Viikon kysymys
A-
A+
Teatteri Soittorasian tuottaja Riikka Sipilä (vas.), Taidetehtaan Tanssikoulun rehtori Hanne Kauppinen (takarivissä vas.), näyttelijä Mimmi Koski ja lavastaja–puvustaja Elisa Hilkamo sekä näyttelijät Matilda Raumanni (edessä vas.), Tuula Teronen ja Iines Hilkamo sekä Teatteri Soittorasian rehtori Pentti Kinosmaa asettuivat yhteiskuvaan Lumikuningatar-näytelmän uusissa lavasteissa.
Marko Wahlström
PORVOO, TARMOLA Porvoolaiset Teatteri Soittorasia ja Taidetehtaan Tanssikoulu ovat yhdistäneet ensimmäistä kertaa voimansa ison näytelmäproduktion tiimoilta. Tuloksena on H.C. Andersenin klassikkosatuun "Lumikuningatar" perustuva satunäytelmä.
– Näytelmä on ensimmäinen, joka esitetään teatterimme suuressa salissa eli entisessä kirjapainon painohallissa, Teatteri Soittorasian rehtori Pentti Kinosmaa kertoo.
– Satunäytelmä koeponnistaa teatterisalin. Katsomokapasiteetti on nyt 150 henkilöä. Myöhemmin otamme käyttöön nousevan katsomon, jolloin mustaksi muuttuvassa salissa tulee olemaan 120 istumapaikkaa.
Näytelmän ensi-ilta on maaliskuun lopulla.
– Iso sali haastaa näyttelijää, koska tila kannattelee ääntä eri tavalla. Tällöin pitää muistaa artikuloida tarkemmin, Lumikuningattaren roolia esittävä Mimmi Koski sanoo.
Matilda Raumanni (vas., Kerttu), Tuula Teronen (Mummo) ja Iines Hilkamo (Kai) esittivät katkelman Lumikuningatar-näytelmän leikistä ruusupuutarhassa.
Marko Wahlström
Eri-ikäiset ihmiset tekevät yhdessä
Satunäytelmässä mummoa esittävä Tuula Teronen on aloittanut teatteriharrastuksen varttuneemmalla iällä pari vuotta sitten.
– On kivaa, että saan olla mukana eri-ikäisten kanssa.
Teatteri Soittorasia on rehtorinsa mukaan aikojen alusta asti yhdistänyt niin aikuisia kuin lapsia ja nuoria.
– Se tuo rikkautta työskentelyyn, kun on eri-ikäisiä ihmisiä. Ja pienimmätkin näkevät aikuisten tekevän samoja lämmittelyleikkejä kuin hekin. Tämä luo perspektiiviä lapsille sekä aikuiset näyttävät näin omalla tekemisellään esimerkkiä ja mallia, Kinosmaa muistuttaa.
Teatterin tekeminen eri-ikäisten kanssa on myös haastavaa.
– Toisaalta teatterilaiset osaavat olla eri-ikäisten ihmisten kanssa. On ihan sama, kuka ja mistä on, sillä teatteri yhdistää samanhenkistä porukkaa, tuottaja Riikka Sipilä jatkaa.
Mimmi Koski (vas., Lumikuningatar), Oona Valkeapää (Tihulaisten kuningas) ja Iines Hilkamo (Kai) esittivät katkelman Lumikuningatar-näytelmästä.
Marko Wahlstrom
Näytelmän harjoitukset alkoivat tammikuun alussa
Näytelmän tuotannon kokoluokkaa kuvaa se, että lavarakenteissa ja lavan etualalla tullaan näkemään yhteensä vähän alle 50 näyttelijää ja tanssijaa. Taiteellinen henkilökunta kasvattaa produktion henkilömäärän yli puolen sadan.
– Näytelmän harjoitukset alkoivat tammikuun alussa. Läpimenot käynnistyvät heti talviloman jälkeen, käsikirjoittaja–ohjaaja Pentti Kinosmaa kertoo.
Esitys on tuotettu taiteen perusopetuksen nuorten ja aikuisoppilaiden kanssa yhteistyössä Taidetehtaan Tanssikoulun kanssa. Nuorin ensemblen jäsen on 12-vuotias ja vanhin noin 70-vuotias.
– Olemme tehneet yhteistyötä aiemminkin, mutta näytelmäproduktiona yhteistyö on ensimmäinen, Taidetehtaan Tanssikoulun rehtori Hanne Kauppinen jatkaa.
Koreografiasta vastaa tanssikoulun opettaja Emmi Hahto.
– Tanssijoille tämä on hieno mahdollisuus olla osa juonellista tarinaa, koska meidän omat esitykset ovat toisenlaisia. Näytelmässä on mukana 10–20 tanssijaa; tuplamiehityksillä olemme mukana, Kauppinen kertoo.
Näyttelijät Iines Hilkamo (Kai), Tuula Teronen (Mummo), Mimmi Koski (Lumikuningatar), Oona Valkeapää (Tihulaisten kuningas) ja Matilda Raumanni (Kerttu) sekä rehtorit Pentti Kinosmaa ja Hanne Kauppinen, lavastaja–puvustaja Elisa Hilkamo ja tuottaja Riikka Sipilä odottavat innolla Lumikuningatar-satunäytelmän tulevia esityksiä.
Marko Wahlström
Tanssi kuljettaa osaltaan tarinaa eteenpäin
Lumikuningatar-näytelmä on tuttu Teatteri Soittorasian ohjelmistosta jo aiemmilta vuosilta. Lumikuningatar on kulkenut porvoolaisteatterin matkassa työpajaversiona helmi–maaliskuun aikana vuodesta 2013.
– Sen ovat tehneet meidän pienimmät eli 7–12-vuotiaat opinnäytteenään siirtyessään laboratorioon. Nyt lavalla nähdään meidän teatterilaboratoriolaiset ja aikuiset, Kinosmaa kertoo.
Näytelmän teemana on ystävyys.
– Kerttu etsii parasta ystäväänsä. Kaikki lähtee liikkeelle Tihulaisten kuninkaan tekemästä peilistä, joka muuttaa kaiken iloisen ja hyvän kauniiksi, rumaksi ja pahaksi. Peilin sirpaleet päätyvät ympäri maailmaa aikojen saatossa.
– Lumikuningatar ilmestyy siellä, missä lumipyry on kaikista sakein. Eikä Lumikuningatar ole kovin hyväsydäminen.
Näytelmän käsikirjoittaja–ohjaaja kuvailee satunäytelmää seikkailuksi, jossa nähdään myös taisteluita ja rosvoja. Tanssi kuljettaa osaltaan tarinaa eteenpäin.
Lumikuningatar-näytelmän tuottaja Riikka Sipilä (vas.) sekä puvustuksesta ja lavastuksesta vastaava Elisa Hilkamo ovat innoissaan suuren teatterisalin luomasta mahdollisuudesta.
Marko Wahlström
Tarmolassa sijaitseva entinen kirjapainosali muuttuu teatterisaliksi ensimmäisen kerran, kun Lumikuningatar-satunäytelmä saa ensi-iltansa maaliskuun lopulla. – Sitä ennen täällä vielä rakennetaan lavasteita ja laitetaan katsomo kuntoon, Teatteri Soittorasian visuaalisen suunnittelun opettaja Elisa Hilkamo sanoo.
Marko Wahlström
Visualistit ovat ahkeroineet teatterisalissa
Satunäytelmän myötä Teatteri Soittorasia aloittaa yhteistyön samassa kiinteistössä toimivan ravintola Tasten kanssa.
– Ennakkoon on mahdollista ostaa lipunmyynnistämme ateriat ennen esitystä, tuottaja Riikka Sipilä kertoo.
Visualistit ovat näytelmän puvustuksesta ja lavastuksesta vastaavan visuaalisen suunnittelun opettaja Elisa Hilkamon kanssa ahkeroineet.
– Lavastukset ovat vielä keskeneräiset, mutta nyt alkaa näyttää jo hyvältä, hän iloitsee.
Kustannuksiltaan Lumikuningatar-satunäytelmä on Teatteri Soittorasian historian suurimmasta päästä.
– Näytelmä syntyy rakkaudesta lajiin. Rehtoreina koitamme löytää, mistä löytyvät rahat. Ulkopuolista tukea emme saa mistään, Kinosmaa sanoo.
– Toivommekin, että niin porvoolaiset kuin ulkopaikkakuntalaiset lähtevät teatteriin. Nyt on luvassa jotain sellaista, mitä Porvoossa ei ainakaan hetkeen ole nähty, hän jatkaa.
– Yhdessä tekemisessä katoaa ajatus siitä, että kuka on minkäkin ikäinen. Yhteinen missio ja intohimo yhdistävät, Taidetehtaan Tanssikoulun rehtori Hanne Kauppinen sanoo.
Marko Wahlström
Teatteri Soittorasialla noin 350 oppilasta
Teatteri Soittorasialla on Porvoossa reilu 320 ja Loviisassa Skapa-toiminnan yhteydessä noin 30 oppilasta.
– Meillä on toimintaa myös Askolassa, jossa ei tällä hetkellä ole toimivaa ryhmää, rehtori Pentti Kinosmaa kertoo.
Porvoossa ja tämän vuoden alusta myös Loviisassa toimivalla Taidetehtaan Tanssikoululla on oppilaina noin 600 lasta, nuorta ja aikuista.
– Toimintamme alkoi vuodenvaihteessa Loviisassa, kun jatkoimme Loviisan Tanssiopiston toimintaa, Hanna Kauppinen kertoo.
Teatteri Soittorasia ja Taidetehtaan Tanssikoulu huolehtivat omalta osaltaan genrensä taiteen perusopetuksesta seudulla.
– Porvoon kaupunki on tsempannut viime vuosina paljon tuottamalla tapahtumia, jotka luovat vireyttä kaupunkiin.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot