Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kehittämispäällikkö Jukka Seppänen (vas.) Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta sekä paloesimies Marko Lehtopelto ja pelastuspäällikkö Jari Korkiamäki korostivat yhteistoiminnan merkitystä poikkeuksellisissa onnettomuustilanteissa. Taustalla Helsingin pelastuslaitoksen ensimmäinen raskaan yksikön ajoneuvo, joka suoritti debyyttinsä Porvoossa.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA Porvoon vanhalla sosiaali- ja terveysasemalla tänään pidetyssä Kehä 1/22 -paikallispuolustusharjoituksessa toteutettiin sortumaharjoitus.
Rakennuksessa sattuneen sortumaonnettomuuden peruspelastuksen alkutoimet toteutti piskuinen Itä-Uudenmaan pelastuslaitos.
Pelastuslaitoksella vakinaista henkilökuntaa on noin 170, kun harjoituskumppani Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella heitä on vähän reilu 700.
–?Meidän resurssit perustuvat pitkälti siihen, että meillä on sopimuspalokunnat eli vapaapalokuntatoiminta. Niissä yksiköissä, joilla tulimme tänne ensimmäisinä oli mukana kaksi VPK:ta (Hamarin ja Porvoon VPK:t), kehittämispäällikkö Jukka Seppänen kertoi.
Sopimuspalokuntien merkitystä kuvastaa esimerkiksi tilastotieto viime vuodelta: 90 prosentissa rakennuspalotehtävistä oli mukana vapaapalokuntia.
Kehittämispäällikkö Jukka Seppänen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta muistutti, että pienen laitoksen vakinaisen väen tärkeänä apuna ovat paikalliset sopimuspalokunnat eli VPK:t. Vierellä paloesimies Marko Lehtopelto Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta, joka työllistää hieman yli 700 henkilöä.
Marko Wahlström
Uusi raskas yksikkö Helsingistä kutsuttiin avuksi
Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen raskas pelastusryhmä liitettiin mukaan heti alusta asti.
–?Nyt olemme siinä vaiheessa, että rakennuksesta on kuulunut ääniä ja tiedossa on, että siellä on eläviä uhreja, paloesimies Marko Lehtopelto Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta kertoi.
Raskas pelastusryhmä aloitti oman toimintansa siitä, että tilat tarkistettiin ensin koirakolla..
–?Rauniokoiran merkatessa, että kohteessa on pelastettavia alkoi niin sanottu teknisen etsinnän vaihe. Kuuntelu- ja katselulaitteilla yritetään paikallistaa uhrit, jonka jälkeen alkaa raskas pelastaminen.
Samaan aikaan Itä-Uudenmaan poliisi turvasi kiinteistön sisällä tapahtuvaa pelastustoimintaa, koska rakennuksessa oli tavattu vihamielistä toimintaa.
–?Puolustusvoimat on tulossa tekemään omaa työtään kiinteistön turvaamiseksi, Lehtopelto jatkoi.
Raskas pelastusyksikkö piti taktiikkapalaveria ennen kohteeseen menoa.
Marko Wahlström
"Pyynnöstä avuksi myös muualle Uudellemaalle"
Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jari Korkiamäki korosti, että pelastusyksikkö on täysin aseeton sekä toimii pelastus- ja etsintätehtävissä.
–?Poliisin ja Puolustusvoimien tehtävänä on turvata meidän työturvallisuus.
Helsingin kaupunki on lähtenyt viimeisten vuosien aikana kehittämään raskasta pelastustoimintaa, jonka yksikköä voidaan käyttää koko Suomen alueella ja myös kansainvälisesti.
–?Yksikkö liikkuu pääsääntöisesti Helsingin alueella, mutta voimme lähettää sen alueellisen pelastuslaitoksen pyynnöstä avuksi myös muualle Uudellemaalle samalla tavalla kuin metsäpalossa Kalajoelle apua lähti eri puolilta maatamme, Korkiamäki jatkoi.
Kallion pelastusasemalle sijoitettu raskas pelastusyksikkö on päivittäisessä käytössä ja sen tehtävä on PVT-taso eli putoamisvaarallinen työskentely, mikä tarkoittaa muun muassa vaarallista köysipelastamista.
–?Silloin, kun yksikköä vahvennetaan erillisellä merikontilla, se soveltuu rauniopelastamiseen, Korkiamäki lisäsi.
Reserviläisistä, varusmiehistä ja henkilökunnasta koostunut puolustusjoukko turvasi ja tarkisti huone kerrallaan rakennuksen.
Marko Wahlström
Raskaan yksikön tarve kehittynyt jo ennen Ukrainan kriisiä
Raskaan pelastusyksikön tarve ei ole tullut ajankohtaiseksi Ukraina-tapauksen johdosta.
– Se on kehittynyt pidemmän aikaa, koska on katsottu, että myös Suomessa pitää olla raskaaseen pelastamiseen (muun muassa sortumatilanteet) keskittyvä yksikkö. Tätä tukee pelastuskoiratoiminta, jolloin voimme käyttää hyödyksi koiran osaamista ja nenää, Korkiamäki jatkoi.
Ukrainan kriisi on tuonut esille rauniopelastamisen tarpeen.
–?Sitä voi tulla myös muissa tilanteissa, kuten rakennus- ja maasortumissa, ilman mitään taistelutoimintaa.
Itä-Uudenmaan ja Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen rinnalla toimii Kaartin Jääkärirykmentin pelastusjoukkue, jolla on lähes yhdenmukaiset välineet pelastuslaitosten kanssa.
–?Puolustusvoimilla on vielä parempi tekninen etsintäkyky henkilöiden ja potilaiden paikantamiseen. Tämä on viranomaisyhteistyötä parhaalla mahdollisella tavalla, Jari Korkiamäki jatkaa.
Kaupunkitaisteluihin erikoistuneen Kaartin Jääkärirykmentin johtama Kehä 1/22 -paikallispuolustusharjoituksen yhteistoimintaharjoitukseen Porvoossa osallistuivat myös Itä-Uudenmaan poliisilaitos sekä Helsingin kaupungin ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitos.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot