Viikon kysymys
A-
A+
Loviisalaiset Juha ja Tina Karvonen ovat tunteneet toisensa ekaluokkalaisesta lähtien.
Mika Laine
LOVIISA Ei pidä elää ”sitku”-elämää. Unelmia kannattaa alkaa toteuttaa pikkuhiljaa vaikka heti. Voi aloittaa ihan pienestä. Näin ajatteli loviisalainen Tina Karvonen seitsemän vuotta sitten kaivellessaan säästöpossun sisuksia ja tutkiessaan taskunpohjia. Pulloistakin sai muutaman kolikon kaupan palautusautomaatista. Kolikot hän laittoi talteen, ja hiljalleen ne lisääntyivät, kuten kolikoilla on tapana, jos ne eivät loju ympäriinsä.
Tinalla oli unelma omasta kodista ulkomailla. Nyt Tina ja Juha Karvosella on koti Italiassa ja Ranskassa, ainakin melkein. Italian-koti on lähes valmis, ja kauniisti sisustettu, ja lähistöllä pariskunnalla on vielä oma oliivilehtokin. Sen sijaan Ranskan tuleva koti on vielä täysin vaiheessa, sillä entinen kirkko vaatii vielä hurjaa remonttia ja lupaviidakossa kahlaamista.
– Kauppakirjat allekirjoitettiin vihdoin tammikuussa. Emme saaneet avaimia uuteen kotiimme, koska siinä ei ole ovia. Ei ole ikkunoitakaan, ja katto vuotaa, Tina ja Juha kertovat.
Tina on taiteellinen ihminen, joka rakastaa kaikkea kaunista. Kun kaupantekopäivä vihdoin vuosien odottelun jälkeen koitti, Tina päätti räväyttää. Hän puki ylleen kimaltavan paljettipuseron. Pitihän kauan odotettua hetkeä juhlistaa.
– Kun auringonvalo osui huoneeseen, se säihkyi kauttaaltaan minun paljettipuseroni ansiosta, Tina nauraa.
Ei sillä, että remontoitavien kohteiden ostaminen ja remontoiminen ulkomailla olisi mitään bling blingiä. Kaukana se on loisteesta, ainakin ajoittain. Byrokratian rattaat ovat oikukkaat ja hitaat.
– Monta kertaa olemme iloinneet ja taas pudonneet maan pinnalle. Matto on vedetty alta, ja sitten taas olemme sinnikkäästi jatkaneet eteenpäin, Juha ja Tina toteavat.
Kuljetaanpa muistojen polkua kohti ranskalaista 1800-luvulla rakennettua, hylättyä kirkkoa. Polulle Karvoset päätyivät, kun Juha oli aiemmin laittanut Tinalle linkin kirkon myynti-ilmoitukseen. Olihan Tina katsellut kirkkoja, linnoja ja taloja jo pitkään, mutta nyt kolahti, ja lujasti. Joku tässä rappiotilassa olevassa ylväässä rakennuksessa vetosi Tinan romanttiseen sieluun. He lensivät Italiasta päiväseltään katsomaan tulevaa kotiaan.
– Kirkko alkoi häämöttää metsän keskeltä. Ensiksi näin tornin ja sitten fasadin. Muratit olivat vallanneet maan, ja ne kiipeilivät ylös pitkin valtavien tammien runkoja. Hetki oli sadunomainen, kun Prinsessa Ruususesta. Minun silmissäni kaikki näytti oikein hyvältä, Tina muistelee taianomaista hetkeä.
Mutta mitä näki puoliso edessään? Valtavan määrän työtä sekä hyvin kalliin remontin. Graffiteissakin luki jotain vähemmän kaunista, sillä vandaalit olivat kulkeneet läpi vanhan rakennuksen maaleineen. Tinan onneksi myös Juhalla on taipumus nähdä potentiaalia siellä missä sitä on.
– Teimme tarjouksen samana iltana. Siitä alkoi monimutkainen tarjousrumba eipäs-juupas-vaiheineen, Juha ja Tina kertovat.
Tina Ja Juha Karvonen ovat remontoineet ja sisustaneet Loviisan-kotinsa viihtyisäksi.
Mika Laine
Kun paikallinen notaari sitten alkoi tehdä tutkimuksiaan, Karvoset jopa laskivat tarjoustaan. Puoli vuotta ensimmäisen tarjouksen jälkeen kävi ilmi muun muassa, että kirkko sijaitsee luonnonsuojelualueella, mikä tiukentaa remonttilupia. Edellisillä omistajilla olivat luvat olleet kunnossa, mutta ne olivat menneet jo aikaa sitten umpeen. Kirkosta kodiksi -unelma näytti ikävästi kapenevan.
– Kävi myös ilmi, että seuraava kaavamuutos tulee vasta 2 – 4 vuoden kuluttua. Silloin voimme hakea lupia muutoksiin, joilla kirkko mahdollisesti saadaan asuttavaan kuntoon, Juha ja Tina kertovat.
Juha hoiti enimmäkseen byrokratiarumban Italian-kotia ostettaessa, mutta Ranskan projektista on Tina ollut enimmäkseen vastuussa. Kumpikaan ei puhu sujuvaa italiaa tai ranskaa. Vastapuolen englanti on taas heikkoa tai olematonta.
– Onneksi on käännösohjelmat, Tina nauraa.
Nyt tilanne on valoisampi, kun kaupat on tehty, ja Karvosilla on viranomaisten suullinen lupa anoa erityislupia korjaustöihin. Suullinen lupa voi tuntua heiveröiseltä, mutta Tina ja Juha ovat eri mieltä.
– Se tarkoittaa sitä, että viranomaisetkin haluavat säilyttää arvokkaan rakennuksen. Ettei hieno kirkko täysin tuhoutuisi. Se tuntuu hyvältä. Ja asioilla on tapana aina sumpliutua, Juha huomauttaa.
Oma oliivilehto oli yksi Karvosten unelmista. Sieltä he saavat hienoa oliiviöljyä vuosittain.
Karvosten kotialbumi
Aiemmin Karvoset olivat ostaneet Helsingin Kruununhaasta pittoreskin kattohuoneiston, jonka he remontoivat sisustivat kauniiksi. Myynnissä huoneistosta sai mukavasti taloudellista tukea ulkomaanprojekteille.
– Olemme olleet välillä hullunrohkeita, mutta olen sitä mieltä, että unelmista täytyy pitää kiinni. Jos elää ”sitku”-elämää, ei koskaan ole oikea hetki toteuttaa niitä, Tina hymyilee.
Tuoreet oliivinviljelijät ovat innoissaan oliivitarhastaan Italian Liguriassa. He saivat vähän yli 300 kilon Taggiasca-lajikkeen sadosta noin 50 litraa oliiviöljyä. Se meni kuin kuumille kiville, kun Tina laittoi myynti-ilmoituksen Facebookiin. Tällä hetkellä Karvosilla on kolme kotia, sillä ulkomaankohteiden lisäksi Loviisan Suolatorilla sijaitseva kaunis talo on heille vähän kuin kesämökki. Elämä Italiassa ja tulevaisuudessa myös Ranskassa on herättänyt Tinassa bisnesidean, jonka voisi toteuttaa Loviisan-kodissa muutenkin kuin oliiviöljyä myymällä. Tina on taiteenalan ammattilainen, ja hän on oppinut tuntemaan paikalliset kirpputorit läpikotaisin. Nyt hän hahmottelee mielessään vintage-tyylisen puodin perustamista Loviisaan. Unelmista, intohimosta ja harrastuksesta on siis kehkeytymässä hänelle myös työ.
– Lisäksi voin tarjota suunnittelupalveluita. Olen aina ollut kiinnostunut ekologisuudesta, ja lentäminen maiden välillä on mietityttänyt minua. Hankkiessani myytävää puotiini en ainakaan kulkisi tyhjin käsin maasta toiseen, Tina pohtii.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot