Viikon kysymys
A-
A+
Lapinjärveläinen Henna Nieminen, 31, näki The Voice of Finland -laulukilpailun Ääni ratkaisee -vaiheen esityksen ensimmäistä kertaa televisiosta. – Oma muistikuvani oli, että esityksessä meni asioita vähän pieleen, hän naurahtaa.
Saku Tiainen
LAPINJÄRVI Lapinjärveläinen laulaja, kirkkomuusikko sekä sairaala- ja hoivamuusikko Henna Nieminen, 31, on selvittänyt tiensä The Voice of Finlandin 14. tuotantokauden Ääni ratkaisee -vaiheessa jatkoon tuleviin Kaksintaisteluihin.
– Palautemäärä yllätti minut, sillä sain yli 300 viestiä illan aikana, hän kuvailee tunnelmiaan jakson jälkeen.
Tällä kaudella laulukilpailussa jatkopaikkaa on tavoitellut yhteensä viisi itäuusmaalaista. Nieminen lisäksi mukana olivat loviisalaissyntyinen Ada Katz, 24, porvoolaiset Emma Gustafsson, 34 ja Karoliina Berlin, 18 sekä sipoolainen Leevi Toponen, 23 alias Leevi Eemeli.
Kilpailun 12. tuotantokaudella vuonna 2023 jatkoon ylsi porvoolainen opiskelija Selma Lepistö, 17, Tuolloin mukana oli kaksi itäuusmaalaisista.
Lepistön tunnelmointi Adelen "Someone like you" -kappaleella käänsi kaikkien tähtivalmentajien tuolit. Porvoolainen lähti viimeisenä kääntyneen Anna Puun valmennusmatkalle.
Viime vuonna jatkoon pääsivät porvoolainen Christer Romberg sekä sipoolainen Emil Hallberg, jotka myös kohtasivat kaksintaistelussa.
Tähtivalmentajista Sannin tuoli kääntyi Henna Niemisen esityksen viimeisillä sekunneilla ensimmäisenä. – Hetken jo ajattelin lähteväni hänen tiimiin, Henna kertoo.
Arkisto/Iina-Kaisa Viheriävaara
"Kappaleen alusta kuulee, että jännitin ihan hirveästi"
Lapinjärveläistä Henna Niemistä jännitti eniten nähdä oma esitys Nelosella 16. helmikuuta.
– En ollut sitä ennen kuullut, miltä se kuulosti. Olen monta kuukautta odottanut lähetystä, mutta nyt olen tosi huojentunut. En kadu yhtään, että suostuin, kun ystäväni Saija Leinonen Elimäeltä ilmoitti minut salaa mukaan, Nieminen sanoo.
Kaikki Ääni ratkaisee -vaiheen esitykset kuvattiin Porvoon Taidetehtaalla viime lokakuussa.
– Oma muistikuvani oli, että esityksessä meni asioita vähän pieleen, Nieminen jatkaa.
Tähtivalmentajista Sanni, Maija Vilkkumaa ja Arttu Wiskari kääntyivät aivan viime sekunneilla. Ainoastaan Elastinen ei painanut punaista nappia.
– Kappaleen alusta kuulee, että minua jännitti ihan hirveästi. Latasin kaikkeni korkeimpaan ääneen, mutta silloinkaan kukaan ei vielä kääntynyt. Se kuitenkin rentoutti esitykseni loppuosan, Nieminen analysoi.
Hän valitsi Arttu Wiskarin tiimin ennakkomietteidensä mukaisesti, vaikka harkitsi hetkellisesti Sannin leiriin asettumista.
– Artulla on kiva tapa tehdä puheenomaista laulua, mistä voisi oppia hoivamuusikon sairaalatyöhön, kun ollaan ihmisen sängyn vierellä intensiivisesti.
– Hän on myös antanut edellisellä kaudella rehellistä palautetta kilpailijoille. Koen myös samaistuvani häneen artistina, jonka kanssa, Nieminen perustelee.
Lapinjärveläislaulaja valitsi tähtivalmentajakseen Arttu Wiskarin, jota hän oli ennakolta jo miettinyt.
Arkisto/Iina-Kaisa Viheriävaara
Kappalevalinta kuvastaa laulajan muusikkoutta
Laulajakokelas valitsi kappaleekseen hänelle tärkeän Ultra Bra -yhtyeen biisin "Minä suojelen sinua kaikelta".
– Olen onnellinen siitä, että esitykseni sovitus ja tulkinta sai niin hyvän vastaanoton. Minua jännitti myös se, että tein niin monelle rakkaasta alkuperäiskappaleesta oman version.
Nieminen halusi kappalevalinnallaan näyttää ennen kaikkea muusikkouttaan, sovittajuuttaan ja kuoronjohtajuuttaan, joissa hänen taiteellinen näkemyksensä ovat tulleet vahvasti esille.
– Olen tyytyväinen, että tekemäni versioni meni läpi. Kappaleen sanoitukset kuvaavat hoivamuusikkouttani, sillä olen laulanut biisiä lastensairaalassa, kastetilaisuuksissa ja hautajaisissa.
Ultra Bra -yhtyeen säveltäjä Olli Virtaperko johti Lapinjärvellä lapsikuoroa, jossa myös pieni Henna lauloi – ja sai kuoron ohjelmistoon säveltämänsä kappaleen.
Maarit Kytöharju
Ultra Bran säveltäjä kannusti Hennaa lapsikuorossa
Pop- ja rockyhtye Ultra Bra liittyi oleellisena osana Kimonkylässä varttuneen Niemisen lapsuuteen.
– Kun aloitin lapsikuoroharrastukseni ekaluokkalaisena, yhtyeen jäsen Olli Virtaperko piti kuoroa Lapinjärvellä. Hän sävelsi meille omia lauluja Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu -kirjan sanoihin, Nieminen muistelee.
Yhden kuorokerran jälkeen pikku-Henna kertoi kuoronjohtajalle, että oli myös tehnyt kuorolle laulun.
– Soitettuaan lauluni hän otti sen kuoron ohjelmistoon. Sitä laulettiin myös jossain kunnan tilaisuudessa.
Hetki vaikuttaa edelleen Niemisen elämään.
– Se kuinka huippumuusikko kohtaa pienen lapsen ja hänen tekeleensä on ollut itselleni esimerkki, miten kohdata muita ihmisiä. Siitä hetkestä asti olen innostunut säveltämään enemmän.
Hoivamuusikon työ alkoi jo ala-asteikäisenä
Nieminen valmistui hoivamuusikoksi vuonna 2023.
– Jo ala-asteikäisenä kävin Lapinjärven palvelutalossa (nyk. Mainiokoti) ja Kulta-Ajan Kodissa laulamassa joululauluja. Ollessani yläasteella Kulta-Ajan Kodissa kesäkeittäjänä, menin taukojen aikana laulamaan asukkaille.
Myöhemmin Nieminen toimi virikeohjaajana Kulta-Ajan Kodissa.
– Silloin sain ensimmäisen kokemukseni saattohoidosta, kun olin laulamassa yhdelle asukkaalle. Sen jälkeen kävin laulamassa saattohoitotilanteessa olleiden ihmisten kotona.
Koulutuksen saatuaan hoivamuusikko on käynyt vankiloissa, sairaaloissa, vuodeosastoilla sekä muun muassa Lapinjärven ja Loviisan lähialueen palvelutaloissa.
Henna Nieminen oli 4-vuotias, kun hänen isänsä, oopperalaulaja–kanttori Antti-Tapani Simola menehtyi. Kuva on otettu acapella-cover-videon kuvauksissa Lapinjärvellä marraskuussa 2018
Arkisto/Marko Wahlström
"Korona-aikana kiersin ikäihmisten ikkunoiden takana"
Tällä hetkellä lapinjärveläinen työskentelee myös Kuusankosken seurakunnan osa-aikaisena kanttorina. Hänellä on myös oma yritys, jonka hän on käynnistänyt tammikuussa uudelleen.
– Parasta, mitä Voicesta voin saada on saada kasvaa omalla muusikon urallani ja pärjätä freelance-muusikkona.
Ennen valmistumistaan sairaala- ja hoivamuusikoksi Nieminen toimi pihamuusikkona, josta hänet palkittiin Silmu ry:n Kyläteko-palkinnolla.
– Kiersin kahteen otteeseen ikäihmisten ikkunoiden takana laulamassa. Minulla on ollut halu ja sydän viedä musiikkia sellaisille, jotka eivät muuten välttämättä pääse elävän musiikin pariin.
Nieminen toimii valtakunnallisen musiikkikuntoutusyhdistys Musisoiva ry:n hallituksen varapuheenjohtajana sekä luotsaa yhdistyksen sairaala- ja hoivamuusikoiden toimikuntaa.
– Järjestän verkostolle tapaamisia ja koulutusta. Haluan kehittää ja viedä eteenpäin koko alaa. Teen tällä hetkellä yhdessä Kaisa Tienvieren kanssa opinnäytetyönä eettisiä ohjeita alalle.
Nieminen syventää sairaala- ja hoivamuusikon opintojaan opiskelemalla ylemmässä ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiksi. Kirkkomuusikoksi hän valmistui vuonna 2016.
Kimonkylässä asuva laulaja–lauluntekijä, kirkkomuusikko Henna Nieminen on esiintynyt lukuisissa eri tapahtumissa kotikunnassaan. Kuva on otettu joulukuussa 2019 Lapinjärven Kammarin tilaisuudessa, jossa Henna säesti kauneimpia joululauluja.
Arkisto/Marko Wahlström
Kotikunnan juhlavuodeksi syntyi Lapinjärvi-laulu
Kotikuntansa Lapinjärven 450-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Hanna Nieminen on tehnyt yhdessä suomenkielisen Hilda Käkikosken koulun kanssa Lapinjärvi-laulua.
– Lapset ovat kirjoittaneet aineita heidän kokemuksistaan siitä, mitä he ajattelevat kotikunnastaan ja miltä Lapinjärvi heidän mielestä näyttää.
Nieminen on säveltänyt laulun, jota koulun oppilaat harjoittelevat parhaillaan.
– Lasten esittämä laulu äänitetään keväällä.
Nieminen laulaa kappaleen Puistofestarit-tapahtumassa elokuun alussa. Samalla hän esittää myös muita Lapinjärvi-aiheisia kappaleita, kuten Olli Virtaperkon säveltämän "Lapinjärvi-valssin", isänsä Antti-Tapani Simolan sanoittaman ja säveltämän "Kimonkylän humpan" sekä Porlammin Ilta -laulun, jonka on säveltänyt Jorma Panula ja levyttänyt Tauno Palo.
FAKTA
Henna Nieminen
» Syntynyt Lapinjärvellä vuonna 1993 oopperalaulaja–kanttori Antti-Tapani Simolan ja Anni Simolan 6-lapsisen perheen tyttärenä. Asuu kotitalossaan Kimonkylässä.
» Valmistui kirkkomuusikoksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2016 ja Humanistisesta ammattikorkeakoukusta YAMK-kulttuurituottajaksi vuonna 2024. Opiskelee parhaillaan musiikkipedagogiksi Turun Ammattikorkeakoulussa.
» Työskentelee parhaillaan Kuusankosken seurakunnan osa-aikaisena kanttorina. Perusti joulukuussa 2014 oman yrityksen, jonka käynnisti uudelleen tämän vuoden alussa.
» Perheeseen kuuluu puoliso ja kotieläimiä.
» Vapaa-ajallaan retkeilee koirien kanssa.
// Juttua korjattu 24.2. klo 10.50. Lisätty tieto viime vuonna jatkoon päässeistä itäuusmaalaisista.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot