös toi­ses­ta riip­pu­vuu­des­ta: pu­he­li­mes­ta. Sen käyt­tö täyt­tää mo­nel­la kaik­ki riip­pu­vuu­den mer­kit. Kan­nus­tai­sin ra­jaa­maan pu­he­li­men käyt­töä ja il­tai­sin oli­si hyvä, et­tei pu­he­lin pää­tyi­si lain­kaan las­ten ja nuor­ten huo­nei­siin. Van­hem­mat voi­vat ol­la esi­merk­ki­nä, von Hert­zen kan­nus­ti.

Ra­jat on rak­kaut­ta

Van­hem­mat voi­vat vai­kut­taa las­ten­sa päih­tei­den käyt­töön. Oman mal­lin li­säk­si oli­si tär­ke­ää luo­da ko­dis­ta tur­val­li­nen tu­ki­sa­ta­ma, sa­noo von Hert­zen.

– Nuo­ri tah­too tul­la ra­kas­te­tuk­si sel­lai­se­na kuin on. Kaik­kien tun­tei­den tu­li­si ol­la sal­lit­tu­ja. On hyvä tie­tää, et­tä päih­tei­den on­gel­ma­käyt­tä­jis­tä mo­net pa­ke­ne­vat vai­kei­ta tun­tei­ta päih­teil­lä, von Hert­zen ker­toi.

Ko­to­na tu­li­si ol­la ra­jat, jois­ta pi­de­tään kiin­ni. Ra­jois­ta voi kes­kus­tel­la nuo­ren kans­sa osal­lis­ta­vas­ti.

– Suo­sit­te­len ko­to­na avoin­ta kom­mu­ni­koin­tia ja myös päih­teis­tä pu­hu­mis­ta. Ky­sel­kää nuo­ril­tan­ne kuu­lu­mi­sia, vaik­ka sai­sit­te vas­tauk­ses­ta mu­rah­duk­sia. Mitä avoi­mem­paa kes­kus­te­lu on ar­jes­sa, sitä hel­pom­pi on sit­ten pu­hua vai­keis­ta­kin asi­ois­ta.

Nuorisotyöntekijä Karin Rejman kertoi, että nuorisotila Zentran vessojen ulko-ovet jouduttiin poistamaan vapettamisen takia.

Nuorisotyöntekijä Karin Rejman kertoi, että nuorisotila Zentran vessojen ulko-ovet jouduttiin poistamaan vapettamisen takia.

Merja Forsman

Vaat­teet vaih­tu­vat va­peen

Va­pen käy­tön voi tun­nis­taa ime­läs­tä ha­jus­ta. Por­voon kau­pun­gin nuo­ri­so­pal­ve­lu­jen nuo­ri­so­työn­te­ki­jät Ka­rin Rej­man ja Jo­han­na Sjöb­lom kier­rät­ti­vät ti­lai­suu­des­sa pus­sil­lis­ta va­pe­ja ja ma­ku­tuok­su­ja.

– Tuok­su muis­tut­taa bo­dy­mis­te­ja, sik­si va­pen käy­tös­tä ei jää niin hel­pos­ti kiin­ni, Rej­man sa­noi.

Nuo­ri­so­työn­te­ki­jät tör­mää­vät säh­kö­sa­vuk­kee­seen va­li­tet­ta­van usein. Lin­na­jo­en ylä­kou­lun ohel­la nuo­ri­so­ti­la Zent­ras­sa on jou­dut­tu puut­tu­maan ves­sas­sa va­pet­ta­mi­seen.

– Jou­duim­me pois­ta­maan ves­so­jen ul­ko-ovet, kos­ka niis­sä käy­tiin ai­em­min po­ru­kal­la va­pet­ta­mas­sa. Zent­ra on iso tila, jo­ten va­li­tet­ta­vas­ti me em­me ai­na näe, jos joku va­pet­taa, Rej­man ker­toi.

Zent­ras­sa nuor­ten säh­kö­tu­pa­kat ta­ka­va­ri­koi­daan, nuo­rel­le ju­tel­laan ai­hees­ta ja van­hem­mil­le il­moi­te­taan ta­pah­tu­nees­ta. 

– Va­pet ja muut päih­teet ovat lait­to­mia, jo­ten em­me saa an­taa nii­tä nuo­ril­le. Vaik­ka on nii­tä­kin van­hem­pia, jot­ka pyy­tä­vät an­ta­maan va­pen ta­kai­sin lap­sel­leen, Rej­man sa­noi.

Va­pet­ta­mi­ses­ta kie­li­vät tuok­sun li­säk­si ko­tiin ker­ty­vät USB-la­tu­rit ja ka­toi­le­vat vaat­teet.

– Hy­vin usein nä­em­me, et­tä nuo­ret kau­pit­te­le­vat vaat­tei­taan ja os­ta­vat sil­lä ra­hal­la va­pe­ja. Toi­saal­ta nä­kyy sitä, et­tä jol­lain toi­sel­la nuo­rel­la on­kin enem­män ra­haa kuin voi­si ku­vi­tel­la, Sjöb­lom sa­noi.

Nuorisotyöntekijä Johanna Sjöblom kertoi, että perheen mallilla ja tuella on merkitystä lapselle, ja että mielekäs tekeminen ja harrastukset auttavat pysymään irti päihteistä.

Nuorisotyöntekijä Johanna Sjöblom kertoi, että perheen mallilla ja tuella on merkitystä lapselle, ja että mielekäs tekeminen ja harrastukset auttavat pysymään irti päihteistä.

Merja Forsman

Van­hem­pi, olet lap­sel­le­si tär­keä

Yh­teen­kuu­lu­vuu­den tun­ne ja so­si­aa­li­nen pai­ne ovat useil­le nuo­ril­le suu­rim­mat syyt käyt­tää päih­tei­tä. Päih­teet kiin­nos­ta­vat myös sik­si, et­tä on niin sa­no­tus­ti tyl­sää.

– Jos nuo­ril­la ei ole pa­rem­paa­kaan te­ke­mis­tä, päih­teet al­ka­vat kiin­nos­taa. Sik­si meil­lä on Por­voos­sa päih­teet­tö­miä ti­lo­ja, jot­ka ovat au­ki myös il­tai­sin sekä har­ras­ta­mi­sen mal­li. Nuo­ril­la pi­tää ol­la jo­tain mie­le­käs­tä te­ke­mis­tä. Tut­ki­mus­ten mu­kaan har­ras­tuk­set aut­ta­vat nuo­ria py­sy­mään kai­dal­la tiel­lä, Sjöb­lom ker­toi.

Ys­tä­vien mer­ki­tys nuo­re­na ko­ros­tuu, mut­ta ys­tä­vät ei­vät kor­vaa van­hem­pia.

– Vuon­na 2015 teh­dyn eu­roop­pa­lais­tut­ki­muk­sen mu­kaan ne per­heet, jois­sa vie­te­tään eni­ten ai­kaa yh­des­sä, ovat on­nel­li­sim­pia. Olen var­ma, et­tä se pä­tee vie­lä­kin, Sjöb­lom sa­noi.

Por­voon nuo­ri­so­pal­ve­lu jär­jes­tää vuo­sit­tain 5.-luok­ka­lai­sil­le ky­se­lyn Koh­ti mur­ro­si­kää -tee­ma­tun­nil­la. Yk­si ky­sy­myk­sis­tä on, mitä lap­set kai­pai­si­vat li­sää elä­mään­sä. Tänä vuon­na on yk­si asia nous­sut yli mui­den: enem­män ai­kaa van­hem­pien kans­sa.

– Olet­te tosi tär­kei­tä lap­sil­len­ne, Sjöb­lom huo­maut­ti.

Mika Seikku, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen Nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden esihenkilö, muistutti: – Tiedä, missä nuoresi on ja kenen kanssa hän liikkuu.

Mika Seikku, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen Nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden esihenkilö, muistutti: – Tiedä, missä nuoresi on ja kenen kanssa hän liikkuu.

Merja Forsman

Tie­dä, mis­sä lap­se­si liik­kuu

Il­lan vii­mei­sen pu­heen­vuo­ron pi­tä­jä, Mika Seik­ku, toi­mii nuor­ten mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lui­den esi­hen­ki­lö­nä Itä-Uu­den­maan hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la.

Seik­ku on teh­nyt uran ri­kos­seu­raa­mus­lai­tok­ses­sa. Hä­nen  vies­tin­sä on ki­tey­tet­tä­vis­sä yh­teen lau­see­seen:

– Tie­dä, mis­sä nuo­re­si on ja ke­nen kans­sa hän liik­kuu. 

»» Ti­lai­suut­ta tu­ki­vat Suo­men Van­hem­pain­liit­to ja Uu­den­maan Osuus­pank­ki.

Tarvitsemme suostumuksesi tarjotaksemme personoitua palvelua

Palvelu ja sen 0 kolmannen osapuolen toimittajat keräävät henkilötietoja (esim. IP-osoite tai laitetunniste) käyttäen evästeitä ja muita teknisiä keinoja tietojen tallentamiseen ja lukemiseen laitteellasi tarjotakseen sinulle tarkoituksenmukaisia mainoksia ja parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen.

Palvelu ja sen kumppanit tarvitsevat suostumuksesi seuraaviin:

Tarkoitukset

Evästeet, laitteet tai vastaavat verkkotunnisteet (esimerkiksi kirjautumisperusteiset tunnisteet, satunnaisesti määritetyt tunnisteet, verkkopohjaiset tunnisteet) sekä muut tiedot (esimerkiksi selaimen tyyppi ja tiedot, kieli, näytön koko, tuetut tekniikat jne.) voidaan tallentaa laitteellesi tai lukea laitteellasi laitteen tunnistamiseksi joka kerta, kun se muodostaa yhteyden sovellukseen tai verkkosivustoon yhdessä tai useammassa tässä esitetyssä tarkoituksessa.

Mainonta ja sisältö voidaan yksilöidä profiilin perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä mainontaa tai sisältöä varten. Mainosten ja sisällön tehokkuutta voidaan mitata. Raportit voidaan luoda oman ja muiden toiminnan perusteella.

Tiedot toiminnastasi tässä palvelussa, kuten vuorovaikutuksestasi mainosten tai sisällön kanssa, voivat olla erittäin hyödyllisiä tuotteiden ja palveluiden parantamiseksi ja uusien tuotteiden ja palveluiden rakentamiseksi käyttäjien vuorovaikutuksen, yleisön tyypin jne. perusteella. Tämä erityinen tarkoitus ei sisällä käyttäjäprofiilien ja tunnisteiden kehittämistä tai parantamista.

Erityisominaisuudet

Hyväksynnälläsi tarkkaa sijaintiasi (alle 500 metrin säteellä) voidaan käyttää tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

Hyväksynnälläsi tiettyjä laitettasi koskevia ominaisuuksia saatetaan pyytää ja käyttää erottamaan se muista laitteista (kuten asennetut fontit tai laajennukset, näyttösi resoluutio) tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

Hyväksymällä sallit tietojesi käsittelyn. Suostumuksesi koskee tätä palvelua, hyväksymättä jättäminen voi vaikuttaa asiakaskokemukseesi. Jotkut teknologiat saattavat perustella tietojen käsittelyä oikeutetulla edulla, voit vastustaa tätä tai muuttaa muita asetuksia klikkaamalla "Asetukset" linkkiä.

Tietosuoja