Viikon kysymys
A-
A+
Valmistuneet opettajat juhlivat suomalaisten kouluttajien kanssa projektin päätöstilaisuudessa
LOVIISA-GAMBIA Gambiassa saavutettiin merkittävä virstanpylväs tammikuussa 2024, kun Loviisan ja Banjulin Rotary-klubien yhteistyönä toteutettu kahden vuoden opettajankoulutusohjelma huipentui valmistujaisiin. Rotaryn Global Grant -hanke, jota tukivat myös Espoo-Merin, Hollola-Salpakankaan ja Sipoo-Pornaisten Rotary-klubit sekä Rotary World Fund, on osoittautunut merkittäväksi askeleeksi gambialaisen koulutuksen kehittämisessä.
Monipuolinen koulutusohjelma
Viisitoista omistautunutta opettajaa suoritti ohjelman, joka yhdisti innovatiivisesti IT-osaamisen ja pedagogiset taidot. Matka ei ollut helppo – kahteen vuoteen mahtuu työpaikan vaihdoksia, sairastumisia sekä toimintaympäristöstä johtuvia haasteita – mutta ryhmän sitkeys ja määrätietoisuus todistivat heidän vahvan sitoutumisensa koulutuksen kehittämiseen, kerrotaan Loviisan Rotaryklubin tiedotteessa.
– Opettaminen Gambiassa vaatii luovuutta ja sopeutumiskykyä, kertoo suomalainen kouluttaja Jukka Ylipiha.
– Opettajilla on oltava suunnitelmat B, C ja D käsitelläkseen arvaamattomia olosuhteita, kuten vaihtelevaa sähkö- ja internetyhteyttä.
Koulutusohjelma painotti erityisesti tehokasta viestintää ja monipuolisia opetusmenetelmiä.
Teknologia oppimisen tukena
Ohjelman aikana kehitettiin Google Classroom -materiaalipankki suomalaisen perusopetuksen mallin pohjalta. Opettajat perehtyivät sosiaalisen median ja tekoälyn mahdollisuuksiin opetuksessa sekä saivat koulutusta virtuaalipalvelimien, ohjelmoinnin ja verkkosuunnittelun osalta.
FSNG-koulun uudet aurinkopaneelit varmistavat keskeytymättömän opetuksen.
Kestävät ratkaisut
Infrastruktuurin kehittäminen oli keskeisessä asemassa. Future Starts Now Gambia Institute of Technology (FSNG) -koululle ja EMMA-koululle toimitettiin aurinkopaneeleja ja kannettavia tietokoneita varmistamaan opetuksen jatkuvuus myös sähkökatkosten aikana.
– Nämä laitteet muuttavat pelin - ne mahdollistavat opetuksen jatkuvuuden sähkökatkoista huolimatta, kertoo FSNG-koulun rehtori Lamin Keita.
Suomalaiset ja gambialaiset opettajat yhteisen aterian äärellä.
Kulttuurivaihto ja tulevaisuuden näkymät
Hanke ei rajoittunut vain tekniseen koulutukseen. Suomalaiset kouluttajat jakoivat paikallisille kollegoilleen myös suomalaisia perinteitä, ja vastavuoroisesti gambialaiset opettajat tutustuttivat suomalaiset omaan kulttuuriinsa. Nämä kohtaamiset syvensivät yhteistyötä ja rakensivat kestävää pohjaa tulevaisuuden kehityshankkeille.
Projektin vaikutukset ulottuvat yksittäisten luokkahuoneiden ulkopuolelle. FSNG-koulu on jo aloittanut uuden, Suomen ulkoministeriön rahoittaman hankkeen työturvallisuuskoulutuksen kehittämiseksi. Tämä osoittaa, kuinka Global Grant -projekti on luonut pohjan uusille kehityshankkeille.
Projektiryhmään kuuluivat projektipäällikkö Janne Lepola, IT-opettaja Jukka Ylipiha, pedagogisista teemoista ja viestinnästä vastannut Annu Jokela-Ylipiha.
Yhteistyökumppaneina projektissa päävastuullisina Rotary-klubeina toimivat Loviisan Rotary-klubi (piiri 1420) ja Banjulin Rotary-klubi (piiri 9101) ja heitä tukeneet Rotary-klubit Espoo-Meri, Hollola-Salpakangas ja Sipoo-Pornainen. Rahoittajana toimi myös Rotary World Foundation.
Teksi: Annu Jokela-Ylipiha
TOIMITETUT LAITTEET:
» 48 kpl kannettavia tietokoneita
» 1 kopiokone
» 2 kpl 65 tuuman televisioita
» 4 aurinkopaneelia sähköjärjestelmineen
» 12 valkotaulua sekä valkotaulukyniä, liituja, liimapuikkoja ja tusseja
» 1 ilmastointilaite
Koulutus:
» Master Trainer course in Pedagogical tools: 6 todistusta
» Master Trainer course in IT Basic: 9 todistusta
Opettaja demonstroi IT-taitoja oppilaille uusilla kannettavilla tietokoneilla.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot