Viikon kysymys
A-
A+
Perheenisä Jarno Pirttimaa avaa ensimmäisen oman ravintolansa yhdessä puolisonsa Michelle Colemanin kanssa Porvoon Jokikadulla tänä keväänä. Pirttimaa poikkeaa lähes päivittäin tulevassa ravintolassa. Tällä kertaa päiväkävelyllä mukana oli perheen reilu vuoden ikäinen tytär.
Marko Wahlström
PORVOO, JOKIRANTA Porvoolainen Jarno Pirttimaa, 32, kurkistaa ikkunasta sisälle liiketilaan, jonne rakentuu parhaillaan kaupungin uusin – toistaiseksi vielä avaamaton – bistro-tyylinen ravintola.
Jokikatu 35:n kauppiastalon liikehuoneiston ikkunan englanninkielinen teippaus sen kertoo: paikka avataan keväällä 2025.
– Lähes päivittäin käyn täällä katsomassa, tuleva ravintoloitsija tuumaa ja myöntää kokin sormia jo syyhyttävän.
"Tarkkaa avauspäivää ei vielä lyöty lukkoon"
Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Jarno Pirttimaa avaa Papa J's -nimisen ravintolan yhdessä avopuolisonsa, porvoolaisen Michelle Colemanin kanssa.
– Tarkempaa päivämäärää emme ole uskaltaneet vielä lyödä lukkoon niin kauan kuin anniskeluluvat ovat hakuprosessissa ja remontti on käynnissä.
Porvoolaisittain Viitasen talona tunnettu asuin- ja liikekiinteistö Mannerheiminkadun kulmauksessa on rakennusperinnön nojalla suojeltu.
– Se asettaa liiketilan muuttamiseksi ravintolakäyttöön oman lupaprosessin, Pirttimaa sanoo.
Tämä on tarkoittanut muun muassa ilmanvaihdon täydellistä uusimista ja rasvakeräinten asentamista.
– Kaikki sähkötyöt ja lakisääteiset vesipisteet on jouduttu myös asentamaan. Nyt käynnissä olevat sisätyöt ovat edenneet nopeasti.
"Kättelimme vuokraisäntien kanssa loppukesästä"
Pirttimaan yritys Chaos Catering Oy on vuokrannut liiketilan tulevan ravintolan käyttöön kiinteistön omistajilta Max Hellbergiltä ja Stefan Henkolalta, joiden ajatuksesta ravintolan toteuttaminen liiketaloon on alkanut alunperin.
– Hyppäsimme mukaan viime vuoden loppukesällä, jolloin kättelimme vuokraisäntien kanssa. Asia on lähti konkretisoitumaan, kun ikkunateippaukset tulivat joulukuun lopulla.
Ravintolatila on tehty yhdistämällä kaksi pienempää liiketilaa, joista toisessa oli kynsihoitola.
– Muistan, kun viisi vuotta sitten kävelimme Michellen kanssa paikan ohi, hän sanoi haluavansa unelmiensa paikkaan oman kosmetologiliikkeen. Michelle on koko elämänsä ollut ravintola-alalla töissä, mutta on kouluttautunut myös kosmetologiksi, Pirttimaa kertoo.
Ravintolatila on rekisteröity 50:lle henkilölle.
– Sisälle on tulossa noin asiakaspaikkaa. Lisäksi ravintolan edustalle tulee terassi, Pirttimaa kertoo.
Viitasen talona tunnettu vaaleanvihreä kauppiastalo on kuulunut porvoolaiseen jokirantamaisemaan jo vuodesta 1905. Kuva on lukijan ottama vuodelta 2017.
Arkisto/Lukijan kuva/Gugi Väänänen
Premium bistro -tyylinen ravintola
Vanha kiinteistö on asettanut rajat myös ravintolakonseptille.
– Meidän menussa tulee olemaan enemmän alkupaloja, väliruokia, risottoa ja pastaa kuin grillipihvejä tai hampurilaisia, joiden tekeminen vaatii omanlaisena keittiön, Pirttimaa sanoo.
Premium bistro -tyylinen ravintola tulee olemaan sekoitus lounasta, brunssia ja viinibaaria.
– Lounaan konseptia vielä pyörittelemme sitä enemmän, mitä lähemmäksi avaus tulee. Nyt alkaa loppusuora häämöttää, Pirttimaa sanoo.
– Iltaisin ravintolamme tulee toimimaan viinibaarina, ja tällöin tarjolla tulee olemaan jaettavia annoksia perinteisten alku-, pää- ja jälkiruokien sijaan, hän jatkaa.
Pääkaupunkiseudulla syntynyt Jarno Pirttimaa on kasvanut ravintola-alalle. Hänen isänsä Jouko Pirttimaa on tunnettu kondiittorimestari.
Marko Wahlström
Kondiittorimestari Jouko Pirttimaan poika unelmoi omasta
Nyt 32-vuotias ravintoloitsija ja perheenisä on työskennellyt ravintola-alalla jo 16–17 vuotta.
– Ravintolakoulu Perhoon mennessäni aloin koulun ohessa työskentelemään ravintolassa.
Pirttimaa suoritti hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon.
– Olen koko ajan tehnyt ruokaa. Haaveenani on pitkään ollut, että saisin oman paikan, joka on kooltaan kompakti.
Pirttimaa on työskennellyt huippukokki Teemu Laurellin Shelter-ravintolassa ja isänsä, kondiittorimestari Jouko Pirttimaan leipomokahvila Bakery Mantelissa kauppakeskus Triplassa Helsingissä.
– Omassa paikassa on se hyvä puoli, että saa toteuttaa visioita, joista on itse vastuussa.
Ravintoloitsijan mukaan ideana on luoda uudesta paikasta lämminhenkinen viinibaari brunssilla.
– Toiveenamme on, että ihmiset tulisivat käymään maistelemassa. Pidämme ruokien hinnat järkevässä tasossa, jotta paikka toimisi olohuoneena. Toivottavasti saamme konseptin toimimaan sellaisena
Pariskunta tykkää myös itse ruokailla niin, että pöytään tilataan paljon erilaisia annoksia, joita syödään yhdessä seurueen kesken aikaa ja kokemuksia jakaen.
Perheenlisäystä tulossa juhannuksena
Porvoolaispariskunnan perheeseen kuuluu tällä hetkellä vähän reilu vuoden ikäinen tytär. Juhannuksena perheeseen syntyy toinen lapsi.
– Siitä se ravintolan nimikin syntyi: kun olen nyt isä (papa) ja etunimeni alkaa J-kirjaimella, Pirttimaa naurahtaa.
Hän arvioi, että ravintola tulee työllistämään yrittäjät mukaan lukien ympärivuotisesti yhteensä seitsemän työntekijää.
– Tulevaksi kesäksi olemme allekirjoittaneet työsopimukset viiden henkilön kanssa. Ihmiset ottivat tosi paljon yhteyttä ja motivoituneita nuoria työntekijöitä löytyi Porvoosta, Pirttimaa iloitsee.
Työltä liikenevä vapaa-aika kuluu perheen parissa ja koiran (madagaskarilainen kääpiökoira coton de tuléar) kanssa ulkoillen.
»» Papa J's -ravintolan verkkosivut löytyvät täältä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot