Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
– Sosiaalisesta mediasta saa lukea paljon tarinoita, joiden mukaan liian moni henkilö kärsii tahattomasta lapsettomuudesta. Suru on usein syvästi henkilökohtainen, Svenska Kvinnoförbundetin Porvoon paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Emilia Mattsson Nortamo sanoi esitellessään Itä-Uudenmaan ensimmäistä Tyhjä syli -muistokiveä.
Marko Wahlström
PORVOO, NÄSINMÄKI Svenska Kvinnoförbundetin paikallisyhdistys on yhdessä Porvoon seurakuntien ja hautauspalveluiden kanssa luonut Näsin hautausmaalle Tyhjä syli -muistokiven, joka on laatuaan ensimmäinen itäisellä Uudellamaalla.
– Hanke sai alkunsa viime helmikuussa, paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Emilia Mattsson Nortamo sanoi esitellessään juuri valmistunutta muistokiveä tiedotusvälineille tänään perjantaina.
Hän oli lukenut jo edellisenä syksynä Vasabladetista Vaasassa olevasta samankaltaisesta muistokivestä.
– Sosiaalisesta mediasta saa lukea paljon tarinoita niin tahattomasta lapsettomuudesta kuin sikiön ja lapsen menehtymisestä. Niitä lukiessa tulee aina surullinen olo ja sitä alkaa miettiä, miten näitä ihmisiä voisi auttaa.
– Jos on ystävä, joka on kokenut aiheen, niin häntä ei ole helppo tukea, jos ei ole itse läpikäynyt samaa. Olen iloinen, että naiset yhä enemmän tänä päivänä puhuvat asiasta, Mattsson Nortamo sanoi.
Svenska Kvinnoförbundet i Borgån hallituksen jäsenet tarttuivat puheenjohtajan ajatukseen saada Tyhjä syli -muistokivi myös Porvooseen.
– Ainakin 30:stä maamme kunnasta löytyy muistokivi, jolle voi mennä suremaan ja ehkä sytyttämään kynttilän.
En tom famn. Tyhjä syli. Empty Arms. Muistokiven laatta on nimetty kolmella kielellä.
Marko Wahlström
Svenska Kvinnoförbundetin Porvoon paikallisyhdistyksen jäsenvastaava Malin Lönnroth sai kunnia laskea kukat muistokivelle.
Marko Wahlström
"Kivi on saatu aikaan yhteistyöllä"
Muistokivi on tarkoitettu tahattoman lapsettomuuden kanssa kamppaileville, lapsen tai sikiön menettäneille sekä muille, jotka tarvitsevat paikkaa surulleen.
– Kivi on saatu aikaan yhteistyöllä, joka on mennyt tosi hyvin ja pysynyt aikataulussaan. Tämä on yksi merkityksellisimpiä projekteja, jota olen ollut tekemässä, Mattsson Nortamo sanoi ja kiitti erityisesti Porvoon seurakuntayhtymän hautauspalveluiden päällikkö Markku Blomia.
Naisjärjestö on koordinoinut ja hankkinut rahoituksen projektia varten. Seurakuntien hautauspalvelut ovat vastanneet muistokiven käytännön toteutuksesta.
– Alunperin ajattelimme kerätä varoja lahjoituksina myös yksityishenkilöiltä, mutta järjestöjen tuki riitti kattamaan kustannukset, Mattsson Nortamo iloitsi.
Hanketta ovat tukeneet Svenska Kvinnoförbundet, Borgåbygdens Ungdomsförbund, Borgånejdens Marthor, Porvoon kaupunki osallisuusavustuksella ja RKP:n paikallisyhdistys.
Seurakuntapastori Anna-Leena Piepponen (vas.) ja kappalainen Hanna Eisentraut-Söderström korostivat muistokiven merkittävyyttä lohdutusta hakevalle.
Marko Wahlström
Anna-Leena Piepponen: "Tärkeä paikka saada lohdutusta"
Porvoon suomen- ja ruotsinkielisen seurakunnan edustajat kiittivät ruotsinkielistä naisjärjestöä aloitteesta ja yhteistyöstä, jotta tärkeä paikka Näsinmäelle on saatu aikaiseksi.
Porvoon suomalaisen seurakunnan pastori Anna-Leena Piepponen iloitsi rohkeudesta lähestyä seurakuntaa kaipuun hetkellä.
– On hienoa, että tyhjän sylin muistokivi on juuri täällä hautausmaalla, joka on monelle Porvoossa pyhä ja hiljaisuuden paikka, jonne tullaan oman kaipuun kanssa, hän jatkoi.
– Tämä on monelle tärkeä paikka, joka luo tilaisuuden saada lohdutusta ja kokea pysyvää kauneutta.
Ruotsalaisen seurakunnan kappalainen Hanna-Eisentraut-Söderström korosti, että asia koskettaa monia.
– Muistokivi on erittäin kaunis, ja teksti on kirjoitettu usealla kielellä (suomi, ruotsi ja englanti), hän sanoi.
– Yhdessä olemme muistokiven suunnitelleet, kun löydettiin kivelle sopiva paikka, hautauspalveluiden päällikkö Markku Blom sanoi.
Marko Wahlström
Muistokiven penkin istuinosa on Näsinmäen kelottunutta mäntyä
Porvoon seurakuntien hautauspalveluiden päällikkö Markku Blom kiitti naisjärjestöä sykäyksestä, jonka ansiosta Tyhjä syli -muistokivi järjestyi Näsinmäen hautausmaalle.
– Työntekijämme ovat tämän toteuttaneet. Yhdessä olemme sen suunnitelleet, kun löydettiin kivelle sopiva paikka.
Muistokivi sijaitsee jykevien mäntyjen katveessa metsäisessä rinteessä muistelupaikan länsipuolella. Muistelupaikan itäpuolelle sijoittuu tuhkan sirottelualue.
– Graniittikivi löytyi hautausmaalta, aivan tästä läheltä. Se on todennäköisesti luonnonkivestä haljennut osa, jonka luontainen muoto sopi hyvin muistokiveksi.
Muistokiven vierellä on hautausmaan työntekijöiden ammattilaisen käsissä valmistunut penkki.
– Istuinosa on kelottunutta mäntyä, joka on kaadettu hautausmaalta. Penkin jalustana ovat käytöstä poistuneen hautamuistomerkin tukipylväät, jotka pääsivät näin uusiokäyttöön, Blom kertoi.
Muistomerkin toisella sivulla olevaan kiviheitoke-seinämään on asennettu telineet alkuvaiheessa yhdeksälle hautakynttilälle.
– Ne ovat kokeilu ja lisäämme telineitä, kun näemme millaisen käytön muistokivi tulee saamaan, Blom jatkoi.
Tyhjä syli -muistokivi syntyi yhteistyön tuloksena. Kuvassa kappalainen Hanna Eisentraut-Söderström (vas.) Porvoon tuomiokirkkoseurakunnasta, hautauspalveluiden päällikkö Markku Blom, Svenska Kvinnoförbundetin puheenjohtaja Emilia Mattsson Nortamo, sihteeri Britt Nyfors ja jäsenvastaava Malin Lönnroth sekä seurakuntapastori Anna-Leena Piepponen ja rovasti Aino Mäki-Punto.
Marko Wahlström
Tyhjän sylin hartaus kuolleiden lasten muistopäivänä
Porvoon seurakunnat järjestävät kuolleiden lasten muistopäivänä lauantaina 23.9. tyhjän sylin hartauden erityisesti niille, jotka kärsivät tahattomasta lapsettomuudesta tai jotka ovat menettäneet lapsen tai sikiön.
Näsinmäen siunauskappelissa kello 16.30 alkava kaksikielinen hartaus päättyy kynttilän sytyttämiseen Näsinmäen hautausmaalla uuden Tyhjä syli -muistokiven luona.
– Hartauden ajatuksena on tarjota paikka surulle, jota monet ihmiset kokevat, kun he ovat tahtomattaan lapsettomia tai ovat menettäneet lapsen tai sikiön. Se on paikka, jossa voi miettiä ja kaivata sitä, mitä ei ole koskaan ollut, kappalainen Hanna Eisentraut-Söderström sanoi.
Hartaudessa porvoolaiset Silja Vepsänrepo ja Katja Helenelund kertovat omista kokemuksistaan tahattomasta lapsettomuudesta. He toimivat vapaaehtoisina vertaistukihenkilöinä Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n kautta.
Noin puolen tunnin mittaisen hartauden toimittavat seurakuntapastori Minna Tuominen Porvoon suomalaisesta seurakunnasta ja kappalainen Hanna Eisentraut-Söderström Porvoon ruotsalaisesta tuomiokirkkoseurakunnasta. Kanttorina toimii Minna Wesslund ja Anna Talvitie soittaa viulua.
»» Tyhjän sylin hartaus Porvoon siunauskappelissa (Näsinmäen hautausmaa, Näsinmäentie 5) kuolleiden lasten muistopäivänä lauantaina 23.9. kello 16.30 alkaen.
FAKTA
Mikä on kuolleiden lasten muistopäivä?
»» Valtakunnallinen kuolleiden lasten muistopäivä on saanut alkunsa vuonna 2010 lapsensa menettäneiden vanhempien aloitteesta. Se on tarkoitettu lapsensa menettäneille vanhemmille, mutta myös veljille ja siskoille, jotka surevat sisarustaan.
»» Päivä on myös isovanhemmille, kummilapsen menettäneille, päiväkoti- tai koulukaveria ikävöimään jääneille ja muille tuttaville ja läheisille. Päivä on myös heille, jotka tuntevat surua tragedioiden uhreista Suomessa ja maailmalla.
»» Kuolleiden lasten muistopäivä on päivä, jolloin voi tukeutua toisiin sekä muistella ja sytyttää kynttilän tuomaan lohdutusta ja valoa tulevaan.
»» Lähde: Käpy Lapsikuolemaperheet ry
»» Maamme Tyhjä syli -muistokivet löytyvät listattuna täältä
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot