Viikon kysymys
A-
A+
Ammattiliitto Prota edustavan Kilpilahden Toimihenkilöt ry:n väki käveli lakkolounaalle Taidetehtaalta Porvoon kauppatorin laidalla sijaitsevaan ravintolaan.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA–KILPILAHTI Kemian alan toimihenkilöiden maanantaina aloittama lakko on sujunut yhtenä rintamana, eikä rikkureita ole juurikaan tavattu. Lakko jatkuu lauantaihin 8.2.
Lakolla vauhditetaan työehtosopimusneuvotteluja, jotka päättyivät tuloksettomina viime viikolla. Myös työntekijöitä edustavat Teollisuusliitto jatkaa viime viikolla alkaneita lakkoja.
– Meidän rivit ovat pysyneet hyvin. Joitakin yksittäisiä rikkureita on ollut, mutta minullehan he eivät tule asiasta kertomaan, puheenjohtaja Soile Lustig Kilpilahden Toimihenkilöt ry:stä kertoi matkalla lakkolounaalle ravintola Tasteen.
– Kurinalaisia ja tottelevaisia ollaan. Silloin toimitaan, kun käsky käy, hän kiitteli.
Ammattiliitto Pron väki kokoontui torstaina Taidetehtaalle, josta jatkettiin kävelleen yhteiselle lounaalle, jonne kokoontui noin 20 henkilöä.
Etätyöntekijöiden lakkointoa ammattiyhdistys ei voi kuin arvailla.
– Jos jotkut tekevät hommia kotona, niin sitten he tekevät. Toimihenkilöistä osa tekee toimistotyötä. Meillä on myös laborantteja ja vuoromestareita, jotka eivät kotona voi työskennellä.
Nesteen Kilpilahden jalostamoa ei ole ajettu alas lakon takia.
Marko Wahlström
Lakkovahdille tuotiin kuumaa kaakaota
Ammattiliitto Pron paikallisyhdistykseen kuuluu reilu 600 jäsentä, jotka työskentelevät pääasiassa Kilpilahden alueella eli lakoon kuuluvissa BEWI RAW Oy:ssä, Borealis Polymers Oy:ssä, INEOS Composites Finland Oy:ssä ja Neste Oyj:ssä.
Yksistään Nesteellä lakon piirissä on noin 450 toimihenkilötyötä ja Borealiksella noin 150 toimihenkilöä.
– Lakkorajat asetettiin ennen lakkoa ja ne ovat pysyneet samoina. Työnantaja on yrittänyt rikkoa lakkorajoja, Lustig kertoi.
Toimihenkilöyhdistyksen puheenjohtaja on ollut lakkovahtina portilla parina päivänä.
– Tunnelma on ollut hyvä. Ne, jotka ovat pysähtyneet, ovat toivottaneet tsemppiä. Kaikista ihaninta oli, kun minulle tuotiin kuuma kaakao yhtenä aamuna; ajatus lämmitti paljon enemmän kuin pelkkä juoma, Lustig kertoi.
"Ei voi olla niin, että mennään aina vaikeimman kautta"
Borealis Polymers Oyj:n pääluottamusmies Esa Teittinen istuu Ammattiliitto Pron työntekijöitä edustavassa neuvottelukunnassa.
– Viestiä neuvottelupöytään palaamisesta ei ole edes kuulunut. Teollisuusliitto on veturi; kun heidän sopimusneuvottelut aukeavat, muut seuraavat. Työehtosopimuksen tekstiosasta on jo sovittu, joten nyt on kyse enää rahasta, Lustig jatkoi.
Ammattiyhdistyksen puheenjohtajan mukaan lakolla uhkailu ja lakko syövät neuvottelujärjestystä ja -järjestelmää.
– Ei voi olla niin, että mennään aina vaikeimman kautta. Kaksi vuotta sitten oli aivan sama tilanne, kun neuvoteltiin edellisestä kaksivuotisesta työehtosopimuksesta.
Neste Oyj ja Borealis Polymers Oy ovat yritysrakenteiltaan erilaisia.
– Neuvottelukulttuurit eroavat ja pelaavat omaa rooliaan. Esimerkiksi Borealiksella valtaosa päätöksistä tapahtuu pääkonttorissa Itävallassa, Lustig sanoi.
Ammattiyhdistys täyttää 60 vuotta
Kilpilahden Toimihenkilöt ry juhlii 60-vuotissyntymäpäiväänsä tulevana lauantaina. Yhdistys perustettiin vuonna 1965.
– Sovimme juhlien päivämäärästä viime kesänä, jolloin kukaan ei tiennyt lakosta mitään. Pidämme juhlan mielessä, emmekä ala kaivella lakkoasioita, Lustig kertoi.
Ammattiyhdistys juhlistaa synttäreitään Tallinnan-laivalla reilu 60 henkilön voimin.
– Nyt ovat viimeiset viilaukset menossa juhlista, ja vaikuttaa ihan hyvältä, Lustig totesi.
Työntekijöiden mukaan viralliset laskelmat näyttävät, miten he ovat jääneet palkkakuoppaan ja antaneet periksi tukemalla työnantajia, jotta vienti saadaan vetämään. – Nyt on aika nostaa myös meidät takaisin oikealle palkkatasolle. Olemme jääneet eurooppalaisesta kehityksestä, mikä on tilastollinen totuus, Jenna Järvinen, Ari Santala ja Mika Kantola (oik.) kiteyttivät.
Marko Wahlström
Ari Santala: "Tätähän voisi jatkaa pidempäänkin"
Toimihenkilöyhdistyksen rivijäsenet Jenna Järvinen, Ari Santala ja Mika Kantola pohtivat lounaan alla lakkotunnelmia.
– Alkuun tuntui siltä, että lakko ei oikein lähde käyntiin. Muutaman päivän jälkeen tuntuu siltä, että tätähän voisi jatkaa vaikka pidempään, yli 30 vuotta Nesteellä työskennellyt ja noin 45 vuotta työelämässä ollut Santala sanoi.
– Tämä on ensimmäinen kerta toimihenkilönä lakossa, sillä olin aiemmin työntekijänä ja kuului Teollisuusliittoon, Borealiksella vuodesta 2012 työskennellyt Järvinen kertoi.
– Olen lakossa ensimmäistä kertaa koko työurani aikana, yli 20 vuotta Nesteellä työskennellyt ja 35 vuotta työelämää nähnyt Kantola jatkoi.
Mika Kantola: "Neuvottelukulttuuri kadonnut jonnekin"
Lakko ei tavallisen rividuunarin kohdalle osu kovin usein.
– Muistan, kun kasarilla ja ysärillä oli joitakin lakkoja sekä Nesteellä oli 2000-luvun alussa parin päivän tukilakko, johon osallistuin työntekijänä, Santala muisteli.
Hän kannattaa sitä, että työehtosopimukset syntyvät neuvotellen.
– Jos neuvottelut eivät johda mihinkään, niin silloin niitä pitää vauhdittaa jollain keinoin. Ei meillä ole muuta mahdollisuutta kuin lakkoilla, hän sanoi.
– Nuoria pitäisi saada enemmän mukaan. Tietyllä tavalla ammattiyhdistykset ja -liitot ovat kärsinet inflaation, kun moneen vuoteen ei ole tapahtunut mitään, eikä ole tarvinnut ajaa etuja, Santala jatkoi.
Hän muistutti, että moni nuori ei tunne ammattiyhdistysliikkeen historiaa ja mitä se on tehnyt vuosien saatossa.
– Siitä tuloksesta, mitä pieni joukko tekee tänä päivänä, saavat kaikki työntekijät yhteiskunnassa nauttia.
Kantola toivoi, että ratkaisut tulisivat neuvottelemalla.
– Tuntuu siltä, että viime vuosina neuvottelut aina tökkivät siihen pisteeseen, että lakkoja syntyy. Mihin neuvottelukulttuuri on kadonnut?
Santala muistutti, että tilastollisesta totuudesta, minkä mukaan suomalaisten työntekijöiden palkkakehitys on jäänyt jälkeen eurooppalaisesta kehityksestä.
– Nyt neuvotteluissa näkyy se, että meillä ei ole enää kolmikantaa, joka toimi aikaisemmin kohtuullisen hyvin. Nykyisinkin hallitus on mukana, mutta se pelaa kulisseissa.
– Teidän rooli on valtakunnallisesti ajateltuna erittäin merkittävä. Nyt, kun me saamme pään auki, muita alkaa tulla mukana, Ammattiliitto Pron sopimusasiantuntija Pasi Vesala korosti.
Marko Wahlström
Ammattiliitto Pro: Väki sitoutunut lakkoilemaan
Ammattiliitto Pron kemianalan ja teknologiateollisuuden sekä elintarvikealan sopimusasiantuntija, porvoolaisen ammattiyhdistyksen kummi Pasi Vesala ei voinut tuoda lakkolounaan osallistujille mitään uutta kerrottavaa.
– Hyvä uutinen on toki se, että työehtosopimuksen tekstiosat ovat valmiina, mutta rahasta ei olla päästy sopimukseen.
Vesalan mukaan ensi viikolla ei ole yhtään lakkoa millään sopimusalalla.
– Kunnioitamme kahden viikon ilmoitusaikaa, jolloin mahdolliset uudet lakot menevät helmikuun loppuun.
Lakkoporteilta on kantautunut viestiä, jonka mukaan väki on sitoutunut.
– Myös järjestäytymättömät työntekijät ovat menneet lakkoon huolimatta siitä, että he eivät lakkoavustusta saa, Vesala jatkoi.
Liitto saa tällä hetkellä hyvin paljon kyselyitä epätietoisilta jäseniltä.
– Kemianalalla ei ole ylityökieltoa, mutta teknologiateollisuudessa on. Vuoronvaihto- ja ylityökielto on meille aika mittava työtaistelutoimenpide aina, ja päätökset tehdään Pron hallituksessa.
Vesalan mukaan Pro ja Teollisuusliitto käyvät jatkuvaa vuoropuhelua neuvotteluasetelmista, mutta Ylempien Toimihenkilöiden (YTN) osalta tieto ei kulje tällä hetkellä lainkaan.
– Sellaiset merkit ovat ilmassa, että osin jopa Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) ohjailee tilannetta. Näinhän ei pitänyt olla, koska keskitettyjä ratkaisuja ei ole pitänyt tehdä enää vuosiin, Vesala kuvaili lakkotilannetta.
Opettajien Ammattijärjestö (OAJ) ovat väläytelleet, että heille ei tule riittämään 10 prosentin palkankorotus. Kaupan ala on antanut 70 000 ihmistä koskevan lakkovaroituksen.
– Lakot automaattisesti myös tulevat, jos teknologiateollisuus ja kemianala eivät pääse sopimukseen – ja jonkinlainen linja syntyy, Vesala jatkoi.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot