Viikon kysymys
A-
A+
Pitkänlinjan porvoolaiset musiikinharrastajat Martin Andersson (vas.), Ari Pitkänen ja Jari Katajamaa (2. oik.) soittavat SPAM-yhtyeessä. Jani Johansson (oik.) soittaa myös Katajamaa Bandissa yhdessä Jari Katajamaan kanssa. Kuvasta puuttuvat Mikael Snåre ja Kim Ekblom.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA Porvoolaisen treenikämpän seinällä on mustavalkoinen lehtikuva presidentti Urho Kekkosesta (1900–1986).
– Hän on meidän esikuva, joka innostaa saatanan tunarit -asenteella soittamaan yhä paremmin. Kaikkihan me olemme Kekkosen ajan lapsia, harrastajamuusikko Martin Andersson naurahtaa.
Rummut, kosketinsoittimet, kitarat, bassot sekä vahvistimet ja muut vermeet ovat siististi paikoillaan kompaktissa huoneistossa. Tilassa on erillinen harjoitushuone rumpalille.
– Kirjoittamaton sääntö on, että täällä ei tupakoida, eikä ryypiskellä. Täällä harjoitellaan aikuisten oikeasti, Andersson jatkaa.
Tilassa harjoittelevat säännöllisesti porvoolaiset harrastajasoittajat: treenikämppää käyttää säännöllisesti neljä yhtyettä ja erinäinen määrä musiikkiprojekteja.
– Näin saamme jaettua vuokrakustannuksia tasaisesti.
SPAM-yhtyeen kosketinsoittaja Martin Andersson (vas.) ja kitaristi Ari Pitkänen kuvailevat bändiä harrastajien terapiabändiksi.
Marko Wahlström
"Tämä on meidän sosiaalinen media"
Julkisuudessa yhtyeet, Katajamaa Band ja SPAM, eivät ole aiemmin esiintyneet. Nyt siihen on syy, sillä ne valmistautuvat ensimmäiseen yhteiskeikkaan, joka koittaa kulttuuritila Vanha 123:ssa tämän viikon lauantaina.
– Yhtye on ollut enemmän terapiabändi ja olemme kokoontuneet yhteen soittamaan. On äärimmäisen tärkeää tavata ja jutella kaikenlaisista asioista, Andersson sanoo.
– Tämä on meidän sosiaalinen media, kitaristi Ari Pitkänen sanoo.
Musiikki ja soitto on kulkenut yhtyeiden seitsemän jäsenen harrastuksena koko elämän. Osa heistä on soittanut useissa eri kokoonpanoissa rock- ja blues-bändeista tanssiyhtyeisiin.
Bändin jäsenistä osa on eläkkeellä, osa työttömänä ja pari työelämässä.
– Saatamme kokoontua aamukymmeneltä soittamaan, ja teemme tavallaan työpäivän kämpällä, Andersson sanoo.
– Tämä paikka on omanlaisensa man cave. Täällä inspiroidun myös kirjoittamaan laulujen tekstejä, basisti Jari Katajamaa sanoo.
Askolan Juornaankylästä teini-ikäisena Porvoon bändiskeneen imeytynyt Jari Katajamaa kokee tekstit biisiensä tekemisessä entistä tärkeämmäksi.
Marko Wahlström
"Biiseissä tärkeintä on tarina"
Kolmihenkinen akustista musiikkia esittävä Katajamaa Band perustettiin vuonna 2019, kun Jari Katajamaa ja Jani Johansson alkoivat noin 20 vuoden tauon jälkeen tekemään yhteistyötä.
– Silloin aloimme tehdä biisejä yhdessä. Meillä oli takavuosina Verso-bändi, joka hajosi, Katajamaa kertoo.
Yhtyeellä on omia suomenkielisiä biisejä kahden tunnin ohjelmistoa varten.
– Soitamme omaa musiikkia, jossa on vivahteita kansanmusiikista, suomipopista, tanssimusiikista ja jazzahtavista kappaleista, Jari Katajamaa sanoo.
Yhtyeen biisit ovat tekstivetoisia, joissa tärkeintä on tarina.
– Niiden aiheet ovat omanlaisia tarinoita jokainen. Ne syntyvät aivan mistä sattuvat – elävästä ja kuvitteellisesta elämästä. Viime aikoina laulujen tekstien tekeminen on korostunut entisestään, yhtyeen biisinikkari jatkaa.
Katajamaa Band on tehnyt toistaiseksi vain yhden oman keikan viime kesänä.
Katajamaa Band syntyi, kun Jani Johansson muutti takaisin Porvooseen.
Marko Wahlström
SPAM on monen genren sulatusuuni
Nelimiehisen SPAM-yhtyeen historia juontaa juurensa vuoteen 2017–2018.
– Se sai alkunsa siitä, kun soitimme pohjanmaalaistaustaisen rumpali Mikael Snåren kanssa kahdestaan, kosketinsoittaja Martin Andersson sanoo.
Kokoonpano koostuu blues-henkisestä, heviproge-tyylisestä, fuusiohumppaan mieltyneestä ja klassisen rockin soittajasta.
– Minulta on usein kysytty, mitä te soitatte. Silloin keksin kevytproge-termin, joka ei täysin kuvaa tyyliämme, kitaristi Ari Pitkänen tuumaa.
– Kun yhtyeen kaikki jäsenet tekevät biisejä, jotka sovitamme yhdessä. Tällöin kokoonpanosta tulee sulatusuuni, yhtyeen uusi basisti Jari Katajamaa jatkaa.
Kitaristi Ari Pitkänen saattaa joskus tulla yksin treenikämpälle – ihan vain mietiskelemään.
Marko Wahlström
Mikael Snåren omintakeinen tapa tehdä biisejä
SPAMin soittolistalla on parikymmentä biisiä.
– Uusia on koko ajan muhimassa, Martin Andersson sanoo.
SPAM oli alkuvuosinaan instrumentaaliyhtye, kunnes englanninkieliset tekstit näkivät päivänvalon rumpalin avatessa suunsa. Historiansa aikana yhtyeellä on takana vain yksi oma keikka.
Osasta yhtyeen biisien sanoituksista ja sävellyksistä vastaa Ari Pitkänen. Rumpali Mikael Snåren riimityksissä sävellys on Martin Anderssonin käsialaa.
– Mikaelin tekemien biisien nimet ovat välillä käsittämättömiä: yksi biiseistä on "Martin and her son" ja "Arctic Panic", jotka ovat syntyneet Martinin ja minun nimistä, Ari Pitkänen kertoo.
– Kuvaavaa nimistä on Joyful Karma -laulu, joka on uusimpia. Se tulee nimestäni: Snåre lähetti meille äänitteen, jossa hän linja-auton ratissa hakkaa "Jari Katajamaa, Jari Katajamaa, Jari Katajamaa,...". Biisin nimi syntyi nimeni alkukirjaimista, hän jatkaa.
– Uusia biisejä on koko ajan muhimassa, kosketinsoittaja Martin Andersson sanoo.
Marko Wahlström
Vaarin 3-vuotias lapsenlapsi haluaa kämpälle
Harrastajamuusikot eivät voi olla liikaa korostamatta sitä, että tärkeintä heille on saada kokoontua yhteen soittamaan.
– Välillä kaksi tuntia saattaa mennä pelkästään puhumiseen, mikä on äärettömän tärkeää. On suuri helpotus, kun pääsen treenikämpälle, eläkkeellä oleva Martin Andersson sanoo.
– Tänne voi välillä yksinkin, jolloin sitä vain katselee soittimia ja mietiskelee, Ari Pitkänen jatkaa.
Andersson iloitsee, että hänen 3-vuotias lapsenlapsensa haluaa "mufan" (morfar) kanssa lähteä aina treenikämpälle, jossa Aulis-poika soittaa mielellään rumpuja.
"Rahat keikkaa varten pitää saada ensin kasaan"
Tuleva keikka ei ole harrastajabändeille ilmainen.
– Olemme joutuneet ensin keräämään rahat kokoon, jotta pääsemme soittamaan. Tarvitsemme keikalle noin 50 ihmistä, jotta meillä on kulut peitetty, Jari Katajamaa sanoo.
Hän kiittää sitä, että Porvoosta yleensäkin löytyy kulttuuritila Vanha 123:n kaltainen paikka, jossa paikallisilla bändeillä on talviaikaan edes realistiset mahdollisuudet esiintyä.
– Innolla odotamme yhteiskeikkaa. On kiva mennä keikalle yhdessä toisen bändin ja yhdessä hyvien tyyppien kanssa, Martin Andersson sanoo.
FAKTA
SPAM & Katajamaa Band
» SPAM: Mikael Snåre (rummut), Ari Pitkänen (kitara), Martin Andersson (koskettimet) ja Jari Katajamaa (basso). Yhtyeen alkuperäinen basisti Eero Martin menehtyi pari vuotta sitten.
» Katajamaa Band: Jari Katajamaa (basso ja laulu), Jani Johansson (kitara) ja Kim Ekblom (loota). Katajamaa ja Johansson vastaavat yhtyeen biisien sävellyksistä ja sanoituksista.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot