Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine
Porvoossa koululakkautuksia perusteltiin viime vuonna oppilasmäärien laskulla ja valtionapujen vähenemisellä. Ilolan ja Epoon kyläkoulut asetettiin lakkautusuhan alle, ja säästöistä maalailtiin suuria numeroita: 130 000 euroa heti, runsas miljoona muutamassa vuodessa. Kuukausi joulukuun 2024 valtuuston kokouksen jälkeen, kun uutta tietoa on tullut ilmi, koko palveluverkkoselvitys näyttää teatterilta, johon veronmaksajille on myyty erittäin kalliit liput tahtomattaan.
Valtuusto päätti 11.12.24 tiukassa äänestyksessä, ettei yhtäkään koulua lakkauteta. Tammikuussa saamme lukea suomenkielisen koulutusjaoston esityslistasta, että syksyllä 2024 aloitti 70 uutta monikulttuurisuustaustaista koululaista opintiensä Porvoossa (Uusimaan Toriparlamentti 25.1.25). Esityslistassa todetaan näin: ”Syksyn 2024 aikana suomenkielisiin koulutuspalveluihin on tullut lisää noin 70 monikulttuurisuustaustaista oppilasta, joka muuttaa niin oppilasennusteiden kehittymistä, valtionosuuksia ja myös palvelutarpeiden sisältöjä.” Kaupungin saamat valtionosuudet kasvavat, mutta opetustoimen kustannukset eivät merkittävästi lisäänny. Maahanmuuttajaoppilaat tuovat Porvooseen valtionapuina lähes 600 000 euroa. Kysymyksemme kuuluu: eikö tämä asia todellakaan ollut tiedossa loppuvuodesta 2024? Pantattiinko tietoa lisäoppilaista tieten tahtoen?
Ja jatkoa seuraa: Opetushallituksen verkkosivuilta voi lukea, että valtionapu (ns. ”kotikuntakorvaus”) per koululainen nousee 1.8.25 7880 eurosta 8335 euroon vuodessa. Tämä merkitsee noin 1,3 miljoonaa euroa lisärahaa Kasvun ja oppimisen toimialalle vuonna 2025. Jos on niin, että valtionosuuksien korotusta ja 70:ää uutta maahanmuuttajaoppilasta ei ole vuoden 2025 talousarviossa huomioitu, se merkitsee noin kahta miljoonaa lisäeuroa kaupungin budjetoituihin tuloihin vuodelle 2025.
Miksi näitä vuoden 2025 talouteen liittyviä seikkoja ei kerrottu kuntalaisille ja valtuutetuille viimeistään joulukuussa 2024, kun palveluverkkoselvitystä ja talousarviota käsiteltiin? Kovasti puhutaan tiedolla johtamisesta. Onko tässä nyt käynyt niin, että oikeellista ja ajantasaista tietoa on vältetty antamasta? Eikä siinä vielä kaikki. Oppilasennusteetkin muuttuvat kuin taikaiskusta. Vielä Grandin tiedotustilaisuudessa 10.10.24 saimme kuulla, että syksyllä 2025 aloittaisi 200 oppilasta vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Nyt tämä “pudotus” on tarkentunut 25 oppilaaseen. Tämäkin lisää valtionosuuksia. Kuinka näin suuret virheet ovat mahdollisia? Miten päätöksiä perustetaan näin epämääräiseen dataan? Mitä muita virheellisiä lukuja on syötetty konsulttitoimistoille, jotta liki 100 000 euroa maksanut palveluverkkoselvitys saatiin antamaan toivottu lopputulema?
Kun koulujen lakkautuksilla ei saatu säästöjä, virkamiesten katse kääntyi lapsiin: välipalat pois, kouluavustajat ulos ja kerhotoiminta lakkautettavaksi. Kun nyt tiedämme valtionavun korotuksista ja oikeista oppilasmääristä, nämä säästövaateet näyttävät irvokkailta.
Porvoon koulujen palveluverkkoselvitys jälkinäytöksineen ei ollut selvitys, vaan kallis näytelmä – surkea sellainen. On aika vaatia avoimuutta ja rehellisyyttä. Näinkö huterin perustein Porvoossa tehdään päätöksiä? Pantataan tietoa, syötetään vääriä lukuja ja halutaan leikata lasten hyvinvoinnista, vaikka todellista säästötarvetta ei edes ole? Koulujen lakkauttaminen ei ole mikään kevyt linjaus – se on päätös, joka vaikuttaa satojen perheiden elämään ja kylien tulevaisuuteen.
Me porvoolaiset ansaitsemme parempaa.
SANNA ANDERSSON, YRITTÄJÄ, KUNTAVAALIEHDOKAS (KESK.)
ANELLA AHOKAS, YRITTÄJÄ, KUNTAVAALIEHDOKAS (VIHR., SIT.)
MALINA PURSIAINEN, YRITTÄJÄ, KUNTAVAALIEHDOKAS (VIHR., SIT.)
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot