Viikon kysymys
A-
A+
Loviisan Laivasillalla ensi elokuussa järjestettävän kolmannen SaltFest-festivaalin artistikattaukseen kuuluvat muun muassa Yona, Vimma-kollektiivi, Saimaa-yhtye ja Terveet Kädet -yhtye.
Teemu Silván, Pedro Bergamo, Jussi Karjalainen ja Terveet Kädet
LOVIISA, KESKUSTA–LAIVASILTA Kolmatta kertaa järjestettävä loviisalainen SaltFest-festivaali tarjoaa ensi elokuun ensimmäisenä viikonloppuna vaihtelevan kattauksen komeinta musiikkia.
Työryhmä – Timothy Kühn, Måns Strömberg alias dj Bunuel ja Kalle Katz – lupaa jälleen rakentaa neljän päivän juhlan, joka on täynnä rakkautta musiikkia kohtaan.
– Emme edelleenkään ymmärrä musiikkikategorioiden tehtävää, vaan juoksemme isolla kauniilla kukkaniityllä täysin holtittomasti keräten syliimme tarjottavaksi raikkaan ja rouhean otannan siitä älyttömän hienosta vaiheesta mikä suomalaisessa musiikissa on nyt menossa, taiteellinen johtaja Måns Strömberg muotoilee.
Taiteellinen johtaja Måns Strömberg uskoo, että ihmisen iällä suhteessa musiikkiin ei ole koskaan ollut totta. Mies tunnetaan dj Bunuelina, joka on kiertänyt ravintoloita yli 40 vuoden ajan.
Arkisto/DJ Bunuelin kuva-albumi
"Ohjelmistossamme ei ole kategorioita, vaan pelkästään helmiä"
Festivaali jatkaa hyväksi havaittua linjaansa: ”Pari tyylikästä isoa nimeä ja sit kaikki marginaalit”.
– Uskomme, että ihmisen iän suhde musiikkiin ei koskaan ole ollut totta ja nyt, kun punkkaritkin jo täyttivät 65 vuotta ja teknosukupolvi 50 vuotta, tämä näkyy yhä selkeämmin suhtautumisessa musiikkiin, Strömberg jatkaa.
Hänen mukaan tämän päivän kaksi- ja kolmikymppisten vanhemmat kuuntelivat vauvaelämä-aikoinaan enemmän musiikkia kuin mikään sukupolvi aiemmin.
– Ja kun monen isovanhempikin oli jazzin, 1960-luvun laululiikkeen tai progen suurkuluttaja, tehdään nykyään aikalaisten toimesta kaikkea musiikkia mitä koko popmusiikin historian aikana on tehty – on se sitten swingiä, bluesia, soulia, heavyä, punkia, folkia tai elektroa.
– Tämä kuuluu ohjelmistossamme, jossa ei ole kategorioita, vaan pelkästään helmiä, takavuosien legendaarisen porvoolaisen Bar Maryn toisena omistajana toiminut Måns Strömberg sanoo.
Loviisalaissyntyinen laulaja–lauluntekijä, näyttelijä ja terapeutti Mia Hafrénin kappaleet ovat teemoiltaan isoja, usein henkilökohtaisia tekstejä.
Arkisto/Laura Malmivaara
Festivaali avataan kirkkokonsertilla
Perinteiseen tapaan festivaali avataan torstai-illan kirkkokonsertilla, joka järjestäjien mukaan symbolisoi puhdasta alkua, hiljentymistä ja valmistautumista johonkin hienoon kokemukseen.
– Tämän vuoden esiintyjä julkistetaan maaliskuussa. Jos suunniteltu artisti varmistuu, niin se tulee olemaan äärimmäisen kova, vastaava tuottaja Timothy "Timbo" Kühn uskaltaa luvata.
Ensimmäisenä vuonna festivaalin avaajana oli ensimmäisen kerran koskaan yksin esiintynyt saksofonisti–säveltäjä Timo Lassy. Viime vuonna ambient-hartauksen soivine pukuineen tarjosi laulaja ja lauluntekijä Islaja alias Merja Kokkonen.
Perjantain kattauksen festivaalialueella eli ravintola Saltbodanin sisäpihalla avaa loviisalaissyntyinen laulaja–lauluntekijä Mia Hafrén, joka tuo mukanaan ilmatyynyalukseksi naamioituneen bändin.
Seuraavaksi lauteille nousevat omaehtoista uraansa uudella Eden-levyllään juhlistanut laulaja–lauluntekijä Yona alias Johanna Rasmus ja viiden tähden arvosteluita liukuhihnalla napannut Emilia Sisco ison bändin kanssa.
Tykitystä jatkavat uuden levyn aalloilla liitävä rytmikone Helsinki-Cotonou Ensemble, lauluntekijä–kitaristi Joonas "Hauveli" Kytömaa, 7-henkinen Vimma ja Django Collective Helsinki.
Laulaja–lauluntekijä Yona julkaisi yhdeksännen albuminsa "Eden" viime syyskuun lopulla.
Teemu Silván
Legendaarinen humppayhtye avaa lauantain
Lauantain avaa vuonna 1992 perustettu humppayhtye Antero Raimo & Ovet, johon paikallisväriä antavat nykyinen jäsen Tero Ylevä ja entinen jäsen Tuomo Korpela. Lisäksi yhtyeen säveltäjä ja rumpali Jari Rönkkö on ollut kesäloviisalainen vuodesta 1996 ja loviisalainen vuodesta 2020.
Avauskattaukseen kuuluu myös vuonna 2022 perustettu vaihtoehtorokkia esittävä porvoolainen Alopaeuksenkatu Death Krew (AKDK). Yhtyeessä soittavat Aamos Kalevala (basso), Taavi Lehtinen (laulu ja kitara), Benjamin Mukkala ja Aku Riikonen (rummut). Yhtyeen alkuperäinen rumpali oli Filip Aaltonen.
Seuraavaksi lavalle nousee uuden levyn julkaissut ja ahkerasti keikkaileva Josén Pimeä Puoli -yhtye.
Ruotsalaisen laulaja–lauluntekijä Cornelis Vreeswijkin (1937–1987) suuntaan kumartaa Balladeja ja hävyttömyyksiä -esitys, joka tarjoaa Cornelis-originaalien lisäksi uusia käännöksiä mestarin katalogista. Esityksestä molemmilla kotimaisilla vastaavat Paleface alias Karri Miettinen, Daniela Fogelholm ja Kiureli Sammallahti.
Festivaalin loppuosan täyttävät aikamme suuryhtye Saimaa ja viikonlopun legenda Terveet Kädet -yhtye sekä kansanmusiikin, folkin ja bluesin juuria kalisteleva Juurakko, jolla on neljä laulajaa ja steel- ja slidekitaran tehtävää hoitava konserttikantele.
Viimeisinä lauteille astuvat elektromusiikin suomalaista tulevaisuutta edustava Ahti Kulo sekä neljästä pitkän linjan mikittäjästä ja dj:stä koostuva, suomenruotsiksi räppäävä Fyrk.
Vimma on seitsemän helsinkiläisen muusikon kollektiivi, joka kirjoittaa musiikkia luontosuhteesta ja ilmastonmuutoksesta.
Pedro Bergamo
Thomas Törnroosin Soul & Jazz Time Out kruunaa
Perjantai- ja lauantai-ilta jatkuvat aamutunneille klubien merkeissä ravintola Saltbodanissa.
Sunnuntaina tarjolla on porvoolaisrumpali Thomas "Tumppi" Törnroosin luotsaama maksuton Soul & Jazz Time Out -päiväkeikka.
Festivaaliyleisöä palvelevat Laivasillan ravintolat Saltbodan ja Café Laivasilta sekä alueella olevat ruokakojut, kuten ravintola Sakuran Bibimbapit sekä porvoolaiskokki Jyrki Tsutsusen villiruoka-konsepti. Loviisalainen kahvipaahtimo Lovisa Kafferosteri tarjoaa kahvit paikallisten leivonnaisten kera.
Elokuun näyttely Galleria Saltbodanissa avautuu perinteisesti festivaalin yhteydessä. Tuhmat-taidekollektiivi luo perjantain avajaisissa kokonaisuuden, jossa kävijä saa kokea niin tilan, äänen kuin performanssin monimuotoisuuden.
Terveet Kädet on Suomen ensimmäinen hardcore punk -yhtye, joka tunnetaan parhaiten 1980-luvun alun suoraviivaisista, usein vain 30 sekuntia kestävistä kappaleistaan.
Lipunmyynnissä tavoitteena 15–20 prosentin kasvu
Vastaava tuottaja kuvailee festivaalia maltilliseen ja kestävään kasvuun tähtääväksi.
– Kasvu tarkoittaa lisää menoja ja esimerkiksi viime vuonna päästiin jo omavaraiselle tasolle, Timothy Kühn kertoo.
Ensimmäisenä vuonna tapahtumaan myytiin noin 1 000 lippua ja paikalla oli noin 700 kävijää. Viime vuonna myytyjen lippujen määrä oli noin 1 100 ja kävijöitä oli noin 800.
– Tavoite tälle vuodelle olisi 15–20 prosentin kasvu. Veikkaan, että nyt liput kannattaa ostaa ajoissa, Timothy Kühn hehkuttaa.
Kirkossa järjestettävään avajaiskonserttiin hän toivoisi huomattavasti enemmän ihmisiä, jotta kulut ja menot olisivat edes tasan.
– Hieno konsepti, mutta kaipaa vielä optimointia sisällön suhteen, Kühn jatkaa.
Saimaa on suomalainen post-progressiivisen rockin yhtye, jonka Matti Mikkola perusti vuonna 2004. Yhtyeen musiikissa kuuluu vahvimpina vaikutteina lattarimusiikki sekä 1960–70-luvun viihdemusiikki.
Jussi Karjalainen
– Pyrimme pitämään lippujen hinnan vähintäänkin kohtuullisena, vastaava tuottaja Timothy "Timbo" Kühn sanoo.
Arkisto/Creative Peak
"Uskomme maksimointiin tunteissa ja kokemuksissa"
Aikaisemmat vuodet ovat osoittaneet, että SaltFestin kaltaiselle sympaattiselle pienehkölle ja maltillisesti hinnoitellulle festarille on tilausta.
– Uskomme maksimointiin tunteissa ja kokemuksissa, taloudessa emme, sillä pyrimme pitämään lippujen hinnan vähintäänkin kohtuullisena, Kühn sanoo.
Hänen mukaan festivaalialuetta ja iltaklubeja voidaan laajentaa, jos tapahtumaan tulee vaikkapa 200 ihmistä enemmän kuin aiempina vuosina.
– Liikaa ihmisiä liian pienellä alueella voi kääntyä hieman epämukavaksi.
Festivaalijärjestäjät ovat varautuneet kasvuun jo kirjoittaessaan tapahtuman konseptia loppuvuodesta 2022.
– Silloin oli ajatuksena useampia tapahtumapaikkoja. Näillä yleisömäärillä Laivasilta on täydellinen paikka, kun siellä on hyvä infrastruktuuri tapahtuman järjestämistä ajatellen, ravintolayrittäjänä alueella toimiva Kühn sanoo.
FAKTA
SaltFest-festivaalin kattaus
Torstai 31.7.
» Avajaiskonsertti Loviisan kirkossa (TBA)
Perjantai 1.8.
» Mia Hafrén
» Yona
» Emilia Sisco
» Helsinki-Cotonou Ensemble
» Joonas "Hauveli" Kytömaa
» Vimma-kollektiivi
» Django Collective Helsinki
» SaltFest Club, featuring Saltbodan Radio
Lauantai 2.8
» Antero Raimo & Ovet
» Alopaeuksenkatu Death Krew (AKDK)
» Josén Pimeä Puoli -yhtye
» Balladeja ja hävyttömyyksiä -esitys: Cornelis Vreeswijkin lauluja molemmilla kotimaisilla (Paleface, Daniela Fogelholm ja Kiureli Sammallahti)
» Saimaa-yhtye
» Terveet Kädet -yhtye
» Juurakko-yhtye
» Ahti Kulo
» Fyrk-yhtye
» SaltFest Club, featuring Palmu & Magic Sam
Sunnuntai 3.8.
» Soul & Jazz Time Out All Stars (TBA)
»» SaltFest-festivaalin verkkosivut löytyvät täältä.
//Juttua korjattu 27.1.2025 kello 9.06: Antero Raimo & Ovet -yhtyeen säveltäjä ja rumpali Jari Rönkkö on ollut kesäloviisalainen vuodesta 1996 ja loviisalainen vuodesta 2020.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot