Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Koordinaattori Nina Toivanen on Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palkkaama ainoa työntekijä kumppanuustalossa. – Eri järjestöillä on palkattuja työntekijöitä, jotka kokonaan tai osittain työskentelevät Myötätuulessa, hän kertoo.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen koordinoimalla kumppanuustalo Myötätuulella on takana reilu kaksi kuukautta toimintaa. Talolla kokoontuu ryhmiä joka arkipäivä tai yksi–kaksi kertaa kuukaudessa.
– Pikkuhiljaa kävijämäärät ovat lisääntyneet ryhmissä. Yhteismäärä syyskuun alusta lokakuun loppuun oli lähes 400 käyntiä, talon koordinaattorina työskentelevä Nina Toivanen iloitsee.
– Viikonloppuisin meillä ei ole vielä toimintaa ollenkaan.
Täysin uutta itäisellä Uudellamaalla on Valo-Valmennusyhdistyksen lakisääteinen toiminta ja Lyömätön linja Keski- ja Itä-Uusimaa. Irti Huumeista ry aloitti ryhmät huumeita käyttävien ihmisten läheisille marraskuun alussa.
Kumppanuustalo Myötätuuli aloitti toimintansa syyskuun alussa.
Talon toiminta-ajatusta on kehitetty työryhmässä
Toivanen kuvailee talon toimintaa eri toimijoita kokoavaksi.
– Näin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten on helpompi kartoittaa alueelta löytyviä toimijoita sekä kävijöiden on helpompi löytää toimijat yhden verkkosivun ja puhelinnumeron kautta.
Toiminta fyysisesti saman katon alla tukee perusajatusta.
– Itäisellä Uudellamaalla on vuodesta 2021 toiminut eri järjestöjen edustajista koostuva kehittämistyöryhmä, joka on kokoontunut hyvinvointialueen ja A-Klinikkasäätiön johdolla. Talon toiminta-ajatusta on kehitetty työryhmässä.
Kumppanuustalossa toimii tällä hetkellä yhteensä 16 eri tahoa.
– Uusia toimijoita mahtuu vielä mukaan. Haluamme palvella niitä tarpeita, joita itäisellä Uudellamaalla on, Toivanen sanoo.
Talon nimi kuvastaa koordinaattorin mukaan sitä, että talon toimijat voivat tarjota täältä ihmisten elämään myötätuulta.
– Haluamme ottaa huomioon elämän tuulissa nousevat haasteet ja auttaa niissä eteenpäin, hän jatkaa.
Hyviä tuulia korostavat talon ryhmähuoneet, jotka on nimetty eri tuulien mukaan: Taifuuni, Monsuuni, Sirocco, Bora, Calima, Föhn, Trombi, El Niño ja Polaaripyörre. Myös talon slogan ”Tukenasi elämän tuulissa” kuvaa toiminnan perusajatusta.
Kumppanuustalo Myötätuulen ryhmätyötilat on nimetty eri tuulien mukaan. Suurin tila on nimeltään Taifuuni.
Marko Wahlström
Kaikki palvelut ovat maksuttomia
Monitoimijatalo tarjoaa alueen asukkaille turvallisen paikan, jossa voi tulla kuulluksi ja kohdatuksi. Tarjolla olevia tukimuotoja ovat esimerkiksi neuvonta, keskustelutuki, ryhmätoiminta, vertaistuki ja kokemusasiantuntijatoiminta.
– Kaikki palvelut ovat maksuttomia. Täällä voi asioida nimettömästi, eikä asiointi vaadi rekisteröitymistä. Apua saa ilman tunnistautumista, Toivanen muistuttaa.
Kumppanuustalon tarkoituksena on kehittää jalkautuvaa toimintaa hyvinvointialueen kaikkiin kuntiin (Porvoo, Loviisa, Sipoo, Askola, Lapinjärvi, Myrskylä ja Pukkila).
– Sitä aletaan työstämään vahvemmin ensi keväänä. Lisäksi sähköinen kumppanuustalo on kehitteillä niin, että yhdeltä verkkoalustalta löytyvät myös kaikki valtakunnalliset sähköiset palvelut, Toivanen kertoo.
Tukenasi elämän tuulissa, julistaa Kumppanuustalo Myötätuulen slogan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen viestinnän tuottamassa roll-upissa.
Marko Wahlström
"Tukea ennemmin vähän liian aikaisin kuin liian myöhään"
Toiminta perustuu itäisen Uudenmaan alueella käytössä olevaan Neljän tuulen toimintamalliin.
– Teemamme ovat mielenterveys, päihteet, pelaaminen sekä lähisuhde- ja muu väkivalta. Niihin liittyy suomalaisilla paljon stigmaa, mikä aiheuttaa häpeän tunnetta – valitettavasti, Nina Toivanen sanoo.
Hänen mukaan toimijoiden yhteinen tavoite on häivyttää teemoihin liittyviä stigmoja.
– Haluamme kannustaa ihmisiä hakemaan apua tarpeeksi varhaisessa vaiheessa ennen kuin ongelmat monimutkaistuvat ja kasautuvat. Tukea on hyvä hakea ennemmin vähän liian aikaisin kuin liian myöhään, Toivanen sanoo.
– Kaikella tällä työllä haluamme ehkäistä myös ennenaikaisia kuolemia, hän jatkaa.
Toivasen mukaan tällä hetkellä yksinäisyys näkyy yhteiskuntamme kaikissa ikäryhmissä, mikä aiheuttaa erilaisia mielen haasteita.
– Koronapandemia teki osansa siihen. Toisaalta Suomi on yhteiskuntana sellainen, että täällä pitäisi aika itsenäisesti osata pärjätä ja toimia.
Omin voimin pärjääminen on sisäänrakennettu suomalaiseen geeniperimään.
– Siitä voitaisiin jo vähän luopua: aina ei tarvitse pärjätä yksin, koska olemme täällä toisiamme varten. Ihminen kuitenkin tarvitsee toista ihmistä, Toivanen muistuttaa.
Toiminta pysyväksi osaksi hyvinvointialuetta
Kumppanuustalo Myötätuuli on osa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Toiminta on Euroopan Unionin rahoittamaa.
Rahoitus on myönnetty vuoteen 2025 asti kansallisella elpymis- ja palautumissuunnitelmalla.
– Tavoitteena on saada toiminta pysyväksi osaksi hyvinvointialuetta, hyvinvointialueen ainoana taloon palkkaamana työntekijänä toimiva koordinaattori Nina Toivanen sanoo.
»» Kumppanuustalo Myötätuulen walk in -neuvontaa Jokikatu 7 A 21:ssä (2. kerros) Porvoossa maanantaista torstaihin kello 11–13. Lisätietoja talon toiminnasta saa arkisin kello 9–15 puhelimitse numerolla 040 139 6122 tai sähköpostitse osoitteella kumppanuustalo@itauusimaa.fi.
FAKTA
Kumppanuustalo Myötätuulen toimijat:
» Etelän-SYLI ry
» Irti Huumeista ry
» Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalvelut
» Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry & FinFami Uusimaa ry – Omaiset mielenterveyden tukena
» Kokon AA -ryhmä´
» Kundaliinijoogayhdistys ry
» Lyömätön Linja Keski- ja Itä-Uusimaa – lähisuhdeväkivaltatyön palvelukeskus´
» Porvoon A-Kilta ry
» Porvoo NA -ryhmä
» Porvoon Seta ry´
» Porvoon suomalainen seurakunta & Borgå svenska domkyrkoförsamling
» Rikosuhripäivystys RIKU
» Valo-Valmennusyhdistys ry & Sotek-säätiö
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot