Viikon kysymys
A-
A+
Kemopetrol säilyttää jo debyyttijulkaisullaan hankkimansa edelläkävijän viitan ja bändin soundin tunnusomaiset piirteet ovat edelleen tallella. Yhtyeeseen kuuluvat laulaja Laura Närhi, rumpali Teemu Nordman, kitaristi Marko Soukka ja kosketinsoittaja–säveltäjä Kalle Koivisto.
Marek Sabogal
PORVOO, TARMOLA Suosittu Kemopetrol-yhtye juhlistaa 14 vuoden albumitaukoa laajalla levynjulkaisukiertueella.
Yhtyeen kuudes levy "Engine" julkaistiin digitaalisesti 24. tammikuuta ja kiertue starttasi M/s Kesärauha-festivaaliristeilyltä seuraavana päivänä.
Albumikiertue vierailee kahdeksalla paikkakunnalla, joista ensimmäinen on Porvoossa tulevana perjantaina.
Bändi julkaisi Playground Musicin kautta viime perjantaina (7.2.) tuoreen albuminsa vinyylilevyn, jota on myynnissä kiertueella.
– Monet vanhat bändit ovat lopettaneet, mutta me emme ole koskaan nähneet mitään syytä lopettamiselle. Me voimme pitää todella pitkiäkin taukoja. Sitten, kun tulee oikeanlainen fiilis ja lauluja on syntynyt, voimme niitä myös julkaista, Porvoossa asuva laulusolisti Laura Närhi sanoo.
Vahvaa soolouraa tekevä Laura Närhi kiinnitettiin Kemopetrol-yhtyeen laulusolistiksi noiin vuosi yhtyeen perustamisen jälkeen.
Arkisto/Marko Wahlström
"Olimme koko ajan keikalla tai treenikämpällä"
Kemopetrol oli alkuun kahden miehen, kosketinsoittaja, biisintekijä Kalle Koiviston ja kitaristi Marko Soukan projekti, elektroduo, joka syntyi vuonna 1998.
– Opiskelimme samassa ammattikorkeakoulussa Espoossa. Satuimme joissakin opiskelijabileissä juttelemaan musiikista Kallen kanssa. Hän kertoi, että duo tarvitsisi laulajaa, bändiin solistiksi vuonna 1999 kiinnitetty Laura Närhi kertoo.
Näin syntyi trio, joka esiintyi Ääni ja Vimma -bändikatselmuksiin Helsingissä.
– Mukaan tulivat vielä Kallen ja Markon kaverit Teemu Nordman (rummut) ja Kari Myöhänen (basso). Homma lähti nopeasti liikkeelle ja aloimme tehdä paljon keikkoja Helsingissä pienissä klubeissa, Närhi jatkaa.
Yhtyeen alkuvuosina keikkapaikkoja oli tarjolla enemmän kuin tänä päivänä.
– Pienissäkin kaupungeissa oli tosi hyviä rock-klubeja, jotka ovat valitettavasti alkaneet hiipua pois. Muistikuvani mukaan olimme koko ajan keikalla tai treenikämpällä.
Juhlakiertueella lavalle astuvat Laura Närhi sekä yhtyeen muut alkuperäisjäsenet Kalle Koivisto, Marko Soukka ja Teemu Nordman sekä kiertuebasisti Kalle Chydenius, joka tuotti yhtyeen ensimmäisiä levyjä.
Viimeksi Kemopetrol kiersi Suomea neljä vuotta sitten, ja sitä edellisen kerran vuonna 2012.
"Nykynuoriso ei lukkiutunut yhteen genreen"
Vuosituhannen vaihde oli myös yhtenäiskulttuurin aikaa, joka synnytti useita suosittuja bändejä, kuten Don Huonot ja Ultra Bra.
– On ihan ymmärrettävää, että suuri yleisö haluaa käydä niitä katsomassa ja muistelemassa nuoruuttaan. Sekin on ihan mukavaa.
Närhi ei kuitenkaan haikaile mennyttä aikaa.
– Ajat muuttuvat. Nuorisossa näkyy hyvin, että he pystyvät aika paljon vapaammin valitsemaan esimerkiksi Spotifysta, mitä kuuntelevat. He eivät ole samalla tavalla lukkiutuneet esimerkiksi yhteen genreen niin kuin vaikka itse omassa nuoruudessa.
Närheä ilahduttaa se, että nuoret kuuntelevat vähän kaikenlaista musiikkia aika sekaisin, koska nykymaailmassa kaikki on saatavilla helposti.
– Musiikintekijöiden kannalta mahdollisuudet ovat rajattomat teknologiankin puitteissa. Vaikeinta on päättää se, mitä ei tehdä.
Tsekkiläisen petrokemian tehtaan lätkäjoukkueen mukaan nimensä saanut Kemopetrol laittaa moottorit käyntiin Engine-albuminsa levynjulkaisukiertueella.
Marek Sabogal
Kemopetrol jatkaa englanninkielistä linjaansa
Närhi uskoo, että Kemopetrolin suosio perustui yhtyeen luomaan uuteen ja moderniin soundiin, mitä Suomessa ei oltu ennen kuultu.
– Toki siihen aikaan englanniksi lauletut biisit jyräsivät ja englanniksi laulavat bändit olivat se juttu, hän muistuttaa.
Kemopetrol on jatkanut samaa linjaa, vaikka suomalaisen musiikin kuuntelu onkin kasvanut 2000-luvun alusta.
– Yleisö on kasvanut meidän kanssa. Klubikeikat ovat meidän omimpia keikkoja. Yllätyin itsekin, että olemme livenä aika rock-bändi, ja lavalta tulee ja jytisee aika kovaa, Närhi kuvailee.
Kemopetrol-yhtyeen nimellä on oma syntytarinansa.
– Marko ja Kalle löysivät sen ehkä jostakin kirjasta. Se syntyi tsekkiläisen petrokemian tehtaan lätkäjoukkueen (Chemopetrol Litvinov) nimestä, Närhi kertoo.
Uutta albumia tehtiin viitisen vuotta
Yhtyeen ensimmäinen albumi "Slowed Down" julkaistiin vuonna 2000. Sitä edelsi vuoden 1999 lopussa julkaistu singlelohkaisu "Child Is My Name".
Yhtye julkaisi neljä albumia – "Everything’s Fine" (2002), "Play for Me" (2004) ja "Teleport" (2006)– tasaisesti kahden vuoden välein.
– Sen jälkeen tuli pidempi tauko, jonka aikana ilmestyi ensimmäinen soololevyni, Närhi kertoo.
Seuraavan levyn, "A Song & A Reason", Kemopetrol julkaisi vuonna 2011.
– Pidemmän tauon jälkeen julkaisin omia soololevyjäni.
Kemopetrol suunnitteli ensimmäisen albuminsa 20-vuotisjuhlakiertueen keikkoja vuodelle 2020.
– Niihin aikoihin bändissä syntyi ajatus tehdä uutta musaa pelkkien juhlakeikkojen sijaan. Biisejä alettiin tehdä vuosina 2019 ja 2020, mutta koronasulut aiheutti pidemmän tauon musan tekemiseen.
Uutta levyä tehtiin on/off-tyylisesti lähes viiden vuoden ajan.
– Koronasulun aikana Kalle (Koivisto) kirjoitti tosi paljon uusia biisejä
"Musiikki on kasvanut tekijöidensä mukana"
Tuore albumi on saanut laulusolistin mukaan hyviä arvosteluita ja kiitoksia musiikin kuluttajilta.
– Tykkään siitä, että musiikki on kasvanut tekijöidensä mukaan. Meidän sointi on nykyään aikuista ja kypsää, vaikkakin musiikissa kuuluu Kemopetrolin kädenjälki.
Levyllä on kymmenen biisiä, kuten kaikilla Kemopetrolin julkaisemilla levyillä. Yhtye vastasi levyn tuotannosta itse. Äänittäjänä ja toisena tuottajana Kalle Koiviston lisäksi oli Kari Huikuri, joka on toiminut yhtyeen live-miksaajana alusta asti.
– Uusia biisejä jäi aika paljon yli tältäkin levyltä. Meillä ei ole mitään suunnitelmia tai aikatauluja julkaista lisää. Olemme bändi, joka ei lopeta ikinä. Tämä on tällaista kivaa touhua vanhojen ystävien kanssa, Närhi painottaa.
Engine-albumilta on julkaistu kolme singleä: “I Can See Across the World”, “Something’s Got to Change” ja “Are You Coming Home?”.
Kemopetrolin uudet singlet on huomioitu myös Suomen rajojen ulkopuolella. Esimerkiksi Spotifyn Tanskan, Norjan ja Islannin osastot nostivat ”Something’s Got to Change”-singlen omille ”New Music Friday”-soittolistoilleen.
Porvoossa asuva Laura Närhi iloitsee siitä, että kiertueen ensimmäinen paikkakunta on hänen kotikaupunkinsa. – Suosittelen, että porvoolaiset lähtevät Pensselitehtaalle, joka saattaa monelle olla keikkapaikkana vielä vieras, hän vinkkaa.
Arkisto/Marko Wahlström
Kemopetrol esiintynyt Porvoossa aiemmin kahdesti
Kemopetrol aloittaa Pensselitehtaan kevään keikkakauden.
– Pyrimme soittamaan mahdollisimman paljon uuden levyn biisejä, mutta parhaat ja valitut palat vanhasta tuotannosta. "Child Is My Name" saa aina yleisön suurimmat suosionosoitukset, Laura Närhi sanoo.
Edellisen kerran Kemopetrol esiintyi Porvoossa Nevadassa vuonna 2004 ja sitä ennen pari vuotta aiemmin Popkalasetissa. Porvoon-vierailumme ovat olleet hyvin harvassa, Laura Närhi kertoo.
– Kiertueelle lähteminen uusien biisien kanssa on aina jännittävää. Vaikka niitä treenaisi kuinka paljon, vasta lavalla huomaamme, miten biisit toimivat. Tuntuu kivalta aloittaa Porvoosta, jonne on ainakin luvannut tulla paljon ystäviäni katsomaan.
Kemopetrol jatkaa kevättalven levynjulkaisukiertuetta myös kesän kolmella festivaalikeikalla. Ensi syksylle ei ole vielä sovittu keikkoja.
– Voi olla, että tämän albumin jälkeen julkaisen neljännen soololevyn, jota on tehty myös pidemmän aikaa. Ensimmäinen sinkku levyltä julkaistaan tänä keväänä.
Närhi toivoo pääsevänsä myös soolokeikoille kotikaupunkinsa lavoille.
– Olen tehnyt Porvoon tuomiokirkossa ainoastaan kaksi joulukonserttia; toisen soolona ja toisen UMO:n solistina.
»» Kemopetrol-yhtye Pensselitehdas-salissa (Teollisuustie 11–15) perjantaina 14.2. Liput 25 euroa + palvelumaksu. Ovet aukeavat kello 21, soitto alkaa kello 22–02. K18. Keikka on osa Porvoon valot -festivaalia.
»» Lauantaina 15.2. Porvoo Lit -tapahtuma, jossa esiintyvät Porvoon oma junkka-lähettiläs Sheidow, DJ Wispy alias Ville Penttinen ja D-BEX (L.A.O.S.), Liput 25 euroa kello 22–02, K-18.
»» Lauantaina 8.3. esiintyy Samae Koskinen. Liput 18 euroa + palvelumaksu. Ovet kello 19, showtime kello 21. K18.
»» Liput keikoille myy Tiketti.
»» Lisätietoja saa Pensselitehtaan verkkosivuilta.
FAKTA
Kemopetrol Engine-kiertue:
25.1. Viking Grace, M/s Kesärauha-festivaali
14.2. Porvoo Pensselitehdas
21.2. Hyvinkää, Hyvinkääsali
22.2. Kuopio, ohjelmaravintola Maxim
28.2. Rauma, kulttuurikuppila Brumm
1.3. Helsinki, Ääniwalli
8.3. Tampere, G Livelab
9.3. Pori, Porin teatteri
14.6. Helsinki, Helsinki City Festival
5.7. Joensuu, Ilovaari Festival
9.8. Tampere, Tampere City Festival
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot