Viikon kysymys
A-
A+
Viime syyskuussa 60 vuotta täyttäneen Jarmo Grönmanin yrittäjäura jatkuu. Hän pyörittää kotikylässään Porvoon Tarkkisissa Matin kioski 2.0 -kyläkauppaa.
Arkisto/Marko Wahlström
PORVOO Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 60-vuotiaan porvoolaisen yrittäjän ja kaupunginvaltuutetun Jarmo Grönmanin (kok.) törkeästä veropetoksesta. Oikeus mittasi rangaistukseksi neljä kuukautta vankeutta ehdollisena, jonka koeaika päättyy 31.12.2024.
Grönman velvoitetaan korvaamaan Verohallinnolle rikoksella aiheuttamansa vahinko 41.294,23 euroa korkolain mukaisine viivästyskorkoineen tuomion antopäivästä lukien ja oikeudenkäyntikuluista 400 euroa.
Tuomio annettiin kansliapäätöksenä tänään maanantaina. Käräjätuomari Anne Maria Niemen julistama tuomio ei ole lainvoimainen, koska Grönman on ilmoittanut tyytymättömyytensä päätökseen.
Porvoolaisyrittäjä aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.
Kaupunginvaltuutettu Jarmo Grönman on jättänyt eroanomuksensa luottamustehtävistään.
Arkisto/Marko Wahlström
Eroanomus valtuustosta ja A-Asuntojen hallituksesta
Grönman pitää saamaansa neljän kuukauden ehdonalaista tuomiota järkyttävänä, koska ei koe syyllistyneensä tuomittuun rikokseen.
– Olen kiistänyt koko prosessin ajan syyllistyneeni rikokseen ja kertonut avoimesti, että kyse on inhimillisestä erehdyksestä, joka on korjattu myöhässä.
Prosessi tulee vaikuttamaan Grönmanin luottamustehtäviin.
– Olen tänään jättänyt Porvoon kaupungin hallintojohtajalle eronpyynnön kaupunginvaltuutetun tehtävästä ja sitä kautta tulevista luottamustehtävistä (kaupunkikehityslautakunnan jäsenyys ja varapuheenjohtajuus).
Kaupunginvaltuusto käsitellee eroanomuksen mahdollisesti jo seuraavassa kokouksessaan.
– Olen tänään ilmoittanut kirjallisesti myös Porvoon A-Asunnot Oy:lle ja sen tytäryhtiöille, että olen tällä päivämäärällä eronnut yhtiön hallituksesta. Olen ollut tehtävässä toistakymmentä vuotta ja puheenjohtajana kuluvan vaalikauden eli noin kaksi vuotta, Grönman sanoo.
Hän arvioi, että hovioikeusprosessi kestää kuluvan valtuustokauden loppuun asti.
Kaupunginvaltuutetut Markku Välimäki (vas.) ja Jarmo Grönman seurasivat, kun sivistysjohtaja Hilding Mattsson kirjoitti nimensä vieraskirjaan Porvoon A-Asunnot Oy:n opiskelijatalon harjannostajaisissa kesäkuussa 2017. Grönman on istunut toistakymmentä vuotta A-Asuntojen hallituksessa.
Arkisto/Marko Wahlström
"Senttiäkään en ole saanut itselleni"
Grönman korostaa, että hän on koko prosessin ajan kiistänyt syyllistyneensä rikokseen ja, että kyse on inhimillisestä erehdyksestä, joka on sittemmin korjattu.
– Niin sanotusta vuoden 2017 palkasta (95 051,44 euroa) en ole saanut senttiäkään itselleni. Jokainen euro on käytetty vain ja ainoastaan ulkopuolisten velkojien lyhennyksiin ja lainanantajille.
– Yhtiö ei taloudellisesta tilanteesta johtuen saanut pankkilainaa, joten jouduimme lainaamaan rahaa ulkopuoliselta yksityishenkilöltä. Ne rahat piti kierrättää oman tilini kautta, Grönman jatkaa.
Grönmanin mukaan Porvoon Viihderavintolat Oy oli huonossa jamassa ja sitä yritettiin monta vuotta pelastaa kitkuttaen.
– Tämä on fakta, joka on myös kerrottu käräjäoikeudessa. Nyt käräjäoikeuden tuomiosta saa sen kuvan, että "onhan se Grönman aikamoinen konna, joka on nostanut palkkaa itselleen ja jättänyt ennakonpidätykset maksamatta".
Grönman pitää prosessissa hyvin erikoisena sitä, että verottajalta jäi yrityksen konkurssissa yhteensä pitkälti yli 200 000 euroa saatavia, jotka koostuivat muun muassa arvonlisäveroista ja työntekijöiden ennakonpidätyksistä.
– Sieltä nostettiin vain yksi ainoa erä ja oma ennakonpidätykseni. Saman logiikan mukaan verottajan olisi pitänyt vaatia, että ne kaikki verot oli jätetty tarkoituksella maksamatta.
"Olo on kuin olisi puulla päähän lyöty"
Grönman haki yrityksen itse konkurssiin, jossa hänelle ja hänen muille yrityksille syntyi tappiota yhteensä noin 800 000 euroa.
– Olo on kuin olisi puulla päähän lyöty. Oletimme, että käräjäoikeus toteaisi – niin kuin normaalissa oikeuskäytännössä on – että teko olisi kokonaisuudessaan arvioituna törkeä. Käräjäoikeus ei ole esittänyt mitään yksilöllisiä perusteita sille.
Grönmanin mukaan ainoa, joka täyttää törkeyden kriteeristön oli 20 000 euron summa.
– Lähtökohtanamme on ollut koko ajan se, että teko ei ole tarkoituksellinen, joka pitäisi tuomita törkeänä. Oletimme juristini ja asianajotoimistoni kanssa, että saan sakkorangaistuksen verorikkomuksesta.
Porvoon Viihderavintolat Oy pyöritti La Fiesta -nimistä ravintolaa Porvoon Rauhankadulla S-ryhmän Amarillo-ketjuravintolan jälkeen.
Arkisto/Marko Wahlström
Syyttäjä: "Teolla on tavoiteltu huomattavaa hyötyä"
Erikoissyyttäjä Heidi Nummelan esittämän rangaistusvaatimuksen mukaan Grönman on salannut verotusta varten annetussa ilmoituksessa veron määräämiseen vaikuttavan seikan ja näin veron välttämistarkoituksessa laiminlyönyt verotusta varten säädetyn velvollisuuden, jolla on merkitystä veron määräämiselle.
– Grönman on menettelyllään aiheuttanut veron määräämättä jättämisen tai sen määräämisen liian alhaiseksi ja myös veron aiheettoman palauttamisen.
Syyttäjän mukaan veropetoksessa on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä ja se on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Grönman ei ole ilmoittanut vuoden 2017 veroilmoituksessaan Porvoon Viihderavintolat Oy:stä palkkana saamaansa 95 051,44 euroa. Grönmanin kyseisen vuoden veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on ollut 8.5.2018., eikä porvoolainen ole palauttanut esitäytettyä veroilmoitusta.
Grönmanin verotuksessa ei näin ollen ole otettu kyseistä palkkaa huomioon. Porvoon Viihderavintolat Oy ei ole myöskään tilittänyt ennakonpidätystä verottajalle.
– Teolla on tavoiteltu huomattavaa hyötyä (vahingon määrä yhteensä 41 294,23 euroa) ja se on kokonaisuutenakin arvostellen törkeä muun muassa siitä syystä, että Grönmanin osuus Porvoon Viihderavintolat Oy:stä on suoraan ja välillisesti hänen omistamiensa yhtiöiden kautta ollut 84 prosenttia. Hän on myös ollut yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja prokuristi.
– Näin ollen hänellä on ollut mahdollisuus olla selvillä yhtiön menettelystä ja vaikuttaa itse yhtiön menettelyyn kuten palkkojen ja verojen maksamiseen.
Yhtiö asetettiin konkurssiin 22.10.2023. Yhtiö on poistettu Verohallinnon rekistereistä 22.10.2019 konkurssin vuoksi. Porvoon Viihderavintolat Oy pyöritti porvoolaista La Fiesta- ja loviisalaista Club Alexia -ravintolaa.
Porvoon Viihderavintolat Oy:n toinen ravintola, Club Alexia, sijaitsi Loviisan Aleksanterinkadulla.
Arkisto/Itäväylä
Jarmo Grönman on kiistänyt syytteen
Vastauksessaan Jarmo Grönman on kiistänyt syytteen, mutta on myöntänyt jättäneensä palkkana saamansa tulot ilmoittamatta, mutta hän ei ole tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella jättänyt niitä ilmoittamatta.
Hän on kiistänyt niin rikosuhrimaksun perusteen kuin Verohallinnon korvausvaatimuksen perusteen, mutta myöntänyt sen määrältään oikeaksi.
Grönman on kiistänyt Verohallinnon oikeudenkäyntikuluvaatimuksen 400 euroa.
Grönman haki yhtiön konkurssiin
Käräjäoikeudelle Jarmo Grönman on kertonut olleensa mukana 5–6 yrityksessä joko pääomistajana tai osaomistajana, ja hänen työura yrittäjänä jatkuu edelleen.
Grönman oli itse hakenut Porvoon Viihderavintolat Oy:n konkurssiin, koska tilanne oli "ajautunut kestämättömäksi, ja yrittäjä oli tilintarkastajan kanssa keskusteltuaan arvioinut, että yhtiön hakeminen konkurssiin oli ainoa mahdollisuus enempien vahinkojen välttämiseksi".
Yhtiön vaikeudet olivat alkaneet jo vuonna 2013. Kaksi vuotta myöhemmin Porvoon Viihderavintolat Oy oli saanut ostettua Amarillo-ravintolan Osuuskauppa Varuboden-Oslalta ja tilanne oli hetkellisesti helpottanut.
– Muutaman vuoden ajan velkataakkaa oli saatu leikattua. Oli jouduttu tekemään sopeutustoimia. Työntekijöistä oli yritetty pitää huolta, mutta henkilökuntaakin oli jouduttu vähentämään. Vuokranantajan kanssa oli neuvoteltu ja tehty jatkuvasti uusia maksusuunnitelmia Verohallinnon kanssa, tuomion perusteluissa todetaan.
Jarmo Grönman on monessa mukana oleva yrittäjä.
Arkisto/Maarit Gabrielsson
Perheen omakotitalo velkojen vakuutena
Grönmanin käräjäoikeudelle antamansa kertomuksen mukaan yhtiötä oli yritetty pelastaa kaikin keinoin. Yhtiön lainoissa oli ollut yrittäjän henkilökohtainen takaus ja hänen omaisuuttaan vakuutena.
Grönman oli joutunut ottamaan henkilökohtaista lainaa ja maksamaan konkurssipesän velkoja, koska perheen omakotitalo oli ollut velkojen vakuutena.
– Pesänhoitaja Juho Mäkelä oli useita kertoja todennutkin Grönmanille, ettei hän ollut koskaan aiemmin tavannut yrittäjää, joka olisi auttanut pesänhoitajaa konkurssipesän selvittämisessä niin paljon kuin Grönman oli auttanut, tuomion perusteluissa todetaan.
"Jokaisen laskun kanssa piti miettiä"
Käräjäoikeudelle kertomansa mukaan Grönmanille oli selvää, että tulot olisi pitänyt ilmoittaa Verohallinnolle. Hänellä ei ole tietoa, miksi ilmoitusta ei ollut tilitoimistosta tehty.
– Eikä yhtiöllä ollut varaa maksaa yhtään mitään, vaan jokaisen laskun kanssa piti miettiä. Ei yhtiöllä olisi ollut edes mahdollisuutta tilittää ennakonpidätyksiä, tuomion perusteluissa todetaan.
Käräjäoikeudelle kerrotun mukaan kaikki varat, jotka oli kirjattu Grönmanille palkaksi, oli mennyt jotakin kautta yhtiön vanhojen tai nykyisten velkojen lyhentämiseen. Vanhastaan yhtiöllä oli ollut ostovelkoja. Liiketoiminta oli ollut jatkuvaa selviytymistaistelua.
Jarmo Grönman perusti City-Burgerin Seurahovin kulmalle kesällä 1992.
Itäväylä/Marko Wahlström
Verotusmenettely perustuu luottamukseen
Tuomion perusteluissa todetaan, että asiassa on riidatonta se, että Jarmo Grönman on jättänyt palauttamatta esitäytetyn veroilmoituksen ja syytteessä mainitut palkkatulot ovat jääneet ilmoittamatta ja verot maksamatta.
– Grönmanin kertomia sinänsä inhimillisiä seikkoja ei voida yleisestävistä syistä ottaa huomioon syyllisyyttä arvioitaessa. Kuten syyttäjä on todennut verotusmenettelyssä on kysymys massamenettelystä, joka perustuu luottamukseen.
Riidatonta on, että oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu huomattavan hyödyn täyttyvän noin 20.000 euroa ylittävän hyödyn ollessa kyseessä.
– Teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä ottaen huomioon Grönmanin osuus Porvoon Viihderavintolat Oy:ssä ja määräävä asemansa siinä. Näillä perusteilla Grönman on syyllistynyt siihen, mistä hänelle on vaadittu rangaistusta, tuomion perusteluissa todetaan.