JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viikon kysymys

Miten vietät talvilomasi?
Sukset luistaa.
Matkalaukkujen kera.
Sohvalla huilaillaan.
Duunii, duunii..
Palataan asiaan ensi vuonna.

A-

A+

20191212113715

Juttuvinkki

Sano se!

Kerro se kuvin

Onnittele

Menovinkki

Yhdistysilmoitus

Palaute

20191212113545

Sisarukset loivat tarinan possuystävästä – Ville Vallgrenin elämä avautuu uudella tavalla

Uutiset
15.12.2019 13.05

VAN­HA-POR­VOO Por­voon mu­se­oyh­dis­tys on jul­kais­sut ku­vi­te­tun te­ok­sen "Vil­le Val­lg­ren ja pos­su­ys­tä­vä", joka on suun­nat­tu kai­ke­ni­käi­sil­le. Te­os­ta tu­ke­va näyt­te­ly avau­tui Hol­min ta­los­sa vii­me vii­kol­la.

Kir­jas­sa on poi­min­to­ja ku­van­veis­tä­jä Vil­le Val­lg­re­nin (1855–1940) vä­rik­kääs­tä elä­mäs­tä: 15.12. syn­ty­neen tai­tei­li­jan lap­suu­des­ta Por­voos­sa, ys­tä­vyy­des­tä Al­bert Edel­fel­tin kans­sa, elä­mäs­tä Pa­rii­sis­sa ja ys­tä­vis­tä poh­jois­mai­ses­sa tai­tei­li­ja­yh­tei­sös­sä.

–?Teos so­pii erit­täin hy­vin mei­dän tee­maan, kos­ka Val­lg­ren on tär­keim­piä tai­tei­li­joi­tam­me. Hol­min talo han­kit­tiin mu­se­oyh­dis­tyk­sel­le vuon­na 1919 ja avat­tiin Vil­le Val­lg­ren -mu­se­o­na vuon­na 1925. Mu­seo muut­ti ni­men­sä Edel­felt–Val­lg­ren-mu­se­ok­si 1950-lu­vul­la, Por­voon mu­se­on mu­se­on­joh­ta­ja Ma­ri­na Ca­ta­ni ker­toi kir­jan ja näyt­te­lyn tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa.

Val­lg­re­nin elä­män ja tai­teen pu­nai­se­na lan­ka­na on rak­kaus tai­tee­seen. Kir­ja am­men­taa tai­de­his­to­ri­as­ta ja elä­män­vai­heis­ta. Te­ok­sen ak­va­rel­li­ku­vi­tus ja ker­ron­ta joh­dat­ta­vat tai­tei­li­jan maa­il­maan.

–?Al­bert Edel­felt oli ai­koi­naan teh­nyt Vil­les­tä ja hä­nen vai­mos­taan An­toi­net­te Råst­rö­mis­tä (1858–1911) kau­niin kak­sois­muo­to­ku­van, joka on Gö­te­bor­gis­sa, Ca­ta­ni sa­noi.

Possuteema näkyy Porvoon museon Holmin talon näyttelyssä, joka perustuu uutuusteokseen "Ville Vallgren ja possuystävä". – Tunnettua oli, että Vallgrenin perheessä lemmikkipossu syötiin jouluna, museonjohtaja Marina Catani muistutti.

Possuteema näkyy Porvoon museon Holmin talon näyttelyssä, joka perustuu uutuusteokseen "Ville Vallgren ja possuystävä". – Tunnettua oli, että Vallgrenin perheessä lemmikkipossu syötiin jouluna, museonjohtaja Marina Catani muistutti.

Marko Wahlström

"Vil­le piti por­sai­ta eri­tyi­sen vii­sai­na eläi­mi­nä"

Kir­jan teks­tin on kir­joit­ta­nut mu­se­o­leh­to­ri ja tai­de­his­to­ri­oit­si­ja Mar­ga­ret­ha Jäm­bäck Por­voon mu­se­os­ta. Hän on toi­mi­nut myös opet­ta­ja­na, lu­en­noit­si­ja­na ja kir­joit­ta­nut tai­de­ar­vos­te­lui­ta.

–?Val­lg­re­nin per­hees­sä oli lem­mik­ki­pos­su, joka on kir­jas­sa kuun­te­li­jan roo­lis­sa. Vil­le an­toi ym­mär­tää, et­tä pos­su oli lem­pie­läin ja hän piti nii­tä (por­sai­ta) eri­tyi­sen vii­sai­na eläi­mi­nä. Hän oli yleen­sä­kin eläin­ten ys­tä­vä, Jäm­bäck sa­noi.

Kir­kon­mä­el­lä si­jait­se­va ra­vin­to­la Si­ca­pel­le on saa­nut ni­men­sä Val­lg­re­nin per­heen lem­mik­ki­pos­sus­ta.

–?Kir­jaa teh­des­sä luin Vil­le Val­lg­re­nin elä­mäs­tään kir­joit­ta­mat, jois­sa hän oli hy­vin avoin, ei­kä sa­lail­lut asi­oi­ta niin pal­jon. Te­os­ta teh­des­säm­me avau­tui myös pal­jon uut­ta ar­kis­to­ma­te­ri­aa­lia, Jäm­bäck jat­koi.

Ker­to­ja­na kir­jas­sa on ää­nes­sä Vil­le Val­lg­ren. Val­lg­ren oli syn­ty­nyt Por­voos­sa, mut­ta asui Es­poon Lep­pä­vaa­ras­sa, jos­sa por­saat oli­vat hä­nen lem­mik­ke­jään use­an vuo­den ajan.

Stel­la Par­land -pal­kit­tu por­voo­lais­ku­vit­ta­ja

Por­voo­lai­nen ku­vit­ta­ja ja sar­ja­ku­va­piir­tä­jä Fi­lip­pa Hel­la on to­teut­ta­nut kir­jan her­kän ak­va­rel­li­ku­vi­tuk­sen. Hän sai ai­kai­sem­min tänä vuon­na Svens­ka kul­tur­fon­de­nin Stel­la Par­land -pal­kin­non.

–?Haas­ta­vin­ta oli esi­mer­kik­si yh­dis­tää mai­se­ma ja hah­mo toi­siin­sa, Hel­la kom­men­toi pas­tel­li­mais­ten ku­vi­tus­ten työs­tä­mis­tä.

Hel­la tun­ne­taan myös Al­got den sorg­mo­di­ge -sar­ja­ku­va­hah­mos­taan. Hän oh­jaa Tai­de­teh­taan per­he­työ­pa­jo­ja sekä sar­ja­ku­va­piir­tä­mi­seen ja ku­va­tai­tee­seen liit­ty­viä työ­pa­jo­ja kou­luis­sa ja mu­se­ois­sa.

Kir­jaa on pai­net­tu suo­mek­si ja ruot­sik­si

Kir­jaa myy­dään Hol­min ta­los­sa hin­taan 20 eu­roa. Uu­si teos on jul­kais­tu suo­mek­si ja ruot­sik­si.

–?Kir­jaa on pai­net­tu yh­teen­sä 1?500 kap­pa­let­ta, Mar­ga­ret­ha Jäm­bäck ker­toi.

Kir­jaa ovat tu­ke­neet Ak­ti­a­sää­tiö Por­voo, Svens­ka kul­tur­fon­den, Eugè­ne, Eli­sa­beth och Bir­git Nygréns stif­tel­se ja Free­lan­cer-graa­fi­kot.

Teks­tin suo­men­nok­ses­ta vas­taa por­voo­lai­nen Han­ni­ma­ri Hei­no sekä graa­fi­ses­ta suun­nit­te­lus­ta por­voo­lai­set Kai­sa ja Chris­tof­fer Leka. Kir­ja on pai­net­tu liet­tu­a­lai­ses­sa Bal­to prin­tis­sä.

»» Eri­kois­näyt­te­ly "Vil­le Val­lg­ren ja pos­su­ys­tä­vä" Hol­min ta­los­sa (Vä­li­ka­tu 11) 2.2.2020 as­ti. Esil­lä Fi­lip­pa Hel­lan ja Mar­ga­ret­ha Jäm­bec­kin uu­den kir­jan al­ku­pe­räis­ku­vi­tuk­sia. Avoin­na jou­lun ai­kaan kes­ki­vi­kos­ta sun­nun­tai­hin kel­lo 12–16, sul­jet­tu kes­ki­viik­ko­na 25.12., tors­tai­na 26.12. ja kes­ki­viik­ko­na 1.1.