Viikon kysymys
A-
A+
Porvoon elinvoimaindeksi on vahvistunut vuosina 2020–2024. Elinvoimaisuus näkyy talouden, työllisyyden ja yritysten kasvuna. Sen sijaan kaupungin veto- ja pitovoima on heikentynyt hieman.
Arkisto/Mika Laine
PORVOO Porvoon kaupunki löytyy Suomen aluekehitystä tarkastelevasta valtakunnallisesta tutkimusanalyysistä maamme 20 suurimman kunnan listalta ainoana kuntana suurten kaupunkien ja niiden kaupunkiseutujen tai Lapin ulkopuolelta. Porvoon lisäksi keskisuurista kaupungeista kärkikuntien joukossa on vain Rovaniemi.
Kokonaisindeksissä suuret kaupungit ja niiden kehyskunnat saavuttivat jälleen korkeimmat sijoitukset.
– Porvoon kehitys on jatkunut hyvänä. Kaupunki muistuttaa ominaisuuksiltaan niin maakuntakeskuksia kuin Helsingin seudun kehyskuntia, alueiden kehitykseen erikoistunut aluetutkija, MDI:n neuvonantaja, valtiotieteiden tohtori Timo Aro sanoo.
Porvoon kokonaisindeksi on kokoluokkansa vahvin. Yli 50 000 asukkaan kaupungeista korkeimmat indeksipisteet saivat Helsinki (79,7), Espoo (76,6), Porvoo (75,2), Vantaa (69,1) ja Rovaniemi (64,8).
– Kuntatalouden näkökulmasta Porvoo on pystynyt vähentämään velkataakkaa hartioiltaan. Kaupunki on tällä hetkellä varsin vähävelkainen verrattuna moneen muuhun kuntaan tai kaupunkiin, kuntatalouden syväosaaja, hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä jatkaa.
– Koko maan tasapainoinen kehitys on alueellisesti entistä haastavammassa tilanteessa, aluetutkija, valtiotieteiden tohtori Timo Aro sanoo. Kuva on otettu Teams-tilaisuudesta.
Marko Wahlström
Kuntatalouden muuttujat korvattiin talousluvulla
Kuntaliitto Holding Oy:n omistama, maamme suurimpiin suunnittelu- ja konsulttialan yrityksiin lukeutuva FCG Finnish Consulting Group ja sen osana toimiva riippumaton arvioitsijatoimisto MDI julkaisivat joulukuussa 2023 ensimmäisen Elinvoima, vetovoima ja pitovoima -indeksin.
Nyt indeksi ja sen taustalla olevat tilastot on päivitetty: uudessa indeksissä tarkastellaan entistä laajemmin kuntien elinvoimaa ja sen edellytyksiä. Uudet indeksiluvut julkaistiin tiistaiaamuna.
EVP-indeksi muodostuu kahdesta osa-alueesta: elinvoimaindeksistä sekä veto- ja pitovoimaindeksistä. Indeksi on muodostettu alueiden elinvoimaisuuteen, vetovoimaisuuteen ja pitovoimaisuuteen liittyvien 20 avainmuuttujan avulla.
– Indeksiä päivitettiin siten, että elinvoimaindeksissä mukana olevat kuntatalouden muuttujat korvattiin kokonaisvaltaisemmin kuntatalouden tilannetta kuvaavalla talousluvulla. Lisäksi elinvoimaindeksiä täydennettiin yritysdynamiikkaa koskevalla yritysperustannalla, johtava asiantuntija Valtteri Laasonen MDI:stä kertoo.
Porvoon lisäksi Sipoo sijoittuu EVP-indeksissä kymmenen parhaiten sijoittuneen kunnan joukkoon. Sipoo muodostaa maamme seutukuntien kehyskunnista kolmen kärjen muodostivat yhdessä Pirkkalan ja Tuusulan kanssa.
Analyysin kohteena ovat olleet kaikki Manner-Suomen 293 kuntaa. EVP-indeksin ovat kehittäneet Eero Laesterä ja Timo Aro.
Porvoon taloudellisen menestyksen kruununjalokivi on Kilpilahden teollisuusalue ja sen lukuisat yritykset Neste Oy ja Borealis Polymers Oy etujoukoissa.
Arkisto/Mika Laine
Porvoo on kirinyt 2020-luvun alun notkahduksen kiinni
Tarkasteltaessa tuloksia aikavälillä 2020–2024 Porvoon elinvoimaindeksi on vahvistunut suhteessa muihin kuntiin. Vastaavasti veto- ja pitovoima-indeksi on heikentynyt hieman.
– Suhteessa kaikkiin kuntiin kokonaisindeksissä ei ole muutosta aikavälillä, mutta Porvoo on kirinyt 2020-luvun alun hienoisen notkahduksen jälkeen samalle tasolle, Laasonen analysoi.
Porvoon elinvoimaindeksin kasvua selittää erityisesti vahvistunut kehitys seitsemässä osatekijässä. Kaupungin elinvoiman kasvutekijöitä ovat tulonsaajien mediaanitulot, yritystiheys, 35–44-vuotiaiden työllisyysaste, avoimen sektorin työpaikat, koulutustasomittain, sairastavuus ja talousluku.
Vastaavasti veto- ja pitovoimaindeksin hienoista laskua selittävät hieman heikentynyt kehitys kuudessa muuttujassa. Veto- ja pitovoimaa laskevat työllisten nettomuutto, 15–34-vuotiaiden nettomuutto, sisäistenmuuttojen vilkkaus, vanhojen asuntojen neliöhinnat, opiskelijoiden osuus ja kesäasukkaiden määrä.
Kuntatalouden syväosaaja, hallintotieteiden tohtori Eero Laesterän mukaan monessa kunnassa ei ole sote-uudistuksen jälkeen vielä nähty omia mahdollisuuksia. Kuva on otettu Teams-tilaisuudesta.
Marko Wahlström
Alueelliset erot alkavat näkyä maakuntien sisällä
Valtiotieteiden tohtori Timo Aro muistuttaa, että maamme kunta- ja aluerakenteessa kerran syntyneet erot ovat suhteellisen pysyviä.
– Erojen taustalla on monia asioita, jotka tulevat elinkeino- ja toimialuerakenteen kehityksen alueellisen työnjaon kautta. Alueelliset erot olivat aikaisemmin suurempia maan eri osien välillä. Nyt erot alkavat näkyä myös maakuntien sisällä ja jopa naapurikuntien välillä.
Aron mukaan toinen voimakas sääntö näyttää olevan se, että positiivisen tai negatiivisen kehityksen taustalla on polkuriippuvuuksia.
– Polkuriippuvuudet ovat haasteellisia alueiden kannalta, koska yksi positiivinen tekijä johtaa helposti toiseen ja se taas kolmanteen. Usein ajureina toimii väestö- tai työpaikkakehitys tai alueelle tulevat isot investoinnit, jotka ruokkivat muuta kehitystä.
Aron mukaan negatiivisesta kierteestä on kohtuullisen vaikea päästä pois.
– Demograafinen neloskierre (syntyvyys, muuttoliike, työikäiset ja iäkkäät) tulee 2020- ja 2030-luvuilla olemaan kunnissa kaikkein suurimmillaan. Myös alueelliset erot ovat pikemmin kasvussa kuin supistumassa.
Vihreiden investointien merkitys saattaa kasvaa
Tilannekuvassa näkyy keskeisesti neljä tekijää: kaupungistumis- ja keskittymiskehitys, väestö- ja ikärakenteen muutospaine, maahanmuutto ja monikielistyminen sekä vihreät investoinnit.
– Mitä tahansa aluetta tai kuntaa tarkastellaan, jokainen näistä tekijöistä on sen tyyppinen, joka aiheuttaa erilaisia syy- ja seuraussuhteita paikallisella tasolla, Timo Aro sanoo.
Hänen mukaan vihreillä investoinneilla saattaa olla valtavan iso merkitys jatkossa erityisesti kasvukeskusten ulkopuolelle, jos ja kun investointiaikomukset muuttuvat reaalitodellisuudeksi.
– Se saattaa olla hyvin positiivinen laukaiseva tekijä sille, joka voi muuttaa monen, ehkä supistuneen kunnan tilanteen kokonaan toiseen asentoon, Aro jatkaa.
Hänen mukaan vihreät investoinnit, geopolitiikka ja turvallisuus korostavat läntisen ja pohjoisen Suomen asemaa vahvan Uudenmaan lisäksi läntisiä yhteyksiä koko ajan enemmän, mikä heijastuu muun muassa tulevien vuosien liikenneinvestointeihin.
FAKTA
Mikä elin-, veto- ja pitovoima?
» Elinvoima: kuvaa alueen talouden, työllisyyden ja yritysten kasvua ja edellytyksiä.
» Vetovoima: kertoo siitä, kuinka kiinnostava kunta on uusille asukkaille ja muuttajille tai kuinka haluttava ja dynaaminen alue on.
» Pitovoima: kertoo etenkin siitä, miten kunta pystyy vastaamaan asukkaiden ja yritysten tarpeisiin niin, että ne haluavat jäädä ja toimia kunnassa.
» Lähde: johtava asiantuntija Valtteri Laasonen, MDI
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot