Viikon kysymys
A-
A+
Pirjo Tuominen / Compic / Edusku
Tänään tulee kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun Venäjä aloitti brutaalin hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan. Helmikuun 24. päivä 2022 on ikuisesti musta päivä ihmiskunnan historiassa. Kolmen vuoden ajan kärsimys ja hävitys on ollut Ukrainan ja ukrainalaisten arkea. On tullut selväksi, että Venäjä ei mitään keinoja karta. Kansainvälinen ja humanitaarinen oikeus ovat jo kauan sitten saaneet väistyä seksuaalisen väkivallan, siviileihin ja lapsiin kohdistuvien raakuuksien ja muiden sotarikosten tieltä.
Samalla Ukraina ja ukrainalaiset ovat taistelleet hyvin urheasti vapautensa puolesta raakalaismaista vihollista vastaan. On tärkeää muistaa, että Ukrainan vapaustaistelussa on maan itsenäisyyden lisäksi kyse myös koko Euroopan turvallisuudesta, ihmisoikeuksista ja demokratiasta.
Suomen kanta on johdonmukaisesti ollut, että mahdollisen rauhanratkaisun Ukrainassa on tapahduttava Ukrainan ehdoilla, ei päinvastoin. Nyt viime viikon aikana Ukrainan rauhankysymykseen liittyen on tullut paljon huolestuttavia kysymysmerkkejä. Oli odotettavissa, että USA:n presidentinvaalin lopputulos ja Donaldin Trumpin uudelleenvalinta presidentiksi tulee aiheuttamaan muutoksia USA:n ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan. Ja Trump on jo aiemmin ilmoittanut haluavansa lopettaa sodan Ukrainassa.
Mutta nyt USA:n uudet linjaukset herättävät suurta huolta. Johtavat yhdysvaltalaiset poliitikot ovat muun muassa todenneet, että Ukrainan vanhoihin rajoihin palaaminen tai Ukrainan Nato-jäsenyys ei ole realistista. Tiedämme myös, että Trump on soittanut Venäjän Putinille rauhanneuvottelujen aloittamiseksi. On epäselvää, mikä Ukrainan asema näissä neuvotteluissa olisi.
Tässä vaikeassa tilanteessa koko Euroopan on yhtenäisesti tuettava Ukrainaa. Europan viesti USA:lle tulee olla kristallinkirkas. Rauhaa Ukrainassa ei voi sopia ilman Ukrainaa. Eurooppaan ei voi rakentaa rauhaa ilman Eurooppaa. Samalla on välttämätöntä, että Suomen ja koko Euroopan tulee jatkaa Ukrainan taloudellista ja aseellista tukemista, kunnes rauha saavutetaan. Tuen kustannukset, miten suurilta ne sitten vaikuttavatkaan, kalpenevat niiden kustannusten ja kärsimysten rinnalla, jotka syntyisivät, jos kääntäisimme Ukrainalle selkämme.
Emme ainakaan lähivuosina voi olla varmoja missä määrin USA on sitoutunut Euroopan turvallisuuteen. Samalla Venäjän toiminta ei ole muuttunut miksikään. Se käy edelleen brutaalia sotaansa Ukrainassa. Siksi viimeistään nyt on käynyt selväksi, että Euroopan on otettava suurempi vastuu omasta puolustuksestaan.
OTTO ANDERSSON
» Kirjoittaja on itä-uusmaalainen kansanedustaja, RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolustusvaliokunnan jäsen
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot