Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Porvoon nuorisopalvelujen edustajat toivat tilaisuuteen sähkösavukkeita, jotta vanhemmat tietäisivät, miltä vapet haisevat.
Merja Forsman
PORVOO, KESKUSTA Mitä meidän aikuisten tulee tietää nuorten päihteiden käytöstä Porvoossa juuri nyt? Mistä tunnistamme, jos nuori käyttää päihteitä? Mitä se vape eli sähkötupakka oikein on ja ennen kaikkea, mitä vanhempien pitäisi tehdä, ettei lapsi kääntyisi päihteiden puoleen?
Linnajoen yläkoulussa järjestettiin viime tiistai-iltana tilaisuus, jossa kourallinen asiantuntijoita kertoi tärkeimmät tärpit vanhemmille nuorten päihteiden käytöstä.
Tilaisuuden järjesti Porvoon vanhempainyhdistys ry.
Linnajoen rehtori Arttu Piispanen kertoi, millaista on arki yläkoulussa.
Merja Forsman
Sähkötupakoista on tullut ilmiö
Ensimmäisen puheenvuoron piti Linnajoen rehtori Arttu Piispanen, joka raotti porvoolaisen yläkoulun arkea.
– Yläkouluikäiset ovat elämänsä murrosvaiheessa. Hormonit hyrräävät, ja se laittaa aivot sekaisin. Vaikka nuori voi olla aikuisen mitassa, aivot ovat joskus 7–8-vuotiaan tasoa.
Piispasen mukaan arki koulussa sujuu pääosin hyvin. Isompia välikohtauksia on harvemmin, mutta päihteisiin yläkouluarjessa törmätään harmillisen usein.
– 1980-luvulla oli tupakkapaikat, joihin mentiin joukolla röökille. Tällä hetkellä perinteistä tupakkaa polttaa noin 5–10 oppilasta, joista ehkä viisi säännöllisesti. Perinteisestä tupakasta ei siis tarvitse olla huolissaan.
Mistä sitten pitää olla huolissaan? Muun muassa nuuskasta.
– Nuuskaa käyttää meidän koulun oppilaista jopa kymmenet satunnaisesti. Kokemattomat eivät osaa piilottaa niitä huulen alle ja jäävät sitten kiinni. Muuten nuuskaa onkin mukava syljeskellä ikkunoihin ja lattialle.
Nuuskan lisäksi sähkötupakat eli vapet ovat monien huulilla.
– Sähkötupakointi on ollut ilmiö 2–3 vuotta, ja vape on varmasti käytetyin päihde. Vessan ohi kun kulkee, hento ja miellyttäväkin haju tarttuu joskus nokkaan, Piispanen kertoi.
Linnajoen koulussa on linjattu, että vessaan saa mennä vain yksi henkilö kerrallaan. Aiemmin yhteen koppiin saattoi ahtautua kymmenenkin ihmistä vapettamaan eli polttamaan sähkötupakkaa.
Alkoholiin ja kannabikseen liittyviä tilanteita koulussa on noin 1–3 vuodessa.
Elämänä Sankari ry:n Veera von Hertzen latasi tiukkaa faktaa nuorten päihteiden käytöstä. Esimerkiksi sähkösavukkeissa voi olla yli keksi kertaa enemmän nikotiinia kuin perinteisessä tupakassa. – Nikotiini aiheuttaa vahvaa riippuvuutta, ja nuoret koukuttuvat aikuisia helpommin.
Merja Forsman
Vapettajat ovat valitettavasti koekaniineja
Koti on tärkein ehkäisevän päihdetyön yksikkö, painotti Veera von Hertzen ehkäisevän Elämäni Sankari -järjestöstä. Elämäni Sankari ry on ehkäisevän päihdetyön järjestö.
Von Hertzen tutustutti vanhemmat tuoreisiin tilastoihin: 4.–5.-luokkalaisista porvoolaistytöistä 2,7 prosenttia ja pojista 7,4 prosenttia on käyttänyt sähkösavukkeita vähintään kerran.
8.–9.-luokkalaisista jopa puolet vapettavat joskus, ja kymmenesosa käyttää vapea päivittäin.
– Sähkötupakan vaikutuksia ei ole tutkittu. Emme siis voi tietää, mitkä ovat sen käytön pitkän aikavälin seuraukset. Vapea polttavat ovat siis koekaniineja, von Hertzen kertoi.
Sähkötupakkaa myydään usein houkuttelevissa pakkauksissa, ja niitä käytetään yhdessä makunesteiden kanssa. Makunesteiden myynti sähkösavukkeisiin on kielletty Suomessa.
– Monet nuoret luulevat, että vapet ovat vesihöyryä! von Hertzen kertoi.
Toisin kuin jotkut uskovat, vape ei ole harmiton. Vapessa voi olla yli kaksinkertainen määrä nikotiinia perinteiseen tupakkaan nähden ja useita muitakin haitallisia aineita.
– Nikotiini aiheuttaa vahvaa riippuvuutta, ja nuoret koukuttuvat aikuisia helpommin, von Hertzen muistutti.
– Vapessa ja makunesteissä on vaikka mitä kemikaaleja, joista ei edes tiedetä. Joskus makunesteet ovat jonkun itse tekemiä, von Hertzen kertoi.
Sähkötupakoita nuoret ostavat ikätovereiltaan ja esimerkiksi Snapchatista ja Telegramista.
Sähkösavukkeissa käytettävä makunesteet on kielletty Suomessa. Makunesteet sisältävät useita haitallisia aineita.
Merja Forsman
Vahvassa humalassa kerran kuussa
Alkoholin suosio jatkuu vuodesta toiseen. Sitä on kokeillut liki 60 prosenttia 8.–9.-luokkalaisista porvoolaisista. Joka kymmenes on tosi humalassa kerran kuussa.
Perinteisen nuuskan sijaan monet käyttävät nikotiinipusseja, joiden purkit voivat olla hyvinkin houkuttelevia nuorille. Nikotiinipusseja käyttää tytöistä noin 6 prosenttia ja pojista 12 prosenttia silloin tällöin tai päivittäin.
Kannabista porvoolaisista 8.–9.-vuotiaista on kokeillut noin 10 prosenttia.
– Näitä lukuja kannatta mennä katsomaan THL:n sivuilta! von Hertzen suositteli painokkaasti.
Puheenvuorossaan hän halusi tuoda esiin myös muita riippuvuuksia.
– On tärkeä puhua päihteistä, mutta myös toisesta riippuvuudesta: puhelimesta. Sen käyttö täyttää monella kaikki riippuvuuden merkit. Kannustaisin rajaamaan puhelimen käyttöä ja iltaisin olisi hyvä, ettei puhelin päätyisi lainkaan lasten ja nuorten huoneisiin. Vanhemmat voivat olla esimerkkinä, von Hertzen kannusti.
Rajat on rakkautta
Vanhemmat voivat vaikuttaa lastensa päihteiden käyttöön. Oman mallin lisäksi olisi tärkeää luoda kodista turvallinen tukisatama, sanoo von Hertzen.
– Nuori tahtoo tulla rakastetuksi sellaisena kuin on. Kaikkien tunteiden tulisi olla sallittuja. On hyvä tietää, että päihteiden ongelmakäyttäjistä monet pakenevat vaikeita tunteita päihteillä, von Hertzen kertoi.
Kotona tulisi olla rajat, joista pidetään kiinni. Rajoista voi keskustella nuoren kanssa osallistavasti.
– Suosittelen kotona avointa kommunikointia ja myös päihteistä puhumista. Kyselkää nuoriltanne kuulumisia, vaikka saisitte vastauksesta murahduksia. Mitä avoimempaa keskustelu on arjessa, sitä helpompi on sitten puhua vaikeistakin asioista.
Nuorisotyöntekijä Karin Rejman kertoi, että nuorisotila Zentran vessojen ulko-ovet jouduttiin poistamaan vapettamisen takia.
Merja Forsman
Vaatteet vaihtuvat vapeen
Vapen käytön voi tunnistaa imelästä hajusta. Porvoon kaupungin nuorisopalvelujen nuorisotyöntekijät Karin Rejman ja Johanna Sjöblom kierrättivät tilaisuudessa pussillista vapeja ja makutuoksuja.
– Tuoksu muistuttaa bodymisteja, siksi vapen käytöstä ei jää niin helposti kiinni, Rejman sanoi.
Nuorisotyöntekijät törmäävät sähkösavukkeeseen valitettavan usein. Linnajoen yläkoulun ohella nuorisotila Zentrassa on jouduttu puuttumaan vessassa vapettamiseen.
– Jouduimme poistamaan vessojen ulko-ovet, koska niissä käytiin aiemmin porukalla vapettamassa. Zentra on iso tila, joten valitettavasti me emme aina näe, jos joku vapettaa, Rejman kertoi.
Zentrassa nuorten sähkötupakat takavarikoidaan, nuorelle jutellaan aiheesta ja vanhemmille ilmoitetaan tapahtuneesta.
– Vapet ja muut päihteet ovat laittomia, joten emme saa antaa niitä nuorille. Vaikka on niitäkin vanhempia, jotka pyytävät antamaan vapen takaisin lapselleen, Rejman sanoi.
Vapettamisesta kielivät tuoksun lisäksi kotiin kertyvät USB-laturit ja katoilevat vaatteet.
– Hyvin usein näemme, että nuoret kaupittelevat vaatteitaan ja ostavat sillä rahalla vapeja. Toisaalta näkyy sitä, että jollain toisella nuorella onkin enemmän rahaa kuin voisi kuvitella, Sjöblom sanoi.
Nuorisotyöntekijä Johanna Sjöblom kertoi, että perheen mallilla ja tuella on merkitystä lapselle, ja että mielekäs tekeminen ja harrastukset auttavat pysymään irti päihteistä.
Merja Forsman
Vanhempi, olet lapsellesi tärkeä
Yhteenkuuluvuuden tunne ja sosiaalinen paine ovat useille nuorille suurimmat syyt käyttää päihteitä. Päihteet kiinnostavat myös siksi, että on niin sanotusti tylsää.
– Jos nuorilla ei ole parempaakaan tekemistä, päihteet alkavat kiinnostaa. Siksi meillä on Porvoossa päihteettömiä tiloja, jotka ovat auki myös iltaisin sekä harrastamisen malli. Nuorilla pitää olla jotain mielekästä tekemistä. Tutkimusten mukaan harrastukset auttavat nuoria pysymään kaidalla tiellä, Sjöblom kertoi.
Ystävien merkitys nuorena korostuu, mutta ystävät eivät korvaa vanhempia.
– Vuonna 2015 tehdyn eurooppalaistutkimuksen mukaan ne perheet, joissa vietetään eniten aikaa yhdessä, ovat onnellisimpia. Olen varma, että se pätee vieläkin, Sjöblom sanoi.
Porvoon nuorisopalvelu järjestää vuosittain 5.-luokkalaisille kyselyn Kohti murrosikää -teematunnilla. Yksi kysymyksistä on, mitä lapset kaipaisivat lisää elämäänsä. Tänä vuonna on yksi asia noussut yli muiden: enemmän aikaa vanhempien kanssa.
– Olette tosi tärkeitä lapsillenne, Sjöblom huomautti.
Mika Seikku, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen Nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden esihenkilö, muistutti: – Tiedä, missä nuoresi on ja kenen kanssa hän liikkuu.
Merja Forsman
Tiedä, missä lapsesi liikkuu
Illan viimeisen puheenvuoron pitäjä, Mika Seikku, toimii nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden esihenkilönä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella.
Seikku on tehnyt uran rikosseuraamuslaitoksessa. Hänen viestinsä on kiteytettävissä yhteen lauseeseen:
– Tiedä, missä nuoresi on ja kenen kanssa hän liikkuu.
»» Tilaisuutta tukivat Suomen Vanhempainliitto ja Uudenmaan Osuuspankki.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot